Kun lainasta tulee kierre – pikavipit koukuttavat

Kukapa ei tahtoisi arjen olevan helppoa ja vaivatonta, erityisesti kiireen keskellä? Myös ostosten on onnistuttava nopeasti ja näppärästi, omaa taloudellista tilannetta ehkä liiemmin analysoimatta. Voisi kaiketi väittää, että osaltaan sosiaalinen media saa aikaan paineita luoda omastakin elämästään täydellistä, vähintään ulospäin virheettömältä näyttävää. Kun tähän soppaan lisätään jokaisessa mediakanavassa lähes tauotta mainostettavat pikavipit ja kertaluotot, onko helpompaa tapaa toteuttaa tuo kiiltokuvaelämä?

Elämässä sattuu ja tapahtuu. Onneksi nainen on varautunut asioihin ennakoimalla.

Laina siellä, laina täällä – kohta ollaan heikolla jäällä

Pitää ostaa design-kaluste, lapsille kausivaatteet, auto lunastettava huollosta ja hammaslääkärilaskukin tuli juuri. Niin, ja sitten oli ne korttiluotolla ostetut joululahjat. Kaikki pitäisi maksaa saman kuun aikana. Säästöt tuli käytettyä kesälomareissuun, vaikka ihan vain kotimaassa pysyttiinkin. ’Klik.’ Laina netistä vartissa ja saan maksettua avoimet laskut muutaman päivän sisällä. Kuu vaihtuu, vuokra, puhelin- ja sähkölasku odottavat maksamistaan. Säästötilille siirtyi 2000 euron pikalainasta käteen jäänyt 50 euroa, mutta muuten rahatilanne on sama kuin ennen lainanottoa. Ja totta tosiaan, pikalainastakin laskutetaan jo ensimmäinen lyhennys! Toisaalta…olihan se laina viimeksikin helppo ja nopea… ’Klik.’

Näin monet ajattelevat. Jos pikavipistä on tullut normaali tapa taloutesi hoitamiseen, sinun kannattaa viimeistään pysähtyä ja miettiä omaa talouden tilannettasi tarkemmin. Se, että maksat kulutusluoton uudella pikavipillä, on valitettavan vahva koukku. Koukun kärki on katkaistava ajoissa ja pysäytettävä kierre. Tilanteessa, jossa tiedostat velkataakkasi kertyneen kipurajaan asti tai jo sen yli, istu alas ja kokoa tiedot jokaisesta ottamastasi luotosta sekä mahdollisesti rästiin jääneistä laskuista. Kun olet selvillä kokonaisuudesta, voit helpommin kartoittaa vaihtoehdot tilanteen ratkaisemiseksi. Ota reippaasti yhteyttä laskuttajiin ja sovi heidän kanssaan uudesta maksuohjelmasta ja -ajasta. Kerro tilanteesta omaan pankkiisikin. Myös Takuusäätiöltä saat apua tilanteesi kartoittamisessa. Yksityishenkilönä voit asettaa itsellesi myös Oman luottokiellon, joka rajoittaa lisäluottojen hankkimista. 

Maksuhäiriömerkintä on pidempiaikainen harmi

Mikäli laskut jäävät hoitamatta, valitettavan usealle terävin piikki omaan talouteen on luottotietoihin syntyvä maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkinnän myötä saatat joutua vaikeuksiin niin pankkiasioinnissa kuin uuden työpaikan tai vuokra-asunnon saamisessakin, monenlaisissa tilanteissa. 

Lainaneuvottelussa avainsana on avoimuus

Kun haet pankista lainaa, sinun kannattaa olla avoin taloudellisesta tilanteesta – myös silloin, kun olet hakemassa lainaa eri kulutusluottojen tai pikavippien poismaksamiseksi. Pankin lainaprosessiin kuuluu luonnollisena osana muun muassa asiakkaan maksukyvyn kartoitus, kolmen viimeisen kuukauden tiliotteiden läpikäynti sekä oman talouden kokonaisvaltainen kartoitus. Tavoitteenamme on auttaa sinua saamaan taloutesi tasapainoon. 
Molemminpuolinen luottamus ja luotettavuus ovat ehdoton osa asiakassuhdettamme. On kuitenkin pidettävä mielessä, että pankilla on aina ennalta asetetut lainanmyöntökriteerit, joten lainojen yhdistäminen ei aina onnistu. Tällöin sinun kannattaa kysyä apua esimerkiksi Takuusäätiöltä tai kunnan velkaneuvonnasta.  Joka tapauksessa tahdomme parhaamme mukaan neuvoa ja auttaa sinua selviytymään kiperistäkin tilanteista. Hankalammatkin tilanteet hoituvat yleensä joustavasti, kun keskustelu on avointa.

Tahdotko kartoittaa oman taloutesi? Varaa aika Oman talouden tuokioon.

Lue vinkkimme, miten selvitä maksuvaikeuksista.

Mikäli sinulla on tarve muuttaa olemassa olevan lainasi maksuerää, eräpäivää tai tarvitset lyhennysvapaita kuukausia, lue lisää lainan muutoksista.

 
Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista