Vastuullisuuden ABC yrityksille

Vastuullisuustyöllä on yritykselle monia etuja. Se voi avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia, helpottaa rahoituksen saamista, tuoda mainehyötyjä ja mahdollistaa kustannussäästöjä esimerkiksi energiatehokkuutta lisäämällä. Vastuullisuustyöstä on tulossa myös yhä enemmän välttämättömyys kaiken kokoisille yrityksille. Tietoiset kuluttajat vaativat yrityksiltä vastuullisuustekoja ja -tietoa, ja suuryritysten vastuullisuusvaateet ulottuvat myös mikro- ja pk-yrityksiin arvoketjujen kautta.

Säästöpankin brändikuva.

Me Säästöpankissa tuemme yritystäsi vastuullisuustyössä

Lainsäädäntö edellyttää kaikilta pankeilta tiedon keräämistä yritysasiakkaidensa vastuullisuudesta. Näin ollen, yritysten on oltava valmiita keskustelemaan vastuullisuudestaan myös asiakkaiden ja pankin kanssa.

Vastuullisuus koostuu ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyvistä seikoista. Ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tehdä vastuullisuustyötä, vaan tärkeintä on sovittaa vastuullisuustyö yrityksen toimintaympäristöön ja edetä askel kerrallaan. Lue, miten yrityksesi pääsee vastuullisuustyössä alkuun, ja miten Säästöpankin tuotteet auttavat yritystäsi saavuttamaan vastuullisuustavoitteensa.

1. Tee kartoitus yrityksen vastuullisuustyön nykytilasta

Ennen vastuullisuustyön aloittamista on tärkeää selkeyttää kuva omasta liiketoiminnasta. Tässä vaiheessa on hyvä pohtia, mistä yrityksen ydinliiketoiminta koostuu, keitä yrityksen asiakkaat ovat ja miten yritys erottuu kilpailijoistaan. Vastuullisuustyön tarkoituksena on pitkällä aikavälillä tukea yrityksen liiketoimintaa – oman toimenkuvan hahmottaminen onkin sen kannalta ratkaisevan tärkeää.

Kun yrityksen toimenkuva on selkeytetty, on hyvä siirtyä vastuullisuustyön suunnittelun pariin. Vastuullisuustyö kannattaa aloittaa alkukartoituksella. Kartoituksessa selvitetään, miten vastuullisuus näkyy yrityksen toimintaympäristössä, millaista yrityksen tämänhetkinen vastuullisuustyö on, mihin yrityksen suurimmat vaikutukset kohdistuvat ja mitä asioita yritys voi tehdä parantaakseen vastuullisuuttaan.

Vastuullisuustyötä suunnitellessa kannattaa muistaa, ettei kaiken tarvitse olla valmista heti, vaan tärkeintä on aloittaa. Pienetkin toimet ovat tärkeitä, ja vastuullisuustyötä kehitetään ajan mittaan toimialan kehitys huomioiden.

Alkukartoituksessa voi hyödyntää esimerkiksi Vastuullisuusvalmennuksen (Vastuullisuus-opas - Vastuullisuusvalmennus) opasta ja valmiita lomakkeita.

Tärkeää on myös tutustua vastuullisuutta koskevaan lainsäädäntöön. Apua löytyy esimerkiksi toimialojen etujärjestöiltä ja kunnallisista kehittämisyhtiöistä. Kokonaiskuva yrityksen toimintaympäristöstä sekä vastuullisuuteen liittyvistä normeista ja standardeista luo vankan pohjan vastuullisuustyön suunnittelulle.

2. Tunnista olennaiset vastuullisuusteemat

Alkukartoituksen jälkeen on hyvä selvittää, mitkä vastuullisuusteemat ovat yritykselle tärkeimpiä. Kaikkea ei kannata tehdä kerralla, vaan on suositeltavaa keskittyä yrityksen kannalta merkittävien teemojen edistämiseen. Tärkeimpien asioiden selvittäminen, ja vastuullisuustyö kokonaisuudessaan, kannattaa alusta alkaen tehdä yhteistyössä sidosryhmien, kuten työntekijöiden, asiakkaiden ja omistajien, kanssa. Näin syntyy kattava kuva sidosryhmien toiveista yrityksen vastuullisuustyötä kohtaan, ja vastuullisuudesta tulee laaja-alainen osa yrityksen toimintaa ja päätöksentekoa.

3. Aseta vastuullisuudelle tavoitteet ja mittarit

Vastuullisuustyössä ei ole kyse yksittäisestä projektista vaan jatkuvasta pitkäjänteisestä työstä. Siksi onkin tärkeää, että vastuullisuudelle asetetaan selkeät tavoitteet, joita kohti pyritään, ja mittarit työn tueksi. Pitkän aikavälin tavoitteiden lisäksi kannattaa asettaa välitavoitteita, jotta vastuullisuustyön edistymistä on helpompi seurata. Tavoitteiden asettamisen avuksi voi esimerkiksi kartoittaa, millaisia tavoitteita alan muut toimijat ovat asettaneet itselleen.

Johdonmukaiset mittarit ovat keskeisiä perustason määrittämiseksi ja edistymisen seuraamiseksi. Yleisesti käytössä oleva ympäristövastuullisuuden mittari on hiilijalanjälki. Hiilijalanjäljen mittaamiseen löytyy valmiita työkaluja, esimerkiksi Sykeltä Y-Hiilari - syke.fi ja Helsingin yliopistolta LASKURI – Hiilifiksu järjestö (helsinki.fi) . Muita vakiintuneita vastuullisuusmittareita ovat paikallisiin ympäristövaikutuksiin liittyvät mittarit, kuten vedenkulutus, ja henkilöstön hyvinvointiin liittyvät mittarit, kuten työtapaturmataajuus ja sairauspoissaolot.

4. Kerro vastuullisuustyöstä asiakkaillesi ja yhteistyökumppaneillesi

Vastuullisuustyöstä on tärkeää viestiä asiakkaille ja muille kiinnostuneille. Tiedon jakaminen yrityksen nettisivuilla on helposti lähestyttävä tapa viestiä vastuullisuudesta. Tietoa kannattaa julkaista ainakin vastuullisuudelle asetetuista tavoitteista, mittareista ja keinoista tavoitteiden saavuttamiseksi. Viestinnän tulisi olla läpinäkyvää ja johdonmukaista. Jos kolmannen osapuolen myöntämät sertifikaatit ja sitoumukset ovat yleisesti käytössä edustamallasi toimialalla, voisivat ne olla yksi keino lisätä tavoitteiden ja tekemisen uskottavuutta.

5. Hyödynnä Säästöpankin tuotteita

Me Säästöpankissa voimme auttaa yritystäsi kehittämään vastuullisuustyötä tuotteidemme avulla.

- Vihreä laina yrityksille tukee vihreän ja kestävän liiketoiminnan investointeja. Säästöpankin yritysasiakkaat voivat saada rahoitusta normaalia alhaisemmalla korkomarginaalilla, mikäli rahoitettava investointi esimerkiksi kohdistuu uusiutuvaan energiaan tai parantaa energiatehokkuutta. Lainalle voidaan hakea Finnveran takauksia, tai se voidaan tehdä yhteishankkeena Finnveran ilmasto- ja ympäristölainan kanssa.

- Yritysten kassavahti tuo tehoa yrityksen maksutiliin. Tietyn rajan ylittävälle summalle maksetaan parempaa korkoa ja päivittäiset tarpeet ylittävät kassavarat siirtyvät valittuun sijoitusrahastoon. Säästöpankin rahastoista 90 % on ns. vaalean vihreitä eli edistää ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia, kuten puhtaan energian käyttöä. Vastuullisuus on kiinteä osa sijoitusprosessiamme ja noudatamme vastuullisen sijoittamisen periaatteita kaikissa rahastoissamme. Tutustu vastuulliseen sijoittamiseen Säästöpankissa ja rahastovalikoimaamme.

Kategoriat
Yrittäjyys Vastuullisuus

Ajankohtaista