Opintolaina, ASP-tili - ja muut opiskelijan parhaat kaverit

Fiksun opiskelijan kannattaisi olla opintolainan ohella kiinnostunut ASP-tilistä, säästämisestä opintojen ohella ja omista luottotiedoistaan, neuvovat Säästöpankin asiantuntijat.

Onnistumisia kannattaa juhlia! Nuori polkkatukkainen nainen hyppää korkealle.

Opiskeluaika on monelle ihmiselle yksi elämän parhaista ajanjaksoista. Siitä kannattaa ottaa mahdollisimman paljon iloa irti niin koulunpenkillä kuin vapaa-ajallakin. Monessa tapauksessa opintolaina voi olla järkivalinta. Se myös kannustaa nopeaan valmistumiseen: Opiskelija voi saada 2 500 euroa ylittävästä opintolainasta anteeksi peräti 40 prosenttia, jos hän valmistuu tavoiteajassa. Opintolainaa harkitessaan opiskelijan kannattaa pohtia kuitenkin omaa talouttaan ja tulevaisuuttaan laajemminkin ja tehdä viisaita valintoja tulevaisuuden varalle.

Kiinnostu ASP:stä – se on harvinaisen hyvä diili

ASP, eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä, on valtion luoma järjestelmä, jolla kannustetaan ja helpotetaan ensimmäisen oman asunnon hankintaa. Opintojen aikana moni nuori kiinnostuu usein myös ASP-säästämisestä ja sen hyödyistä. ASP-tili kun on monelle käytännössä tavallinen säästötili – missä on vain paljon parempi korko. Sieltä ei toki voi nostaa rahaa kassalla eikä tehdä tilisiirtoja, mutta säästämisen voi koska tahansa lopettaa tai siihen voi esimerkiksi lisätä puolison myöhemminkin.

ASP-tilisopimusta tehtäessä järjestelmä vaatii jonkin säästötavoitteen. Asia voi joskus ihmetyttää: eihän vielä kotona asuva ja esimerkiksi lukiossa opiskeleva 18-vuotias voi vielä mitenkään tietää tulevan kotinsa hintaa tai edes paikkakuntaa.

- Tässä vaiheessa painotan asiakkailleni, ettei juuri tuon säästötavoitteen tarvitse toteutua. Tärkeintä on säästää kymmenen prosenttia asunnon kauppahinnasta ja säästämisessä pitää saada kahdeksan vuosineljännestä täyteen, palveluneuvoja Linda Maarvala-Maansalo Säästöpankista muistuttaa.

Säästä opintojen ohella

Monet opiskelijat ohjaavat nostamansa opintolainasummat suoraan säästötilille. Näin koko summa ei polttele käyttötilillä, vaan voi rauhassa miettiä, mihin rahansa käyttää.

Opintolainaa saa nostaa Kelan määrittelemien ajanjaksojen puitteissa. Jokainen opiskelija voi tarkistaa opintolainan viimeisen nostopäivän saamastaan takauspäätöksestä. Nostoajat määrittelee Kela, ei siis pankki. Monella meneekin ohi viimeinen opintolainan nostopäivä.

- Nuorten asiakkaiden kanssa tulee puhuttua myös paljon heidän unelmistaan ja niihin säästämisestä. Vaikka nuoret sitten ottaisivatkin opintolainan vain toteuttaakseen matkaunelmiaan, se heille sallittakoon. Opintolainan lisäksi opiskelijallakin olisi hyvä olla jonkinlainen varapuskuri. Jos on säästössä rahaa, saa helpommin tulevaisuudessa asuntolainan. Samoin säästäminen voi auttaa hahmottamaan, minkäkokoisen kuukausierän lainan lyhentämiseen pystyisi käyttämään. Säästämistä ja sen hyviä puolia ei voi missään nimessä liikaa korostaa, Maarvala-Maansalo jatkaa.

Pidä huolta luottotiedoistasi

Pankinjohtaja Juha-Antti Puurunen Säästöpankki Optiasta kertoo, että luottohäiriöitä näyttäisi olevan nuorilla useammin kuin aikaisemmin.

- Talousasioihin liittyvää neuvontaa todella tarvitaan, hän painottaa.

Maksuhäiriöt voivat estää jopa opintolainan saamisen, vaikka Kela positiivisen takauspäätöksen antaisikin.

Maarvala-Maansalo taas kertoo, että käydessään puhumassa nuorille raha-asioista, luottotiedot ovat tärkeä aihe.

- Nuoren on tärkeä huolehtia luottotiedoistaan. Jos luottotietoihin tulee merkintä maksuhäiriöstä, ei esimerkiksi opintolainaa voi saada. Kaikki vuokranantajat ota vuokralaisiksi nuorta, jolla on ollut maksuhäiriöitä. Olen kannustanutkin nuoria hakemaan aina mieluummin opintolainaa kuin turvautumaan kalliisiin pikavippeihin tai osamaksusopimuksiin. Ne ovat paitsi kalliita, myös johtavat helposti maksuhäiriöihin.

Luoton myöntäjä saa ilmoittaa maksuhäiriön rekisteröitäväksi suoraan velallisen luottotietorekisteriin, kun kulutusluoton eräpäivästä on kulunut 60 päivää. Jos jättää tavallisen laskun maksamatta, maksuhäiriömerkintä tulee siinä vaiheessa, kun laskut siirtyvät perinnästä käräjäoikeuteen ja ulosottoon.

Jos elämässä tapahtuu jotakin odottamatonta, jonka vuoksi luotot tai laskut uhkaavat jäävät maksamatta, kannattaa olla mahdollisimman pian yhteydessä laskuttajaan tai pankkiin ja koettaa sopia maksuajasta.

p.s. Tiesitkö, että voit tarkistaa omat luottotietosi hintaan 9,90 € osoitteessa Biznode.fi tai Luottotietohaku.fi.

 

Lue lisää asp-säästämisestä

Lue lisää opintolainasta

Kategoriat
Nuoret

Ajankohtaista