Mihin yrittäjä tarvitsee lakimiestä?
”Mielestäni yrittäjän kannattaa kysyä konsultaatiota lakiasioissa jo yrityksen perustamisvaiheessa. Esimerkiksi pienikin virhe sopimuksessa voi aiheuttaa yritykselle isot, taloudelliset vahingot. Lakimiehen kulut voidaan myös vähentää yrityksen verotuksessa", kertoo varainhoidon lakimies, varatuomari Piia Jeremejeff.

Käytä asiantuntijaa ja vältä netin valmispohjia
”Kaikissa vähänkin merkityksellisemmissä sopimuksissa kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen. Näin voit välttyä monilta ongelmilta. Netti on pullollaan sopimusten valmispohjia, mutta niihin kannattaa aina suhtautua varauksella. Valmispohjaa käyttämällä otat aina riskin, joka voi tulla kalliiksi. Tee sopimukset kuntoon heti alussa, niin voit nukkua yösi hyvin ja keskittyä yritystoiminnan pyörittämiseen”, lakimies, varatuomari Piia Jeremejeff tiivistää.
Jos et ymmärrä kaikkia kohtia sopimuksessa, käytä teksti lakimiehellä. Näin et sitoudu mihinkään, mihin et halua. Kun nimet ovat papereissa, on liian myöhäistä lähteä hiomaan tekstejä – jolleivat molemmat tai kaikki osapuolet sitä halua.
Kysyimme Jeremejeffin mielipidettä, missä sopimuspapereissa kannattaisi käyttää ulkopuolista asiantuntijaa ja miksi – yrittäjä, käytä lakimiestä ainakin näissä:
Yrityskauppakirjat
Yrityksen toiminnan kannalta yksi isoimpia asioita on yrityskauppa: yritys joko ostaa tai myy tietyn omaisuuserän liiketoiminnasta, tai kyseessä voi olla koko osakeyhtiön myynti. Eri yritystyyppien kauppakirjat eroavat toisistaan, eli niihin tarvitaan myös eri kauppakirjapohjat, ja yrityksen koolla sekä toimialalla on merkitystä kokonaisuuteen.
Liikkeelle lähtiessä tulevan yrittäjän innostus voi sokaista – siksi papereiden käyttäminen ulkopuolisella asiantuntijalla kannattaa. Jos ostettava yritys on iso, koko yrityksen toimintaa käsittävien papereiden kahlaaminen itse voi olla jopa mahdotonta. Due diligencen avulla saadaan läpileikkaus yrityksen liiketoiminnasta ja siihen liittyvistä riskeistä. Näin osapuolille syntyy selkeämpi käsitys kaupan kohteesta ja tarvittavista kauppaehdoista. Jos olet ostamassa yritystoimintaa, muista että mitä tarkemmat tiedot saat ostettavasta yrityksestä, sitä parempi. Täytyy aina muistaa, että myyjällä ja ostajalla on tiettyjä tehtäviä sekä vastuita ja velvoitteita, joista heidän täytyy olla tietoisia ja jotka täytyy hoitaa. Yrityksen osto tai myynti on aina monivaiheinen prosessi.
Osakassopimus
Osakassopimus on tärkeä niin yrityksen kuin osakkaidenkin tulevaisuuden kannalta. Jeremejeff vinkkaa:
”Osakassopimus auttaa varautumaan esimerkiksi siihen, jos joku osakkaista haluaa tulevaisuudessa irtautua yhtiöstä. Kenelle hän saa osakkeita myydä? Entä millä hinnalla? Sopimukseen voidaan sisällyttää niin sanottu lunastuslauseke, jolla voidaan antaa oikeus yhtiölle tai osakkeenomistajille lunastaa irtautuvan osakkeenomistajan osakkeet tietyissä, sopimuksessa määritellyissä, tilanteissa ja tietyillä ehdoilla. Sopimukseen kannattaa määrittää myös osakkeiden tarkka hinta tai vähintäänkin hinnanmuodostumisen laskukaava. Näin voidaan välttää muuten melko varmasti eteen tulevat erimielisyydet ja riidat irtautumistilanteessa.”
Yrityksen verotusasiat
”Yrityksen verotuksen lainsäädäntö on haastavaa jopa lain ammattilaiselle. Voi vain kuvitella, miten vaikeaa se on ihan tavalliselle yrittäjälle ilman lakitaustaa. Verotuksen lainsäädännön tulkinnassa esimerkiksi osaava tilitoimisto voi olla yrittäjälle paras kumppani. Epäselvissä tapauksissa voi pyytää Verohallinnolta myös ennakkoratkaisua. Ennakkoratkaisu maksaa muutamia satoja euroja, mutta laajemmat selvittelytyöt voivat olla kalliimpia. Lähtökohtaisesti ennakkoratkaisut sitovat Verohallintoa – näin voit itse odottaa veroehdotusta luottavaisin mielin”, kertoo Jeremejeff.
Avioehto
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2023 solmittiin 20 693 avioliittoa ja eroon päättyi 11 475 avioliittoa.
"Avioehto kannattaa mielestäni tehdä aina ja jo ennen vihkimistä. Jos avioehtoa ei ole, yrittäjä voi pahimmillaan joutua eron tullessa jopa luopumaan yrityksestään. Avioehtoihinkin löytyy erilaisia ratkaisuja. Yrittäjä voi esimerkiksi tehdä avioehdon niin, että yritystoimintaan liittyvä varallisuus ja osingot sekä mahdollinen yrityksen myynnistä saatu voitto jätetään avio-oikeuden ulkopuolelle, mutta yrittäjän palkka kuuluu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen”, Jeremejeff vinkkaa.
Testamentti
Yrittäjänä kannattaa pysähtyä miettimään, miten yrityksellesi käy, kun aika jättää? Entä kuka jatkaa yritystoimintaa?
Yrityksen osakkaan on syytä kirjata testamenttiin tahtotilaansa yritysomaisuuden jakaantumiseen liittyen, toki huomioiden mahdolliset osakassopimuksen määräykset, jotka on hyvä tiedostaa testamenttia laadittaessa.
Edunvalvontavaltakirja
Yrittäjän yksi tärkeimmistä asiakirjoista on edunvalvontavaltuutus eli kuka yrittäjän asioita ja yritysomaisuutta tulee hoitamaan, jos yrittäjä ei enää siihen itse kykene esimerkiksi terveydentilan heikkenemisen, vakavan sairastumisen, onnettomuuden tai muun vastaavan syyn takia. Yrittäjä siis saa itse päättää siitä, kuka tehtävään nimetään. Näin ollen on hyvä miettiä myös, kuka hoitaa myös muita yrittäjän asioita kuin vain yritykseen liittyviä asioita. Kun edunvalvontavaltakirja on tehtynä, vältytään viranomaisen määräämältä edunvalvonnalta ja holhoustoimilain tiukilta määräyksiltä.
Lakipalvelut yrittäjille ja yrityksille Säästöpankissa
Yrittäjille ja yrityksille tarjottavien lakipalveluiden laajuus riippuu paikallisesta Säästöpankistasi. Yleisimmin pankin lakimiehen kanssa hoidettavia asioita ovat testamentit, avioehdot, ositukset, osakassopimukset, edunvalvonta, perunkirjat ja perinnönjaot, asunto- ja kiinteistökaupat sekä lahjakirjat. Tarvitsetko apua yrityksesi lakiasioissa? Ota yhteyttä.
Artikkeli kuuluu yrittäjän tehokurssiin. Ilmaisen neljän viikon kurssin aikana saat tietoa yrityksen rahoituksesta, kassanhallinnasta, lakiasioista, yrittäjänä sijoittamisesta ja siitä, miten yrityksiä yritetään huijata.