Pääkaupunkiseudulla ei ole riittävästi myytävää asunnonostajille

Pääkaupunkiseudun asuntokauppaa jarruttaa myynnissä olevien kohteiden vähyys. Sp-Kodin tuoreen välittäjäkyselyn mukaan pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä pulaa kaikentyyppisistä asunnoista. Asunnonostajia on liikkeellä paljon, ja se näkyy myös Nooa Säästöpankin lainahakemusten määrässä.

Kadoksissa?

– Pääkaupunkiseudulla asuntojen kysyntä ylittää tarjonnan selvästi, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Välittäjiemme mukaan asunnonostajia on liikkeellä runsaasti, ja myyntiin tulevat kohteet menevät kaupaksi heti. Valitettavasti uusia toimeksiantoja tulee liian vähän kysyntään nähden.

– Myös tuoreimman kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien asunnonostoaikeet ovat tällä hetkellä erittäin korkealla pääkaupunkiseudulla. Lähes neljännes, yli 23 % pääkaupunkiseudun vastaajista, miettii kodinvaihtoa tai asunnon ostamista seuraavien 12 kuukauden aikana, Rantanen jatkaa. – Luku on selvästi korkeampi kuin koko maan keskiarvo, joka on noin 17 %.

– Toimeksiantojen vähäinen määrä on selkeä pullonkaula pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla. Uusia kohteita pitäisi saada myyntiin enemmän, toteaa myös Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Lainahakemusten määrässä ei ole ollut havaittavissa muutosta, enkä itse usko niiden hyvän tahdin hiipumiseen loppuvuoden aikana.

– PK-seudun välittäjistämme 57 % uskoo kauppojen määrän lisääntyvän seuraavien kolmen kuukauden aikana. Kauppamäärien laskuun ei usko yksikään kyselyyn vastanneista, Rantanen kertoo. – Välittäjämme uskovat myös, että rivitaloasuntojen, omakotitalojen ja erillistalojen kysyntä kasvaa edelleen loppuvuoden aikana. Tällä hetkellä halutaan asua tilavammin ja nauttia omasta pihasta.

– Asunnonvaihdon motiivina voi myös olla tarve vaihtaa pienempään ja keventää lainataakkaa, jos oma talous on joutunut liian tiukalle pitkän lomautuksen tai irtisanomisen takia, Jäntti pohtii. – Pääkaupunkiseudullakin asuntoluottoja on tällä hetkellä runsaasti lyhennysvapaalla. Monilla on myös uuden asunnon taloyhtiölainan parin vuoden maksuvapaakausi nyt päättynyt, ja asumiskulut sen myötä nousseet kohtuuttoman suuriksi omaan taloustilanteeseen nähden.

– Kotitalouksilla on nyt tutkitusti tarve ja halu ostaa tai vaihtaa kotia, kunhan vain tulisi sopivia kohteita myyntiin. Jos kohteita saadaan lisää myyntiin, kasvavat myös lainahakemusten ja asuntokauppojen määrät vielä loppuvuoden aikana, uskovat Jukka Rantanen ja Esa Jäntti.

 

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

 Jukka Rantanen

 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy

 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

 Puh. 040 038 3348

 esa.jantti@saastopankki.fi

 

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista