Riitelettekö tekin rahasta? Psykoterapeutti paljastaa miksi raha riitelyttää – ja miten siitä selvitään
Säästöpankin Rahasta kiinni –podcastissa jutellaan siitä, miksi raha on yleisin riidanaihe parisuhteessa ja mikä siinä sitten riitelyttää.
Raha on yleisin riidanaihe parisuhteessa. Se voi aiheuttaa kinaa, kateutta ja vaikuttaa jopa ihmisen omanarvontuntoon. Säästöpankin Rahasta kiinni –podcastissa jutellaan Väestöliiton psykoterapeutti Heli Vaarasen sekä Säästöpankin lakipankkiirin kanssa. Molemmat heistä kohtaavat päivittäisessä työssään pariskuntia, joille raha-asiat aiheuttavat päänvaivaa.
Vaikka suomalaiset kokevat raha-asiat hyvinkin yksityisiksi, niistä kannattaa puhua avoimesti heti parisuhteen alusta saakka. Mitä pikemmin sen parempi.
Pariskuntien välejä hiertävät laskut ja tuloerot – pankki auttaa myös raha-asioiden hoitamisessa
Vaaranen kertoo, että tavallisessa arkielämässä pariskuntien välejä hiertävät laskut, niiden maksaminen ja tuloerot.
- Riita leimahtaa yleisimmin aina jälkikäteen laskujen osalta. Pariskunnista toinen voi olla kateellinen siitä, että sinulla oli varaa maksaa laskut. Tämä taas juontaa juurensa monesti pariskuntien tuloeroihin. Toinen osapuoli monesti kokee, ettei toinen arvosta häntä, jos tämä tienaa vähemmän kuin puolisonsa.
Psykoterapeutti onkin sitä mieltä, että ensimmäinen askel pariskunnille on säilyttää omat rahat, vaikka olisi ollut yhdessä 10,20 tai 50 vuotta. Yhdessä kannattaa sopia esimerkiksi ruokabudjetit ja muut yhteiset menot sekä niiden rahoittaminen.
Jos sopua ei tunnu syntyvän, aina voi olla yhteydessä myös pankkiin. Lakipankkiiri pyrkii löytämään raha-asioihin ratkaisuja pariskuntien kanssa. Monesti pankkiin tullaan elämän isoissa käännekohdissa, kuten esimerkiksi avioliiton tai lapsen syntymän kynnyksellä.
Avioehto on aihe, joka nostaa vieläkin monesti negatiivisia tunteita esiin. Lakipankkiiri kuitenkin muistuttaa, että avioehtojakin on monenlaisia ja sen on tarkoitus suojella molempia, eikä peilata eroa. Se antaa turvaa myös silloin, jos toiselle osapuolelle käy jotain.
Perheenlisäys aiheuttaa monesti riitoja
Talous ja –tasapaino vaikuttavat suoraan tunteisiin ja sitä kautta parisuhteeseen. Perheenlisäyksen saaminen on monelle pariskunnalle yksi käännekohta. Siksi siihen kannattaa Vaarasen mukaan varautua taloudellisesti jo aikaisessa vaiheessa.
- Se, että lähdetään sokkona, rakastuneena ja vauvaonnessa elämään sitä arkea, mutta tajutaankin hetken päästä, että toisella on aivan äärettömän pienet tulot, niin se aiheuttaa jännitystä parisuhteeseen. Sen jälkeen monesti aletaan tiedustella sitä, että kuinka kauan toinen on kotona ja milloin hän menee töihin tienaamaan.
- Työssäkäyvä voi kokea raatavansa perheen elannon eteen, kun toinen on lapsen kanssa kotona, eikä hän saa olla, Vaaranen lisää.
Vaaranen on sitä mieltä, että jokaisen joskus äidiksi tahtovan naisen tulisi aloittaa säästäminen jo vuosia ennen suunniteltua perheenlisäystä. Se tasaisi riitoja.
Asia, jota kukaan pariskunta ei ole osannut
Heli Vaaranen on ratkonut pariskuntien suhdekiemuroita jo parikymmentä vuotta. Yksi asia ei hänen mukaansa mene kuitenkaan ikinä nappiin. Se liittyy rakentamiseen.
- En ole kuullut koskaan, en siis koskaan tämän parinkymmenen vuoren urani aikana, että tämä rakennusurakka meni muuten budjetin mukaan. Sen sijaan olen aina kuullut, että se meni yli äyräiden tai tämä lähti käsistä. Aivan kuin se raha lähtisi itse kävelemään tai menisi budjetin yli, Vaaranen sanoo.
Rakentaminen ja siihen liittyvät kustannukset ovat herkkää maaperää. Rahariidat pariskuntien välillä nimittäin leimahtavat yleisimmin aina jälkikäteen laskujen osalta.
- Tunnepitoisissa asioissa kuten rakentaminen, se järki pitäisi aina pitää mukana. Eräs sosiologi sanoo, että älä anna rakkaudenkaan tempaista laskinta kädestäsi, Vaaranen sanoo.
Vinkit pariskunnille raha-asioiden hoitamiseen:
- Puhu rahasta avoimesti – hae apua, jos olette umpikujassa. Väestöliiton tukichat-palvelusta voit kysyä neuvoa anonyymisti.
- Sopikaa pelisäännöt – kuka maksaa ja mitä.
- Pitäkää omat rahat – sopikaa yhteisistä menoista ja niiden budjeteista. Saat apua oman talouden hallintaan myös pankista.
Mitä muita keinoja on välttää rahariidat ja miten niitä kannattaa käsitellä? Käy kuuntelemassa Rahasta kiinni –podcastia. Jos jokin mietityttää, voit myös varata ajan pankkiin.