Toive omasta asunnosta – näin toteutui ammattiurheilija Miko Kailialan ensiasunnon osto kesken playoffeja

Salibandyammattilainen ja Säästöpankin sopimusurheilija Miko Kailiala alkoi kaipaamaan omaa kotia itselleen ja koiralleen hieman Turun ydinkeskustan ulkopuolelta. Kailiala kertoo nyt, miten lainanhakuprosessi Säästöpankissa sujui ja miten asuntokaupat toteutuivat.

Säästöpankin brändikuva

Miko Kailiala kävi viime keväänä Säästöpankissa päivittämässä säästö- ja sijoitussuunnitelmaansa yhdessä sijoitusasiantuntijamme Samu Kujalan kanssa. Tapaamisen yhteydessä Miko mainitsi, että asuntolainan lainalupaus voisi tulla piakkoin ajankohtaiseksi sillä ensiasunnon osto houkutteli. Tämän pohjalta Miko jatkoikin keskustelua rahoitusasiantuntija Heli Koivusen kanssa, jonka jälkeen asunnon etsiminen lähti liikkeelle.

– Silloinen asuntoni Turun Kristiinankadulla oli vanhempieni nimissä ja asuminen ydinkeskustassa nelijalkaisen karvaisen kaverini kanssa alkoi hieman kyllästyttää "lenkkimaastojen" osalta. Halusin muuttaa hieman kauemmas keskustasta, Miko kertoo.

Näiden speksien pohjalta alkoi kuuman asuntomarkkinan tutkiminen ja kartoitus. Kiinnostavia kohteita toki löytyi muutamia. Miko huomasi kuitenkin nopeasti, että oli meneillään niin sanotut "myyjän markkinat", sillä kaikki vähänkin kiinnostavammat asunnot menivät käytännössä heti.

Seuraava askel kohti omistusasuntoa oli lainalupaus

– Lainalupausta varten toimitin pankille luonnollisesti tulotietojani. Minun tapauksessani tulot koostuvat kuitenkin useasta eri lähteestä. Se teki prosessista ehkä hieman monimuotoisemman, Miko toteaa.

Rahoitusasiantuntija Helin kanssa käytyjen keskusteluiden pohjalta sekä lainalupauksen myötä Miko sai hyvän ymmärryksen, paljonko hänen on mahdollista saada lainaa. Tämän jälkeen hän pääsikin tarkentamaan hakukohteitaan ja ensiasunnon etsiminen alkoi kunnolla.

Lainalaskuri auttoi hahmottamaan lainan kulut ja korkomuutosten vaikutukset

Itse lainahakuprosessi sujui Mikon mielestä todella jouhevasti, sillä hän oli perehtynyt ensiasunnon ostoon ja asuntolainaan hyvin.

– Olin tehnyt hieman kotiläksyjä asian tiimoilta ja keskustellut muutaman samantapaisessa elämäntilanteessa olevan ystäväni kanssa. Niiden pohjalta sain raamit, johon esimerkiksi marginaalikorko olisi kohtuullista saada.

Miko toteaa, että tärkein asia, minkä jokaisen tulisi ymmärtää asuntolainaa hakiessa, on mitä mahdolliset korkojen muutokset tekevät lainanlyhennyksen määrälle.

– Tämän ymmärtääkseen suosittelen ihmisten tutustumaan asuntolainalaskuriin, jottei tapahdu sitä, että korkojen noustessa ei enää olisikaan varaa nykyisellä tulotasolla maksaa lainanlyhennystä, Miko vinkkaa.

Pesämuna ensiasuntoa varten löytyi ASP-tilitä

Kuten monet muut nuoret, Miko oli myös aloittanut säästämään ensiasuntoa varten ASP-tilille jo hyvissä ajoin ennen kuin ensiasunnon hankinta oli ajankohtaista.

– Olin säästänyt muistikuvieni mukaan omalle ASP-tililleni lähemmäs 9 vuotta, joten sinne kertynyt pesämuna riitti saamaan maksimisumman ASP-lainaa, Miko toteaa.

Muutaman asuntonäytön jälkeen Miko päätyi tekemään tarjouksen asunnosta Turun Luolavuoresta. 36 tuntia tarjouksen jättämisen jälkeen hän sai välittäjältä viestin, että hänen tarjouksensa oli hyväksytty. Tämän jälkeen keskustelu itse asuntokaupoista alkoi. 

– Lopullisen kauppahinnan selvittyä teimme rahoitusasiantuntija Helin kanssa laskelmat tarvittavasta lainasummasta. ASP-lainan lisäksi tarvittiinkin vielä erillinen asuntolaina kattamaan loppuerotuksen myyntihinnasta, Miko kertoo.

Suurin urakka olikin loppumetreillä uusien huonekalujen löytäminen 

– Koko prosessi sujui loppupeleissä todella sutjakkaasti ja ilman ongelmia. Kaupantekopäivä sovittiin suunnilleen parin viikon päähän siitä, kun tarjoukseni oli hyväksytty. Meillä oli tuohon aikaan käynnissä playoffit, joten itse muuttopäivä tapahtui vasta kauden päättymisen jälkeen. Tuossa välissä muutama seinä sai uuden maalipinnan ja keittiön tasoja hieman muokattiin itselleni sopivammiksi, muutoin asunto oli täysin muuttovalmis. Suurin urakka oli oikeastaan uusien huonekalujen löytäminen, sekä niiden odottelu, Miko muistelee.

– Kaiken kaikkiaan olen ollut erittäin tyytyväinen uuteen kotiini ja asuinalueeseen. Moni kaverini ihmetteli ratkaisuani muuttaa pois keskustan pääkallopaikalta, mutta olemme viihtyneet koirani kanssa Luolavuoressa enemmän kuin hyvin, Miko kertoo.

Onko sinullakin ensimmäinen oma asunto kiikarissa?

Tilaa sähköpostiisi ilmainen ensiasunnon ostajan opas, josta löydät työkaluja ja vinkkejä muun muassa lainaan ja asunnon ostamiseen sekä paljon muuta hyödyllistä tietoa. Jos kaipaat apua esimerkiksi kodin rahoitukseen, niin autamme sinua mielellämme. Aloitathan asuntolainahakemuksen täyttämisellä, niin olemme sitten tapaamisessa jo monta askelta pidemmällä. 

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista