Sparbankens efterlysning gav resultat – Vi hittade Hedvig Nyström och många av hennes själsfränder

Är du släkt med Hedvig Nyström? Den frågan ställde vi i februari till finländarna för att fira Sparbankens 200-årsjubileum när vi presenterade vår första kund, pigan Hedvig Nyström. Vi fick svar från både släktforskare och vanliga finländare som kände igen sig som åtminstone Hedvigs själsfränder – sparsamma dagens Hedvig.

Sparbankens första kund för 200 år sedan var pigan Hedvig Nyström. Hedvigs anda lever fortfarande i Sparbankerna.
Berättelsen om Sparbanken fick sin början år 1822 när apotekaren John Julin grundade Sparbanken i Åbo. Hans första kund var den unga pigan Hedvig Nyström som satte in hela sex mynt i banken – cirka 40 euro i dagens pengar.

Målet var att hitta Hedvigs släktingar

I februari utfärdade vi en efterlysning och vårt mål var att hitta Hedvigs släktingar. Vi fick många kontakter och ämnet diskuterades också i ett diskussionsforum med fokus på släktforskning. Vi tror att vi hittat Hedvigs rötter och en släkting, men samtidigt också släktingar till vår grundare, John Julin.

Den Hedvig Nyström vi söker är sannolikt ”Hedda”, född 1783 i Ingå, eftersom vi fått flera tips om detta. Hedvig var Gustaf Gefrins sparsamma piga. När hon gjorde sin första insättning i Sparbanken 1823 bodde hon på Brahegatan i Åbo. Hon dog dock ogift och barnlös i Åbo 1857. Eftersom vi inte har några verifikat från den tiden kan vi inte vara helt säkra på att denna Hedvig är vår första kund.

Sparbankens ideologi lever ännu idag

Vår kampanj inspirerade alldeles vanliga finländare att lära känna sina rötter. Vi fick kontakter från både Hedvigs släkt genom blodsband och hennes själsfränder – finländare som tror på sparande och Sparbankens ideologi. I meddelandena fick vi höra berättelser om sparande. Den insättning som pigan Hedvig gjorde är en berättelse som lever än idag. Sparbankens grundläggande uppgift har ända från början varit att hjälpa finländarna att bli mer förmögna och sköta sin ekonomi bättre – och så är det fortfarande idag.

”Det är glädjande att vår efterlysning väckte tankar om sparande och gav upphov till en hel del diskussioner både på de sociala medierna och i lokala medier. Pigan Hedvig Nyström ville ha mer och därför är hon fortfarande en utmärkt förebild för var och en av oss idag”, säger Laine Spellman, Sparbanksgruppens marknads- och kommunikationsdirektör.

Berättelsen om Hedvig Nyström, Sparbankens första kund, fortsätter under hela jubileumsåret. Hedvigs anda lever fortfarande i Sparbankerna. Vi stöder finländarnas ekonomiska välfärd än i dag, och det är vårt mål även i framtiden.

Skriven
Typ

Nyhet

Utgivare

Intressant just nu