Riidelläänkö teilläkin rahasta? Lue, miksi jokaisella pitäisi olla omat rahat

Säästöpankin Rahasta kiinni –podcastissa jutellaan siitä, miksi raha on yleisin riidanaihe parisuhteessa ja mikä siinä sitten riitelyttää.

Eri suuntiin katsovien naisen ja miehen yläpuolella on uhkaava pilvi.

Raha on yleisin riidanaihe parisuhteessa. Se voi aiheuttaa kinaa, kateutta ja vaikuttaa jopa ihmisen omanarvontuntoon. Säästöpankin Rahasta kiinni –podcastissa jutellaan Väestöliiton psykoterapeutti Heli Vaarasen kanssa, joka on sitä mieltä, että jokaisella pariskunnalla pitäisi olla omat rahat huolimatta siitä, onko pariskunta ollut yhdessä 10, 20 tai jopa 50 vuotta.

Vaikka suomalaiset kokevat raha-asiat hyvinkin yksityisiksi, hän kannustaisi puhumaan rahasta avoimesti heti parisuhteen alusta saakka.

- Monilla suomalaisilla on se tapa, että laskut maksetaan hieman salassa ja raha-asioita peitellään. Sen pitäisi olla ihan normaali osa keskustelua, parisuhteen ja perheen arkea, Vaaranen sanoo.

Mistä riita yleisimmin leimahtaa pariskuntien välillä?

Vaarasen mukaan yleisin riidanaihe parisuhteessa liittyy laskuihin ja tuloeroihin.

- Riita leimahtaa yleisimmin aina jälkikäteen laskujen osalta. Pariskunnista toinen voi olla kateellinen siitä, että sinulla oli varaa maksaa laskut. Tämä taas juontaa juurensa monesti pariskuntien tuloeroihin ja kertoo äärettömästä herkkyydestä. Toinen osapuoli monesti kokee, ettei toinen arvosta häntä, jos tämä tienaa vähemmän kuin puolisonsa.

Omat vai yhteiset rahat?

Talous ja –tasapaino vaikuttavat suoraan tunteisiin ja sitä kautta parisuhteeseen. Jos esimerkiksi pariskunnan toinen osapuoli jää työttömäksi, se lisää Vaarasen mukaan avioeron mahdollisuutta huomattavasti.

- Sama voi olla edessä perheenlisäyksen jälkeen, kun toinen puoliso hoitaa lapsia kotihoidontuella.

Se, miksi asia on niin herkkä, juontaa juurensa myös siihen, että suomalaisille identiteetti rakentuu monesti työn ja tulojen ympärille.

- Jokaisella pariskunnalla pitäisi olla omat rahat. Raha liittyy itsetuntoon sekä omanarvontuntoon. Oman rahan hallinnan tunne on todella tärkeää ihmisille. On vaarallista lähteä siihen, että toinen tietää pelkästään raha-asioista tai tienaa rahat, Vaaranen sanoo.

Hän on nähnyt monesti sen tilanteen, että eron tai pahimmillaan puolison kuoleman sattuessa toinen osapuoli ei tiedä raha-asioista mitään. Se luo ylimääräistä stressiä ja häpeää.

”Jokaisen äidiksi haluavan naisen tulisi säästää jo vuosia ennen raskautta”

Vaaranen kannustaisi jokaista äidiksi haluavaa naista säästämään ennen raskautta, koska monelle tulee yllätyksenä se, kuinka paljon tulot putoavat vauvan saavuttua taloon.

Millaista kireyttä raha aiheuttaa parisuhteessa, ja millaisia vastauksia Heli Vaarasella on näihin tilanteisiin? Voit kuunnella podcastin jakson sivun yläreunasta.

TUTUSTU MYÖS MUIHIN RAHASTA KIINNI -PODCASTIN JAKSOIHIN

 

Tarvitsetko apua raha-asioidesi hallintaan? Me autamme, varaa aika tai jätä yhteydenottopyyntö.

Kategoriat
...