Nuorikin voi säästää – Eero Kakko, 17, kertoo, miten hän on onnistunut

Lukiolaiselle Eero Kakolle on selvää, että hän tahtoo ostaa ensiasunnon parin vuoden sisään. Sen lisäksi nuorukainen on saanut säästöön jo mukavan summan rahastosäästämisellä. Miten Eero on tässä onnistunut ja mitkä ovat hänen vinkkinsä muille nuorille?

Eero Kakko - kuvaajana Tiina Tervo
Kuvaaja: Tiina Tervo
Somerolaisella 17-vuotiaalla Eero Kakolla on harvinaisen selvät sävelet. Itse asiassa sen verran selvät, että nuorukaisella on jo vahva visio siitä, mitä hän aikoo tehdä tulevien vuosien aikana, ja mihin hän aikoo käyttää rahojaan. Eero avasi juuri ASP-tilin, ja aloitti säästämisen ensimmäistä omaa asuntoa varten. Toisen vuoden lukio-opiskelija tähtää Helsingin yliopistoon ylioppilaskirjoitusten jälkeen. Yliopistossa hän haluaisi keskittyä maa- ja metsätaloustieteisiin.

Vuokralla asuminen vai oman asunnon osto?

Moni opiskelija muuttaa ensin opiskelija-asuntoon vuokralle, mutta ei kuulu Eeron suunnitelmiin.   - Suunnitelmissani on, että ostaisin Helsingistä jo ensimmäisen omistusasuntoni asp-säästöillä. Ajatus vuokralla asumisesta ei houkuttele. En ymmärrä sitä konseptia, että maksan jollekin, josta en hyödy itse periaatteessa mitään. Sen sijaan omistusasunnossa maksat asuntoa itsellesi, ja kerrytät samalla varallisuuttasi, Eero perustelee.  Eero ei jää empimään, kun häneltä kysytään, millaisen kodin hän tahtoo. Opiskeluajaksi Eero kaavailee itselleen pientä kerrostaloasuntoa, mutta pidemmällä kaavalla suunnitelma on hiukan toisenalainen. Ison maatilan kasvattina Eero kertoo, että hän aikoo tulevaisuudessa jatkaa perintömaatilan pitämistä heti opiskeluidensa jälkeen. Tälloin koittaa muutto takasin Someron maalaismaisemiin.

 - Asumme 1850-luvulla rakennetussa talossa, jossa on tilaa ja rauhaa ympärillä, se on minun täydellinen ympäristöni ja taloni. 


Helsingin asunnon osalta Eerolla on myös suunnitelma. Hän joko myy ensiasuntonsa tai laittaa sen vuokralle, kun kotiinpaluu Somerolle on ajankohtainen. 

Kaveriporukan pihisteljästä taloustietäjäksi

Talousasiat sekä säästäminen ovat aina kiinnostaneet Eeroa. Hän naurahtaa, ja kertoo olleensa aina melkoisen pihi sekä miettineensä tarkkaan, mihin omat rahansa kuluttaa.

- Kaveriporukassakin olen se, joka katsoo enemmänkin sitä kilohintaa kuin pelkkää paketin kokonaishintaa. Sen lisäksi säästäminen ja sijoittaminen ovat aina kiinnostaneet minua. Vanhempani ovat säästäneet minulle rahastoihin lähes koko ikäni, josta olen todella kiitollinen. Sillä puskurirahastolla elää kauan, ja sitä voi käyttää vaikkapa asuntolainan lyhentämiseen opiskeluiden aikana, Eero sanoo. 

Eero kertoo, että kaveriporukassa heitetään aina välillä hyväntahtoisesti, että hänkin voisi joskus ostaa itselleen jotain. 

Vanhemmat auttavat säästämiseen liittyvissä kysymyksissä

Oma vankka kiinnostus asiaan, on saanut Eeron etsimään tietoa ja kysymään rohkeasti. Raha-asioissa sekä säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvissä tiedoissa ovat auttaneet nuorukaisen vanhemmat. ASP-tilin avaamisestakin Eero kysyi äidiltään. Äidin mielestä se oli hyvä idea ja niinpä he varasivat yhteistuumin ajan pankkiin. 

- Kaikki sujui todella helposti. Kävin pankissa, jossa minulle selvisi vielä tarkemmin, millaiset säästötavoitteet minun kannattaa asettaa, Eero kertoo.
 
Vanhemmat ovat myös aina kehoittaneet Eeroa laittamaan, esimerkiksi lahjarahoista osan säästöön. Koulusta sen sijaan Eero ei koe, että olisi saanut niin paljon tietoa talousasioista, kuin hän itse olisi toivonut. 

- Kun yhteiskuntaoppi alkoi kahdeksannella luokalla, silloin puhuttiin hieman sijoittamisesta, mutta ei syvällisemmin, eikä oikeastaan sen jälkeen, hän muistelee. 

Pienistä tienesteistä on mahdollista säästää

Aktiivinen Eero harrastaa muun muassa uintia, kuntosalilla käyntiä sekä metsästystä. Harrastusten ja koulun ohella, hän toimii uintiohjaajana sekä pitää lasten liikuntakerhoa, josta saa myös pieniä tienestejä. 

- Niistä tuloista suurin osa menee juokseviin menoihin, kuten polttoaineeseen tai välipaloihin, mutta pyrin siihen, että osa rahasta jäisi myös säästöön ASP-tilille, hän kertoo. 

Hän on myös säästänyt kesätöistä saamansa palkat. Ja kun sitten nuorukaiselta kysyy, mitä hän on viimeksi ostanut itselleen. Eero joutuu hieman miettimään asiaa. 

- No jos jostain isommasta hankinnasta puhutaan, niin sekään ei sinänsä ollut minulle, mutta tulee kuitenkin käyttööni. Koska käymme metsästämässä, niin ostin tutkapannan koirallemme, hän kertoo. 

 

Vinkit nuorille raha-asioihin liittyen

  1. Syntymäpäivät, valmistujaiset, nimipäivä. Laita aina pieni siivu säästöön lahjarahoista. Vuosien varrella kerrytät ison pesämunan. Huomioi säästäminen myös kesätyörahoissa!
  2. Aloita asp-säästäminen. Aloita ensiasunnon säästäminen, kun sinulla on mahdollisuus säästää vähintään 50 euroa kuukaudessa. Kun olet säästänyt 10% asunnon hankintahinnasta, on sinulla mahdollisuus saada asuntolainaa ensiasuntoon.
  3. Tarkista suoratoistopalvelut ja muut kulut. Onko sinulla käytössäsi Netflix, Spotify ja kenties muita suoratoistopalveluita? Tarkista kuinka paljon sinulla uppoaa kuukausittain rahaa viihteeseen ja erilaisiin palveluihin.
  4. Rahastosäästäminen on helppo tapa kerryttää varallisuutta. Voit aloittaa säästämisen jo nuorena. Säästösummaa voi aina muokata senhetkisen tilanteen mukaan.

Olitpa sitten minkä ikäinen tahansa, aina on hyvä hetki laittaa talousasiat kuntoon. Me autamme sinua siinä. Jos sinua askarruttaa jokin säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvä asia, niin varaa meille aika tai jätä meille yhteydenottopyyntö

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen Nuoret

Ajankohtaista