Unohda huono ajankohta – säästämisen aika on juuri nyt
Suhdannevaihteluista huolimatta säästäminen ja sijoittaminen on Suomessa kasvussa, mutta silti 2/3 suomalaisista ei omista rahastoja tai osakkeita. Moni jättää säästämisen odottaessaan parempia aikoja. Säästöpankkiryhmän mukaan säästämisen aika on juuri nyt.
”Yhä useampi suomalainen omistaa osakkeita ja rahastoja, ja se on hyvä merkki. Mutta samalla voi kysyä, että onko 1/3 koko kansasta paljon vai vähän? Mielestäni meillä on vielä varaa kiriä”, Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen väläyttää.
Tilastokeskuksen helmikuussa julkaiseman varallisuustutkimuksen mukaan yhä useampi suomalainen eli 34 % omistaa osakkeita tai rahastoja. Suhdannevaihteluista huolimatta sijoittamisen ja säästämisen trendi on ylöspäin.
Säästämisen aloittamiselle ei ole huonoa aikaa
”Ihan ensimmäisenä kannattaa unohtaa se, että on huono aika säästää. Tärkeintä on aloittaminen, ei sen ajoitus”, Säästöpankkiryhmän henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Martti Hakala toteaa.
Kun kurssit ovat matalalla, osakkeet ovat edullisempia. Tällöin on hyvä aika aloittaa säästäminen esimerkiksi osakerahastoihin.
”Yleensä tosin tapahtuu juuri päinvastoin, eli kun markkinoilla on halpaa, ihmiset luopuvat sijoituksistaan. Näin en kannattaisi tehdä. Esimerkiksi nyt, kun Yhdysvaltojen markkinoilla kuohuu ja Euroopassakin epävarmuus lisääntyy, lunastusten määrä ei ole lisääntynyt. Asiakkaamme selkeästikin seuraavat tilannetta rauhallisin mielin ja näin pitääkin tehdä”, Hakala toteaa.
Säästöpankin vuosittaisen Säästämisbarometrin mukaan suomalaiset ovat tyytyväisiä päätökseensä alkaa säästää. Erittäin tyytyväisiä on 32 % ja tyytyväisiä 39 %.
Pahan päivän varalle säästäminen on ykkössyy säästää (63 %). Se onkin osoittautunut fiksuksi viime vuosien myllerryksessä. Seuraavaksi tärkein syy on ”eläkepäiviä varten” (31 %). (Säästämisbarometri 2022).
”Kannattaa miettiä, kestääkö yhteiskunnan kantokyky tulevaisuuden eläkkeet ja muut hoivatarpeet? Säästämällä voit vaikuttaa oman eläkeaikasi toimeentuloon. Usein ihmiset heräävät tähän liian myöhään, enkä ole vielä tavannut yhtään eläkesäästäjää, joka olisi sanonut, että voi harmi, kun säästin!”, Hakala toteaa.
Älä makuuta rahoja tilillä - inflaatio nakertaa säästöjäsi
Jos makuutat rahojasi vain tilillä, pienennät samalla varojen ostovoimaa.
”Rahan arvo pienenee, kun inflaatio jyllää. Siksi rahalle kannattaa hakea tuottoa eikä hautoa kaikkea varallisuutta säästötilillä. Jatkuva säästäminen eri kohteisiin on vaurastumisen a ja o”, Hakala kommentoi.
Säästöpankin viimevuotisen Säästämisbarometri-tutkimuksen mukaan suomalaisten suosituin säästämismuoto on säästötili (46 %), seuraavaksi suosituin omistusasunto (29 %) ja kolmanneksi rahastosijoitus (28 %). Jos haluaa vaurastua, tiliomistuksia olisi hyvä siirtää tuottavampiin kohteisiin.
Säästämiseen löytyy useita vaihtoehtoja
”Korot ovat palanneet kuvioihin, joten korkosijoittaminen on hyvä vaihtoehto saada tuottoa juuri nyt. Myös rahastosäästäminen on hyvä valinta, ja etenkin osakerahastot, koska osakkeiden hinta on tullut alaspäin. Kolmas vaihtoehto on vakuutussäästäminen”, Hakala listaa.
Säästämiskohteiden valinnoista ei kuitenkaan kannata itse murehtia. Kun päätös säästämisen aloittamiseksi on tehty, oma pankki auttaa eri vaihtoehtojen läpikäynnissä ja riskitason kartoituksessa.
”Ensimmäisenä kannattaa miettiä, millaista tuottoa tavoittelet. Riittääkö 3 %:n tuotto vai oletko valmis ottamaan enemmän riskiä paremman tuoton saavuttamiseksi? ”, Hakala vinkkaa.
Säästäminen kuuluu kaikille
Vaikka säästäminen ja sijoittaminen on kasvussa, naiset omistavat miehiä harvemmin osakkeita tai rahastoja, ja ero on pysynyt samana vuosikaudet. Miksi?
”Naisten tulot ovat keskimäärin pienempiä, minkä myötä naisissa on myös enemmän niitä, joilla ei ole yhtään sijoitettavaa. Naiset ovat tutkimusten mukaan myös miehiä turvallisuushakuisempia, minkä takia he karsastavat esimerkiksi osakesijoittamista”, Mikkonen pohtii.
Tulevaisuuden kannalta positiivista on se, että viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana erityisesti nuorten pörssi- ja rahasto-omistajien osuus on kasvanut. Mielenkiintoista on myös huomata, että alle 15-vuotiaat tytöt ja pojat omistavat yhtä usein eli eroa omistamisen yleisyydessä ei sukupuolten välillä ole. Tämän voinee tulkita siten, että vanhemmat säästävät yhtä lailla tytöille ja pojille.
”Kun mahdollisimman nuorena oppii säästämään ja sijoittamaan, asia normalisoituu ja tuo pitkässä juoksussa yhä enemmän vaurastumista Suomeen, niin naisille kuin miehille”, Mikkonen kommentoi.
”Unohda selittelyt huonosta ajasta ja tee päätös säännöllisestä säästämisestä. Saat apua pankistasi tilanteesi kartoittamiseksi ja oman riskinottokykysi määrittelemiseksi. Monipuolista säästämisesi - älä laita niin sanotusti kaikkia munia samaan koriin, vaan hajauta. Pidä hermot kurissa markkinoiden aaltoliikkeessä, niin säästösi kehittyvät suotuisasti pitkällä aikavälillä”, kiteyttävät Mikkonen ja Hakala vinkkinsä säästämisen aloittamiseen.
Lisätietoja:
Henna Mikkonen
Säästöpankkiryhmän pääekonomisti
henna.mikkonen@saastopankki.fi, 040 564 7918
Martti Hakala
liiketoimintajohtaja, henkilöasiakkaat
martti.hakala@saastopankki.fi, 050 395 2439
Säästöpankkiryhmä on edistänyt yksilön ja yhteisön taloudellista hyvinvointia jo 200 vuoden ajan. Tahdomme, että meidät tunnetaan rohkeudesta, asiantuntijuudesta ja intohimosta tehdä erinomaista asiakastyötä. Säästöpankkiryhmän muodostavat paikalliset Säästöpankit ympäri Suomen sekä Säästöpankkikeskus. Tarjoamme asiakkaillemme kattavien vähittäispankkipalvelujen lisäksi sijoittamisen, kodinvaihdon ja vakuuttamisen palveluja.
- Kirjoitettu
- Tyyppi
- Uutinen
- Julkaisija