Voit menettää rahaa tietämättäsi, jos makuutat säästöjä tililläsi

Miten päästä alkuun sijoittamisessa, jotta voi tulevaisuudessa tehdä niitä asioita joita tahtoo? Tästä keskustelevat Säästöpankin Rahasta kiinni -podcastissa Nuorten Osakesäästäjien Jamilla Heiskanen, 26, sekä Säästöpankin sijoitusasiantuntija Eerik Nieminen.

sijoittaja

- Haluaisin, että perheissä puhuttaisiin rahasta asioiden mahdollistajana eikä estäjänä.

Tätä mieltä on 26-vuotias Jamilla Heiskanen, joka aloitti säästämisen jo kesätyörahoistaan ja teki ensimmäiset osakesijoituksensa 18-vuotiaana. Jamilla on ollut perustamassa Nuoria Osakesäästäjiä, joka on verkosto sijoittamisesta kiinnostuneille nuorille. Lisäksi hän on puhunut paljon eri tilaisuuksissa siitä, kuinka omat rahat kannattaa laittaa töihin. 

- Ostin ensimmäiset osakkeeni 20 eurolla ja jatkoin sijoittamista opiskelijabudjetilla. Sijoittaminen ei ole vaikeaa. Sinun ei tarvitse olla kiinnostunut seuraamaan pörssikursseja joka päivä. Sen sijaan yleinen kiinnostus omia raha-asioita kohtaan riittää, hän sanoo.

Jokaiselle löytyy oma tapa sijoittaa

Täysi-ikäistyttyään Heiskanen halusi ottaa raha-asiansa hallintaan. Hän aloitti sijoittamisen muutamilla kympeillä kuussa. Hän vertaa sijoittamista urheilulajeihin.

- Sijoittamiseen on yhtä monta tapaa kuin urheilussa on lajeja, valtavasti. Itse koen olevani pitkäjänteinen osakesijoittaja, mutta se ei tarkoita, että sinun pitäisi olla samanlainen. Eihän kukaan ole esimerkiksi maratoonari syntyessään. Voit aloittaa helpommalla, kuten kävelemisellä. Sama pätee sijoittamiseen. Esimerkiksi rahastosäästäminen on helppo tapa aloittaa, Heiskanen sanoo. 

Säästämällä aktiivisesti hoidettuihin rahastoihin, sinun ei tarvitse seurata pörssikursseja päivittäin vaan ammattilaiset tekevät sen puolestasi. Esimerkiksi Säästöpankissa, voit aloittaa rahastosäästämisen helposti ratkaisurahastojen avulla. Pääset itse määrittelemään muun muassa sen, millaista riskiä siedät ja kuinka ison summan tahdot kuukaudessa säästää. 

Vaurastumisessa aika on keskeinen käsite 

Säästöpankin sijoitusasiantuntija Eerik Nieminen on samaa mieltä siitä, että jokaiselle löytyy oma tapa sijoittaa.
Nieminen tahtoo kuitenkin painottaa ajan merkitystä sijoittamisessa. 

- Vaurastumisessa aika on keskeinen käsite. Mitä nuorempana sen ymmärtää, sen parempi. Säästämisessä ja sijoittamisessa tuotto tulee ajan myötä. Välillä sijoitusmarkkinoilla menee paremmin ja välillä on tuulisempaa, mutta aika tasoittaa vaihteluja ja luo sitä mukaa myös korkoa korolle -ilmiötä, Nieminen selventää. 

Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että säästämällesi pääomalle kertyvät korot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman ohella. Mitä pidempään siis säästät, sitä pidempään säästöjä ehtii karttumaan. 

Niemisen mukaan monen on hankala käsittää, että esimerkiksi viiden vuoden päästä, et saa ostettua samoja asioita kuin tänä päivänä samalla summalla. Hän antaa esimerkin. 

- Jos mietitään sitä, että sinulla on 100 euroa. Makuutat sitä kymmenen vuotta paikassa, josta et saa sille korkoa tai korvausta. Kymmenen vuoden jälkeen, et saa enää ostettua samoja asioita samalla summalla kuin vuosia aiemmin eli karkeasti laskeskellen euromäärä on arvoltaan tällöin enää 70 euroa.

Kuinka paljon pitää käytännössä olla rahaa, että voi aloittaa sijoittamisen? Myös tähän kysymykseen saat vastauksen podcastista. 

Kuuntele Eläkkeelle nelikymppisenä? Nuorena sijoittajaksi –jakso sivun yläreunasta.


 

TUTUSTU MYÖS MUIHIN RAHASTA KIINNI -PODCASTIN JAKSOIHIN

Tarvitsetko apua säästämisen ja sijoittamisen aloittamisessa? Me autamme, varaa meille aika tai jätä yhteydenottopyyntö.

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista