Yrittäjän ja yrityksen rahastressitön kesä – onko sellaista?

Yrityksen rahastressin välttäminen on tärkeää sen taloudellisen kestävyyden ja menestyksen kannalta, mutta myös yrittäjän hyvinvoinnin kannalta. Vielä ehdit vaikuttamaan tulevaan kesään tai ainakin herättelemään ajatuksia aiheesta. Kokosimme muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa yrittäjää välttämään rahastressiä.

Säästöpankin brändikuva.
Aloita kesän ja mahdollisen loman suunnittelu hyvissä ajoin, jotta kaikki sujuu mutkattomasti ja ilman viime hetken paniikkia. Suunnittele etukäteen budjetti, tapahtumat, projektit ja tavoitteet. Erittäin tärkeää on myös tiedottaa suunnitelmista etukäteen, jotta työntekijät tietävät, mitä odottaa ja mitä heiltä odotetaan.

Huolellisesti laadittu budjetti auttaa varautumaan tulevaan

Tee huolellinen talousarvio, joka kattaa kaikki yrityksen tulot ja menot. Tarkastele edellisten tilikausien lukuja, ole proaktiivinen ja ennakoiva budjetin suunnittelussa. Tarkastele markkinatrendejä ja ennusta mahdollisia riskejä tai haasteita. Kun budjetti on tarkkaan mietitty ja varaa on jätetty myös yllättäville menoille, sujuu kesä huolettomammin. Pitämällä budjetin tasapainossa voit suunnitella ja hallita varoja tehokkaasti.

Tehokas kassanhallinta mielenrauhan tukena

Kassavirran tiedostaminen ja hallinta on tärkeää rahastressin välttämiseksi. Seuraa rahavirtoja, sekä tuloja että menoja, aktiivisesti, jotta pystyt tunnistamaan tulevat rahoitustarpeet ja ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin ajoissa.

Kysynnän vaihtelut ovat tuttuja jokaiselle yrittäjälle. Yrittäjän tai yrittäjäksi ryhtyvän onkin tärkeää ymmärtää oman yrityksensä tyypilliset sesongit ja kehittää alusta lähtien keinoja niiden tasoittamiseksi. Lue vinkit: Yrittäjä, näin tasoitat kausivaihteluita ja tasaat kassavirtaa.

Hallitse saatavia ja velkoja – kehitä rutiinit avuksesi

Ole tarkkana asiakkaiden maksuvalmiuden kanssa: laskuta ja seuraa saatavia aktiivisesti. Jos myyntisaatavat viivästyvät, ota aktiivisesti yhteyttä asiakkaisiin ja harkitse maksuvalmiuden tarkistamista ennen uusien palveluiden tai tuotteiden toimittamista.

Ota aktiivinen ote myös velkojen ja laskujen hoitoon: Hoida laskut järjestelmällisesti ja ajoissa, jotta vältyt ylimääräisiltä koroilta ja maksuilta. Laskurahoitus on yrityksen apuna helpottamassa maksuvalmiutta ja turvaamassa arjen taloutta. Laskurahoitus on tehty yritykselle mahdollisimman helpoksi käyttää ja se joustaa yrityksen tarpeen mukaan. Lue lisää rahoitusvaihtoehdoistamme.

Säästäminen tuo turvaa myös yritykselle

Kaikkien, mutta etenkin yritysten, tulisi olla varautunut yllättäviin tilanteisiin. Osa säästää, osa pitää rahaa tilillä, mutta puskuria pitää olla. Ylimääräisiä varoja ei kuitenkaan kannata makuuttaa maksuliiketilillä, vaan laittaa ne tuottamaan. Säästöt ovat yrityksen omaa turvaa ja varallisuutta, jotka voi realisoida tarpeen tullen.

Säästäminen ei kuitenkaan saa rasittaa kassaa ja oikean säästämisratkaisun valinnassa kannattaakin turvautua asiantuntijaan. Kannattava säästösuunnitelma tukee yrityksen strategiaa ja kasvattaa varallisuutta, mutta auttaa myös tarpeen tullen selviytymään taloudellisista haasteista ilman rahastressiä.

Myös työntekijän (taloudellinen) hyvinvointi on yrityksen etu

Työntekijöiden hyvinvointiin on mahdollista vaikuttaa monin keinoin ja siihen kannattaakin panostaa. Hyvinvoiva henkilöstö on etu yritykselle, kun motivaatio ja työkyky ovat huipussaan. Jos mahdollista, tarjoa joustavaa työaikaa. Anna työntekijöille mahdollisuus tehdä etätyötä tai järjestää työaikataulunsa niin, että he voivat nauttia kesästä ja saada tarpeeksi lepoa. Tällä tavalla voi myös vähentää ylitöistä ja lisistä kertyviä kuluja.

Muista antaa tunnustusta työntekijöiden panoksesta, kiittää hyvin tehdystä työstä ja innostaa muitakin kehumaan kollegaansa. Tämä voi auttaa luomaan positiivista työilmapiiriä, lisäämään motivaatiota ja sitoutumaan yritykseen. Kun henkilöstö on hyvinvoiva ja sitoutunut, on työnantajalla yksi huoli vähemmän.

Muista: lomanvietto ja rentoutuminen kuuluu myös yrittäjälle

Vaikka huolellinen talouden hoito edistää rahastressittömyyttä, on jokaisen pidettävä hengähdystaukoja, myös yrittäjän. Jotta saisit nukuttua yösi rauhassa, suunnittele lomasi hyvin etukäteen ja määritä selkeät rajat sen ajaksi. Varmista, että työntekijät, asiakkaat ja yhteistyökumppanit tietävät, milloin olet tavoitettavissa ja milloin et. Vältä turhia työasioiden tarkisteluja ja vastaamisia loman aikana, ja keskity rentoutumiseen ja virkistymiseen.

Delegoimalla vastuuta voit luottaa siihen, että yrityksesi jatkaa toimintaansa myös ilman sinua. Valmenna ja kouluta tilallesi tuuraaja pakollisiin tehtäviin. Luota työntekijöihisi ja anna heille vastuuta lomasi ajaksi. Vastuunjako antaa toisille mahdollisuuden kehittää uusia taitoja ja kokemusta, mikä voi lisätä motivaatiota ja innostusta työntekoon jatkossa.

Jos kesä on kuuminta sesonkiaikaa, eikä lomaa ole mahdollista pitää, muista nauttia arjen pienistä iloista. Keskity tehokkuuteen ja priorisointiin: Hyvin suunniteltu aikataulu auttaa pitämään stressin hallinnassa ja tehostamaan työskentelyäsi. Pidä säännöllisesti pienempiä taukoja tai vapaapäiviä, jotta rentoutuminen ei täysin unohdu.

Yllättäviä tilanteita voi aina ilmetä, joten ole valmis tekemään muutoksia suunnitelmiin ja reagoimaan nopeasti. Ole joustava ja avoin uusille mahdollisuuksille, jotka voivat auttaa yritystäsi menestymään kesän aikana. Me Säästöpankissa olemme apunasi kesälläkin – jätä meille yhteydenottopyyntö. Katsotaan yhdessä juuri sinun ja yrityksesi tarpeisiin sopivat säästämisen, sijoittamisen, maksuliikenteen ja rahoituksen ratkaisut, ja varmistetaan yhdessä rahastressitön tulevaisuus.

Yrityksen yhteydenottolomake

Kategoriat
Yrittäjyys

Ajankohtaista