Sijoittajaksi 19-vuotiaana – “sijoittaminen on minulle päivittäinen harrastus”

”En etsi pikavoittoja, vaan sijoitan pitkällä tähtäimellä. Nuorena se onkin helppoa”, kertoo 19-vuotiaana ensimmäiset sijoitukset tehnyt 27-vuotias Henri. Mitä hän on oppinut matkan varrella? Entä mikä on ollut kaikkein palkitsevinta?

Sijoittaminen on Henrille päivittäinen harrastus.
Sijoittaminen ja säästäminen ovat nuorille entistä tärkeämpiä, kertoo Säästöpankin toteuttama Säästämisbarometri-tutkimus. Nuoret suhtautuvat talouteensa positiivisesti ja näkevät sijoituspäätökset arvovalintana. Samaa mieltä on myös haastattelemamme Henri*. Annetaan puheenvuoro siis hänelle. 

Vanhemmat kannustivat alkuun sijoittamisessa

Tein ensimmäisen sijoitukseni 19-vuotiaana. Vanhempani kannustivat ottamaan selvää, tutkimaan asioita ja sijoittamaan, jos vain pystyisin. Raapaisin kasaan ensimmäisistä kesätyörahoistani pienen summan, jonka sijoitin osakkeisiin

Sijoittaminen on minulle päivittäinen harrastus siinä mielessä kuin vaikka jalkapallon pelaaminen. Oikeastaan saisin kulutettua siihen aikaa vaikka kuinka paljon. Välillä saatan syventyä tunneiksi lukemaan talousuutisia ja etsimään uusia sijoituskohteita. Ainoastaan lomilla pyrin sulkemaan laitteet ja jättämään harrastuksen hetkeksi sivuun.

Omat arvot vaikuttavat vahvasti sijoituskohteiden valintaan 

Palkitsevinta sijoittamisessa ovat onnistumiset ja hyvien sijoituskohteiden löytäminen. Sijoituskohteiden valintaan vaikuttavat vahvasti omat arvoni. Esimerkiksi ympäristö ja eettisyys ovat minulle tärkeitä. Vaikka tuottoa olisi mahdollista saada, en halua tukea arvojeni vastaisesti toimivaa yritystä omilla rahoillani. 

Mielenkiintoisen harrastuksen lisäksi sijoittaminen on tapa turvata tulevaisuuttani. En etsi pikavoittoja, vaan sijoitan pitkällä tähtäimellä. Kärsivällisyyteni on kasvanut vuosien mittaan ja hätiköidyt päätökset ovat toivottavasti nyt takana päin. Välillä teen vähän isommankin riskin sijoituksia. Riskejä kannattaa kuitenkin ottaa maltillisesti, ettei oma talous kärsi, vaikka takkiin tulisikin. 

Riskien minimointia sijoituksia hajauttamalla

Välillä vastaan tulee myös miinoja ja haastavinta tässä harrastuksessa onkin tappioiden nieleminen. Kaikki tietenkin pyrkivät siihen, ettei epäonnistumisia tulisi, mutta ei niitä voi täysin välttää. Kyllähän siinä pitää peiliin katsoa, että miten näin pääsi käymään. Takaiskut pitää opetella ottamaan vastaan, sillä niistä voi oppia paljon. Kaikkea ei voi ennustaa, mutta on hyvä käydä läpi, mistä syistä sijoituksen teki, ja oliko se ehkä tehty väärin perustein.

Riskien minimoimiseksi hajautan sijoituksiani erilaisiin osakkeisiin ja rahastoihin. Ostin myös hiljattain ensiasunnon. Asuntokaupasta sain säästettyä jonkin verran remontoimalla itse ja kilpailuttamalla hankintoja. Säästetyt rahat voi sitten käyttää vaikka sijoittamiseen. 

Avointa keskustelua säästämisestä ja sijoittamisesta omassa kaveripiirissä

Tahdon, ettei ikä ole kenellekään este sijoittamiselle. Kun aloittaa nuorena, pystyy säästämään pitkäjänteisesti omaa tulevaisuutta varten. On mahtavaa, että nykyään ainakin omassa kaveripiirissä ihmiset ovat avoimempia keskustelemaan sijoittamisesta ja säästämisestä. Kun aloitin sijoittamisen, tuntui aihe olevan monelle vielä vähän tabu. Nyt puhumme siitä yhdessä ja kannustamme toisiamme. 

Henrin vinkit aloittelevalle sijoittajalle:

  1. Etsi tietoa sijoittamisesta. Etsi tietoa, ole perillä ja seuraa uutisia. Sopivien kohteiden löytämisessä tieto on tärkeää.
  2. Kysy apua. Apua voi löytyä esimerkiksi pankista, ystäviltä tai läheisiltä.
  3. Tee suunnitelma. Tee itsellesi sijoitussuunnitelma ja noudata sitä. 
  4. Muista lähdekritiikki. Arvioi lähteen luotettavuutta etenkin, jos joku lupaa huikeita tuottoja.
  5. Ota ensimmäinen askel. Lähde rohkeasti sijoittamaan, vaikka pieniäkin summia. Tässä voit käyttää apunasi pankin sijoitusneuvojaa.
  6. Hajauta. Täysin riskitöntä sijoitusta ei ole, joten sijoituksia kannattaa aina hajauttaa.
  7. Ole kärsivällinen. Sijoitusten arvot heittelevät ja voittoja ei tule yhdessä eikä kahdessa yössä.

* Haastateltavan nimi on muutettu

Tahdotko aloittaa sijoittamisen ja säästämisen? Ota yhteyttä, niin mietitään yhdessä, mistä voit lähteä liikkeelle.


”Tämän artikkelin näkemykset ovat haastateltavan omia henkilökohtaisia näkemyksiä. Kirjoituksen sisältöä ei pidä ymmärtää sijoitussuositukseksi tai sijoitusneuvonnaksi. Sijoittaja tekee jokaisen sijoituspäätöksensä itsenäisesti ja omalla vastuullaan.”

 
Kategoriat
...