Espoossa tahkotaan asuntokauppoja hurjalla kasvutahdilla

Vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat syyskuussa koko maassa peräti 7 % verrattuna viime vuoteen. Myös Sp-Kodille syyskuu oli ketjun kaikkien aikojen paras kauppakuukausi. Espoo on suurista kaupungeistamme kovimmassa kasvuvauhdissa ja myös selvästi naapureitaan Helsinkiä ja Vantaata vetovoimaisempi. Heinä-syyskuun aikana Espoossa tehtiin asuntokauppoja 14,3 % enemmän kuin vuosi sitten.

Mies kypärä kainalossaan luottaa talouteensa eikä kaihda vauhtia. Hän on löytänyt itselleen sopivan tavan sijoittaa Säästöpankissa.

– Espoon asuntomarkkinoilla on tällä hetkellä todella hurja tahti päällä. Ero on merkittävä kaikkiin muihin suuriin kaupunkeihimme verrattuna, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Espoolla on useita vetovoimatekijöitä, joiden merkitys on korostunut koronapandemian aikana. 

– Helsinki ja Vantaa ovat kauppamäärien kehityksessä jääneet selvästi Espoosta jälkeen. Heinä–syyskuun aikana Helsingissä asuntokauppoja tehtiin 1,9 % enemmän kuin vuosi sitten. Vantaalla kauppamäärissä ollaan viime vuodesta vielä 1,4 % jäljessä, Rantanen jatkaa. – Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa kauppoja on sen sijaan tehty lähes Espoon tahtiin. Uusia ja vanhoja asuntoja myytiin vuoden kolmannella kvartaalilla 11,8 % viime vuotta enemmän. 

– Espoon ja pääkaupunkiseudun kehyskuntien vetovoima näkyy myös lainahakemuksissa, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Tapiolan, Länsimetron ja tulevan Jokeriradan läheisyydessä sijaitsevat alueet vetävät nyt vahvasti asunnonostajia puoleensa. Metro muutti Espoota dramaattisesti. Se on uusi iso vetovoimatekijä meren ja luonnon läheisyyden sekä modernin kaupunkisuunnittelun myötä lähes täydellisesti uudistetun Tapiolan keskusta-alueen lisäksi.

Helsingissä hintojen kehitys on omaa luokkaansa

– Helsingissä vanhojen kerrostaloasuntojen neliöhinta on noussut 23 % viidessä vuodessa. Vaikka hinnat ovat kehittyneet positiivisesti myös Espoossa ja Vantaalla sekä maamme muissa suurissa kaupungeissa, on neliöhintojen nousu ollut omaa luokkaansa Helsingissä, kertoo Rantanen. – Heinä–syyskuunkin aikana neliöhinnat nousivat Helsingissä 1,3 %.

– Helsingissä asunnot maksavat enemmän kuin muualla, mutta toisaalta myös asuntojen hinnat nousevat voimakkaimmin. Asunnon arvonnousu kompensoi kustannusta, jonka Helsingissä asumisesta joutuu maksamaan, toteaa Jäntti. – Voisi sanoa, että asunnon hinnannousulla on voinut maksaa asunnon lainanhoitokulut viimeisten viiden vuoden aikana.

– Espoossakin neliöhinnat olisivat varmasti nousseet enemmän kuin 0,1 %, jos olisi myyty samankokoisia asuntoja kuin vuosi sitten heinä–syyskuussa. Nyt kaupaksi ovat käyneet isommat asunnot, omakotitalot, paritalot ja rivitaloasunnot, Rantanen jatkaa. 

Tiedotteen luvut ovat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelun syyskuun kauppatilastoista.

 

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

 
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy

 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

 puh. 040 038 3348

 esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista