Jätkä-Juho syntyi oivalluksesta - 11-vuotias Juho Kemppainen on nyt yrittäjä Hyrynsalmelta

Jätkä-Juho on 11-vuotias yrittäjä Hyrynsalmelta. Hän pukeutuu Dimexin työvaatteisiin, tarttuu viikoittain Husqvarnan moottorisahaan ja tekee kotipihallaan traktorihommia. Syksyllä 2020 yritteliäs poika päätyi valtakunnan medioihin valmistettuaan 2000 jätkänkynttilää tilauksesta Puuilolle, kokonaisvalmistuksen ollessa lähellä 3500 kappaletta. Nyt Juholla on oma yritys ja omilla rahoilla hankittu motocross-pyörä. Seuraavaksi alkaa kolme vuoden säästäminen omaa unelmaa eli Valtran traktoria varten.

Säästöpankin brändikuva
– Idea syntyi olemassa olevan tuotteen parantamisesta: Suomessa tykätään poltella jätkänkynttilöitä, joten omakohtaisten kokemuksien sekä pienen markkinointitutkimuksen jälkeen tilanne oli melko selvä. Jätkänkynttilä on liian vaikea sytyttää. Tutkimuksen jälkeen siskoni mies kyseli minulta, haluaisinko alkaa kehittämään parempaa jätkänkynttilää, kertaa Juho. 

Perhe on alusta lähtien ollut Juhon tukena yrittäjäpolulla ja kannustanut tekemään. Matkan varrelle on tullut sattumuksia ja onnekkaita tilanteita. Raskaan työn ja sinnikkään yrittämisen rinnalla niitäkin on tarvittu. Kaikki alkoi syksyllä 2020, kun Juho alkoi testata oikeaa tapaa valmistaa ja sytyttää jätkänkynttilä. Apuna olivat sisko Taru ja tämän mies Toni. 

– Sahattiin yksi päivä testikynttilöitä, katselin siinä Juhoa sekä hänen käsistään syntyviä jätkänkynttilöitä. Keskeytettiin sahaaminen ja kerroin ajatuksen nimen yhdistämisestä. Juhon hymy ja ylpeys nimeä kohtaan paistoi hänen naamaltaan ja näin syntyi Jätkä-Juho. Lopetettiin työt siltä päivältä kesken ja siirryttiin sisätiloihin piirtämään logoa. Pikkuhiljaa aloimme ymmärtämään, että tässä voisi olla jotain, kertaa Toni tarinan alkua. 

Jätkänkynttilät valmistetaan kelopuusta, jota perhe hankkii Mototeam Tauriaiselta. Se syttyy helposti ja on uskomattoman kaunis. Sytyttämistä on vielä helpotettu ekologisilla Suomi Sytytyspaloilla, joita Jätkä-Juholle sponsoroi Ahti Siponen Tulipari Oy:ltä. Suomi Sytytyspalojen paloaika on 12 minuuttia ja se palaa yli 1000 asteessa, mikä takaa paksunkin puun syttymisen. 

Maaseudun ahkera kasvatti

Luonteeltaan Juho on rauhallinen maaseudun kasvatti, joka innostuu helposti ja puhuu Kainuun murretta varmasti ja rehdisti. 

– Innostun helposti ja olen ahkera. Erilaiset koneet ovat kiinnostaneet aina ja opin nopeasti, kuvailee Juho itseään. 

Vaikka Juho on yrittäjä, perhe auttaa kaikessa ja jokaisella on oma rooli. 

– Koko perhe sahaa ja kantaa, Taru ja Toni hoitaa lisäksi markkinointia ja myyntiä. Iskä on saanut tittelin logistiikka – ja huoltopäällikkö. Äiti Kirsi muonittaa ja auttaa kaikessa, kertoo Juho päättäväisesti. 

– Minä puran lastit, sahaan, kannan, valvon kuivattamista, poraan ja pakkaan, kaikki tekee oikeastaan kaikkea ettei käy hommat turhan yksitoikkoiseksi, jatkaa Juho.

Koko perhe on oppinut tekemällä, virheistä on opittu ja ne on kirjattu ettei niitä tehdä uudestaan –  äärirajoillakin on käyty ja palavereita pidetty. Kun Puuilo teki 1000 kappaleen tilauksen, koko perhe oli mukana tekemässä. 

Ensimmäinen tuhat oli todella haastava tehdä, kun samalla kehitimme työskentelytapoja ja teimme paljon ylimääräistä työtilojen ollessa rajalliset näin suurelle määrälle kynttilöitä. Halusimme hoitaa tilauksen hyvin ja yksikään kynttilä ei mennyt lavalle ennen lopputarkastusta ja puhdistamista. Juho osaa valmistaa jätkänkynttilän alusta loppuun asti itse, mutta haasteita on syntynyt lähinnä kosteasta syyskelistä.  

– Kostea syksy oli haastavaa, kun puu meni märäksi ja sitä piti kuivattaa kauan, kertoo Juho. 

Puuilon tilauksen myötä kiinnostus kasvoi ja yksittäisiä tilauksia alkoi tulla sosiaalisen median kautta. 

– Odotan jo, että pääsen kesällä tekemään lisää jätkänkynttilöitä. Kun kuivatusta ei tarvita, on homma sujuvampaa, kertoo Juho.  

Tiukasta työtahdista huolimatta Jätkä-Juho sai tehtyä vielä toisen 1000 kappaleen tilauksen Puuilolle, eikä koko tuotannosta ole tullut yhtäkään reklamaatiota. 

Oivalluksista positiivinen fiilis 

Jätkä-Juhon liiketoiminta on nuorella miehellä terveellä pohjalla. Keskimäärin 20 euroa maksava tuote kirjataan osakeyhtiölle ja tukijoita on tullut kiitettävästi mukaan: Suomi Sytytyspalat, Husqvarna ja Ponsse. Osakeyhtiön raha-asiat hoituvat Kajaanin Säästöpankissa, jonka kanssa on sovittu, että Juho pääsee paikan päälle oppimaan raha-asioiden hoitamista. 

– On hienoa, että  Säästöpankkikin haluaa olla mukana auttamassa, kiittelee Toni.  

Juhon mielestä yrittämisessä helpointa on sahaaminen ja vaikeinta myyminen. Yrittäminen tuntuu kuitenkin oikein kivalta, kun on saanut jo hankittua jotain konkreettista itselleen.

Maaseudulla asuvalle Juholle raskaat työt ovat tuttuja ja työvaatteet ovat paikallisessa koulussa tavanomainen asuvalinta myös monella muulla. Pitkänä ja reippaana poikana Juho on myös herättänyt kotiovilla huomiota Jätkänkynttilöiden kotiinkuljetuksien yhteydessä: esimerkiksi vanhukset ovat pyytäneet samalla muutakin apua. Siitä syntyi ajatus lähteä kehittämään vanhusten auttamiseen liittyvää pilottihanketta, johon Säästöpankkikin on lähdössä mukaan.

Pienestä ajatuksesta tuli suurta ja nyt Juhosta on tullut monen nuoren esikuva. Vaikka perheen tuki on tärkeää, Juhokin haluaa kannustaa kaikkia yrittämään. Juholle maalla asuminen ja sahaushommat ovat arkipäivää, mutta siitäkin voi syntyä menestystarina. 

– Oivalluksista tulee positiivinen fiilis, kiteyttävät koko prosessin läpikäyneet Taru ja Toni. 

Juho on aloittanut yhteistyön Pikkuyrittäjät perustajan Mikko Nurmisen kanssa ja tekeillä on muun muassa kirja ja muuta yhteistyötä, jossa mm. Etelä-Suomen pikkuyrittäjät tulevat tutustumaan Jätkä-Juhon toimintaan ja elämään maalla.

– Onnistumisessa on ollut mukana sattumaa ja onnea, mutta pääasia on kuitenkin hyvä tekemisen fiilis, jolla tätä tehdään porukalla, päättävät Juho, Toni ja Taru yhdestä suusta. 
Säästöpankki on mukana Jätkä-Juhon ideoimassa Maalla välitetään -pilottihankkeessa, jossa autetaan vanhuksia arkisissa askareissa. Pilotti sai idean, kun Jätkä-Juho toimitti kynttilöitä koteihin ja samalla asiakkaat pyysivät muutakin apua. Maalla Välitetään -pilottihankkeessa ovat mukana muun muassa Kainuun kunta, Ponsse ja Säästöpankki. Pilottihankkeessa Jätkä-Juho perheineen valitsee autettavat kohteet. Kohteiden valinnan jälkeen tavataan vanhukset ja keskustellaan tarpeista. Kiinnostusta on ollut esimerkiksi pihojen hoitoon ja pieniin korjaustöihin.
Kategoriat
Yrittäjyys

Ajankohtaista