Jokaisen nuoren muistilista – huomioi ainakin nämä, kun muutat kotoa tai aloitat opinnot!

Postiluukusta putosi odotettu kirje – tieto opiskelupaikasta. Opintojen aloittaminen on suuri elämänmuutos ja monesti myös se hetki, kun tie vie ihan omaan kotiin. Näiden isojen asioiden kynnyksellä on huomioitava monia asioita. Asiakasvastaava Mari Merimäki Säästöpankista antaa vinkkejä uuden opiskelijan talousasioiden hoitoon.

Uuden opiskelijan muistilista

1. Asunnon vuokraaminen ja takuuvuokra

Jos esimerkiksi opiskelupaikka löytyy toisesta kaupungista, on opiskeluiden aloittamisen lisäksi edessä muutto omilleen. Asunnon vuokraaminen tarkoittaa yleensä myös takuuvuokraa, joka vastaa usein kahden kuukauden vuokraa ja pitää maksaa jo ennen kuin ensimmäiset opinto- ja asumistuet tulevat tilille.

– Moni on tehnyt esimerkiksi kesä- tai viikonlopputöitä jo lukion tai peruskoulun ohessa. Siinä vaiheessa, kun vielä asuu vanhempien luona, voisi yrittää kerryttää säästöjä tulevia menoja varten, Merimäki sanoo. 

2. Muutto ja hankinnat uuteen kotiin

Muutto ensimmäiseen omaan kotiin tekee helposti ison loven kukkaroon, joten säästöistä on tässäkin kohtaa iso apu. Muuttokuorman kuljettamista varten tarvitaan auto, jonka vuokraaminen maksaa, ja omaan kotiin tarvitaan monia perushankintoja pesukoneesta juustohöylään. 

– Monesti sukulaisilta löytyy yllättävän paljon ylimääräisiä tavaroita ja astioita, kun vaan kyselee. He antavat niitä yleensä ihan mielellään, Merimäki vinkkaa.

Perhettä, sukulaisia ja ystäviä kannattaa kysyä avuksi myös muuttoon ja muuttokuorman kuljettamiseen. Joskus jopa muuttoauto voi järjestyä lainaan veloituksetta!

3. Pankkiasiat kuntoon

Opintojen alku tai muutto omaan kotiin ovat molemmat askel kohti aikuisuutta. Ne ovat myös hyviä hetkiä laittaa pankkiasiat kuntoon ja varata aika tapaamiseen pankin asiantuntijan kanssa. 

Kannattaa ottaa käyttöön älypuhelimessa Säästöpankki Tunnistus -sovellus, joka on mobiili vaihtoehto verkko- ja mobiilipankkiin kirjautumiseen, maksujen vahvistamiseen sekä tunnistautumiseen monissa muissakin asiointipalveluissa. 

Nuoren ensimmäinen maksukortti on yleensä Visa Electron. Opiskelija voi nyt myös hakea luottokorttia 2000 euron luottorajalla, kun on suorittanut opinnoistaan 50 opintopistettä. Merimäen mukaan luottokorttia voi hakea jo ennen valmistumista esimerkiksi vaihto-opintoja varten. Merimäki muistuttaa myös tarkistamaan korttien turvarajat ja käyttöalueet sen mukaan, miten paljon rahaa käyttää ja missä päin maailmaa matkustelee.

4. Opintolaina

Opintolaina on valtion takaama laina, joka auttaa opiskelijaa panostamaan täysillä opintoihin, valmistumaan ajoissa ja pääsemään nopeammin kiinni työelämään. Merimäen mukaan opintolaina helpottaa usein opintojen alkua taloudellisesti, kun omat voimavarat voi käyttää opintoihin. Opintolainan takaisinmaksu alkaa vasta valmistumisen jälkeen. Jos valmistuu tavoiteajassa, voi lainan lyhennyksistä saada verotuksessa opintolainavähennystä. 

Kun Kela on antanut päätöksen myönnetystä opintotuesta ja -lainasta, voi opintolainan hakea helposti suoraan verkkopankissa verkkopankkitunnuksilla. 

5. ASP-tili ja säästäminen

Opiskelijan tuloilla säästäminen voi tuntua vaikealta. Merimäen mukaan kannattaa kuitenkin aina yrittää laittaa rahaa sivuun varapuskuriksi yllättävää rahanmenoa varten. 

– Pienenkin summan voi laittaa säästötilille tai varovaiseen rahastoon, mistä rahat ovat helposti nostettavissa, jos tarve vaatii.

Esimerkiksi opintolainan voi laittaa talteen säästötalletustilille, mistä rahaa voi verkkopankissa siirtää tarpeen mukaan käyttöön.

Merimäki suosittelee avaamaan asuntosäästämistä varten ASP-tilin, jonka voi aloittaa jo 15-vuotiaana. Merimäen mukaan asuntosäästäminen on yhä tärkeämpää, kun asuntolainan saamisen kriteerejä tiukennetaan. ASP-säästöjä voi kartuttaa jo pienellä summalla kuukaudessa.

– ASP-säästäjäksi pääsee jo 50 eurolla kuussa ja 150 eurolla neljännesvuosittain, Merimäki kertoo. 

Kannattaako ASP-tili hankkia yhdessä vai erikseen? Ota selvää!

Kiinnostaako oman kodin ostaminen? Lataa ilmainen ensiasunnon ostajan digiopas. 
Kategoriat

Ajankohtaista