Yrittäjän muistilista loppuvuodelle

Kun vuosi lähestyy loppuaan, se merkitsee useimmille yrittäjille myös tilikauden päättymistä. Tilinpäätökseen voi varautua pitkin vuotta, mutta lopullinen tulos alkaa konkretisoitumaan juuri viimeisinä kuukausina. Vuodenvaihde teettää töitä myös tilitoimistoille, joten on tärkeää hoitaa yrittäjän velvollisuudet ajoissa ja toimittaa tarvittavat aineistot tilitoimistoon.

Säästöpankin brändikuva

Tilikauden tulos – miltä näyttää?

Mikäli tulosta on kertymässä odotettua enemmän, voit ennen tilikauden päättymistä harkita esimerkiksi tulevien investointien aikaistamista kuluvalle tilikaudelle. Tuloksen tekeminen ei aina ole itseisarvo, vaan tärkeintä on tarkastella yrityksen tilannetta ja tulevaisuutta, ja optimoida tulos tukemaan sitä. Mikäli yhtiölläsi on varastoa, niin loppuvuotta kohden on hyvä tehdä inventaari sekä tehdä tarvittaessa epäkuranttiusvähennys. Näin voit vaikuttaa suoraan yrityksen verotettavaan tulokseen.

Tulokseen voi vaikuttaa muutamilla tavoilla, kuten säätelemällä omaa palkkatasoaan, ajoittamalla loppuvuoden toimitukset seuraavalle tilikaudelle tai tekemällä asiaankuuluvat poistot tuloksesta. Lisäksi omaisuuden arvottamisella voidaan vaikuttaa taseeseen. Varaston arvon laskenta perustuu aina tuotteen ostohintaan, tuotteen markkinahintamuutokset eivät vaikuta kirjanpidolliseen arvoon.

Mitä yrittäjä voi vähentää verotuksessa?

Vähennykset huomioidaan verokortillasi sen mukaan, miten olet edellisessä verotuksessa hakenut vähennyksiä. Tarkista, että vähennykset ovat oikein, sillä sinulla on oikeus korjata niitä kolmen vuoden aikana. Vähennettäviä menoja ovat:

  • YEL-maksut
  • Sairasvakuutus
  • Työvälineet
  • Matkakulut
  • Työhuone
  • Koulutus ja ammattikirjallisuus.

Kevytyrittäjän kannattaa tarkistaa, onko verokortissa huomioitu jo työeläkemaksut ja työttömyysvakuutusmaksut. Voit vähentää ne verotuksessa joko hakemalla muutosverokorttia tai tekemällä muutokset osoitteessa OmaVero.fi.

Ilmoita vuoden palkat ja matkalaskut

Tilikauden lähestyessä loppuaan, yrittäjän kannattaa tarkistaa omat ansio- ja osinkotulonsa verovuotensa aikana. Mikäli yritys on tehnyt tulosta, voi pohtia, olisiko syytä nostaa lisää palkkaa vai osinkoa. Palkkaa kannattaa nostaa siihen asti, kun ansiotulon vero on noin 20 %. Osingosta maksetaan veroa 20 %, jolloin ainakin osa tuloksesta kannattaa nostaa osinkona palkan sijaan tai palkan lisäksi.

Ennen tilikauden päättymistä on myös tärkeää tarkistaa matkalaskutositteet ja laittaa maksuun kilometrikorvaukset ja päivärahat. Verovapaat sekä veronalaiset kustannusten korvaukset on ilmoitettava tulorekisteriin. Verovapaita kustannusten korvauksia ovat kilometrikorvaukset, päivärahat ja ateriakorvaukset. Vuoden 2023 palkat, kilometrikorvaukset ja päivärahat on ilmoitettava tulorekisteriin viimeistään 31.1.2024.

Loppuvuosi on hyvä hetki päivittää myös oma verokortti ja tarkistaa maksetut tuloverot sekä tarkistaa loppuvuodelle suunnitellut palkkatulot. Veronalaiset matkakulukorvaukset kannattaa myös ilmoittaa tulonhankkimisvähennyksinä henkilökohtaisessa verotuksessa, jotta vältyt mahdollisilta mätkyiltä. Jos et ilmoita veronalaisia matkakorvauksia veroilmoituksessasi, verottaja käsittelee veronalaiset matkakulukorvaukset ansiotulona.

Toimita tilinpäätökseen tarvittavat tiedot ajoissa

Yrityksellä on tilikauden päättymispäivästä neljä kuukautta aikaa laatia tilinpäätös ja tehdä veroilmoitus. Kun tilikauden materiaalit on tehty ajallaan vuoden mittaan, kirjanpidon osalta riittää yleensä tarkistus, että kaikki tositteet ja laskut ovat tallella ja toimitettuna kirjanpitäjälle.

Toimita tilinpäätöstä varten ainakin seuraavat tiedot koko tilikauden osalta:

  • Kuitit ja muut tositteet
  • Osto- ja myyntilaskut
  • Matkalaskut
  • Varastoinventaario
  • Pankilta saatavat saldo- ja vakuustodistukset
  • Leasing-sopimukset
  • Sijoitussopimukset
  • Kassakirjanpito käteiskassasta
  • Hallituksen kokouspöytäkirjat

Suosittelemme, että käyt kirjanpitäjäsi kanssa läpi yrityksen toimintavuoden muutokset, kuten omistajavaihdokset, yritysjärjestelyt tai mahdolliset vahingonkorvaukset, jotta tilinpäätöksessä osataan huomioida mahdollisesti niihin liittyvät asiat. Esimerkiksi valtion maksamat yritystuet merkitään tulona kirjanpitoon, vaikka ne ovatkin avustuksia.

Tarkista vuodenvaihteen maksuliikenneaikataulut

Vuodenvaihde aiheuttaa muutoksia myös maksuliikenteen aikatauluihin. Mikäli yrityksen maksun tulee kirjautua vuodelle 2023, tarkista maksuliikenteen poikkeusaikataulut.

Uusi, tuottoisampi vuosi

Uuden vuoden alku on erinomainen aika istua alas ja laittaa yrityksen talousasiat kuntoon. Kaipaatko tehokkaampaa kassanhallintaa tai henkilökohtaisempaa palvelua? Entä suunnitteletko investointeja?

Yrityksen pankkipalveluiden keskittäminen säästää vaivaa ja rahaa, ja luotettavan kumppanin kanssa asiat sujuvat vaivattomammin. Kun yrityksesi tarvitsee tukea rahoituksessa, kassanhallinnassa tai päivittäisessä maksuliikenteessä, Säästöpankin yritysasiantuntijat ovat apunasi.

ota yhteyttä

 

Lue myös

Seitsemän syytä keskittää yrityksen pankkipalvelut

Näin tasoitat kausivaihteluita ja tasaat kassavirtaa

Kategoriat
Yrittäjyys

Ajankohtaista