Världen känns som en galen plats just nu – vågar man alls placera längre?

 Sparbanksgruppens chefsekonom Henna Mikkonen.

Vi lever i en osäker tid. Varje morgon får man bäva för att öppna nyheterna och se vad Trump har hittat på under natten. Vi utsätts för en strid ström av nyheter som ”förr i tiden” var för sig skulle ha orsakat en hel del turbulens. Nu kommer de som på löpande band och samverkan mellan olika åtgärder är så gott som omöjlig att förutspå. Samtidigt har säkerhetsläget i Europa försämrats snabbt, och det är en helt ny och skrämmande situation för många. Det är lätt hänt att man tänker: vågar jag alls placera längre?

Vi tänker oss ofta att placering är en rationell handling och att varje fiffig placerare grundar sina beslut på en täckande och numerisk analys. I praktiken är det mer komplicerat. Placering är inte avskärmat från känslor; känslorna påverkar våra beslut såväl på placeringsmarknaden som i livet över lag. Det framhävs särskilt i dessa tider.

Känslorna kan leda oss till att göra mycket som är ofördelaktigt för våra besparingar och placeringar. Till exempel kortsiktigt beteende: vi får en känsla av att vi måste reagera på varje nyhet. Det leder till att vi gör saker snabbt, vi ändrar placeringar i onödan och i slutändan uppfyller vår placeringsportfölj inte längre sina mål.

Ett annat exempel är rädsla och osäkerhet som förlamar handlingskraften. Man vågar inte placera alls. På kort sikt kan det kännas som ett tryggt alternativ. Det är också lätt att stanna kvar i den skenbart trygga passiviteten, för den dagen då ”allt verkar bra” kommer knappast. Då går man också miste om de avkastningar som placering möjliggör.

Världen kan te sig som en så pass farlig plats att det verkar säkrare att lägga alla pengar i hemlandet, i bolag som känns trygga och välbekanta. De finländska bolagen är visserligen internationella och också via dem kan man förtjäna på tillväxten i den globala ekonomin, men det är ändå många möjligheter som inte tas tillvara.

Det är smart att vara medveten om sina känsloreaktioner och det kan vara till hjälp för att fatta bättre beslut – eller låta bli att ta dåliga beslut. Känslor kan också vara till nytta i placering. Det kan vara lättare att förbinda sig till sina placeringsmål när man förknippar dem med positiva föreställningar. Till exempel att spara för pensioneringen kan vara mer motiverande om du föreställer dig att du är en energisk pensionär som sysslar med saker du gillar.

Kom ihåg att placering är en resa där känslorna följer med. Det viktigaste är att vara medveten om hur känslorna påverkar och dra nytta av det för att nå sina mål.

 

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Artikeln publicerades tidigare i Taloustaitos blogg (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu