Omistajanvaihdos – 5 vinkkiä yrityksen myyjälle
Onnistunut omistajanvaihdos on mahdollisuus yrityskaupan kaikille osapuolille. Meiltä saat neuvot ja palvelut koko polulle. Yrityksen omistaja voi vaihtua yrityskaupan, sukupolvenvaihdoksen tai muun omistusjärjestelyn myötä. Kaikissa niissä on omat erityispiirteensä. Kokosimme vinkkejä yrityksen myyjälle elämänmuutoksen tueksi.

1. Aloita omistajanvaihdoksen valmistelut ajoissa
Omistajanvaihdos on luonnollinen osa yrityksen elinkaarta – ja yksi yrittäjän uran suurimmista päätöksistä. Sen valmistelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta vaihdos voidaan toteuttaa hallitusti. Kaupanteon eri osa-alueisiin, kuten yrityksen arvon määrittämiseen, verotukseen ja eläkeasioihin, varautumiseen kannattaa varata muutama vuosi.
Hyvin valmisteltu myyntiprosessi luo pohjan onnistuneelle yrityskaupalle ja auttaa saavuttamaan asetetut tavoitteet. Me Säästöpankissa kuljemme rinnallasi – asiantuntevasti, ymmärtävästi ja suunnitelmallisesti.
2. Määritä tavoitteesi myyjänä omistajanvaihdoksessa
On tärkeää selkiyttää itselleen: Miksi haluan myydä? Mihin aikaan ja millä ehdoilla? Onko tarkoituksena myydä ainoastaan liiketoiminta vai myös yrityksen osakkeet? Tavoitteesi voivat liittyä eläköitymiseen, uranvaihtoon tai vaikkapa uusien unelmien toteuttamiseen.
Kun tavoitteet ovat kirkkaat, päätöksenteko helpottuu ja myyntiprosessi kulkee johdonmukaisesti eteenpäin. Me Säästöpankissa kuuntelemme ja autamme löytämään sinulle sopivimman polun.
3. Valmistele yritys myyntikuntoon
Yrityksen myyntikunto tarkoittaa paitsi siistiä tilinpäätöstä myös selkeää kokonaiskuvaa liiketoiminnan tilasta, mahdollisista riskeistä ja kehityskohteista. Yrittäjän on hyvä tarkastella toimintaa objektiivisesti – miten ulkopuolinen näkee ja kokee yrityksen?
Hyvin valmisteltu dokumentaatio (esimerkiksi sopimukset, luvut, rekisteröinnit ja työntekijäsopimukset) luo luottamusta ja voi suoraan vaikuttaa yrityksestä saatavaan myyntihintaan. Pienetkin parannukset voivat näkyä arvossa – me autamme sinua tunnistamaan ne.
Rehellinen ja realistinen liiketoiminnan arviointi antaa sinulle varmuutta lähteä markkinoille. Ostajat haluavat ymmärtää, miten liiketoiminta on rakentunut, mitä arvoa se tuottaa – ja mitä potentiaalia siinä on.
Kannattaa laatia selkeä yhteenveto esimerkiksi:
- taloudellisista tunnusluvuista
- asiakkuuksien jakaumasta
- kilpailueduista
- henkilöstön osaamisesta
- kehityshankkeista.
4. Kartoita ostajaehdokkaat
Hyvä ostaja ei aina ole itsestäänselvyys – joskus hän on jo verkostossasi, esimerkiksi henkilöstössä, asiakkaana tai kilpailija. Ostajaehdokkaita kannattaa lähestyä harkiten ja luottamuksellisesti.
Mieti lisäksi:
- haluatko säilyttää liiketoiminnan paikallisena vai laajentaa sen uudelle alueelle?
- miten tärkeää sinulle on yrityksesi tarinan jatkuminen?
Myös pankki kannattaa ottaa mukaan keskusteluun varhain: tällöin voit tarjota esimerkiksi mahdollisia rahoitusvaihtoehtoja valmiiksi ostajaehdokkaalle.
5. Määritä yrityksen hinta
Yrityksen arvo on yhdistelmä tulosta, kasvupotentiaalia, osaamista ja tarinaa. Usein arviointi tehdään esimerkiksi käyttökatteen, kassavirran tai substanssiarvon perusteella.
Kokenut yrityskauppa-asiantuntija osaa auttaa oikeiden lukujen hahmottamisessa ja perustellun arvon muodostamisessa.
Tuottoa yrityksen myynnistä saaduille tulolle
Yrityskaupan jälkeen elämä jatkuu uudessa muodossa. Ehkä haluat jäädä eläkkeelle, siirtyä uudenlaisen liiketoiminnan pariin tai vain ottaa aikaa itsellesi ja läheisillesi. Oli suuntasi mikä tahansa, nyt on oikea hetki pysähtyä suunnittelemaan.
Me Säästöpankissa autamme sinua:
- suunnittelemaan myynnistä saadun varallisuuden sijoittamista
- miettimään verotuksellisesti järkeviä ratkaisuja
- turvaamaan arjen ja tulevaisuuden
- rakentamaan kokonaisvaltaisen varallisuussuunnitelman.
Yrityskauppa on usein päätös pitkästä yrittäjätaipaleesta – ja samalla uuden alku. Me kuljemme mukanasi, myös kaupan jälkeen.
Yrityskaupasta saadut myyntitulot voi laittaa tuottamaan lisää vaurautta. Säästöpankki Yksityispankki -palvelu auttaa sinua myös suurempien varojen järkevässä hajauttamisessa ja sijoittamisessa.