Yrittäjät ja hyvätuloiset aktiivisimpia pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla

Nooa Säästöpankin asuntolainahakemusten perusteella näyttää siltä, että tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla eniten asuntokauppoja tekevät yrittäjät ja hyvätuloiset. Asuinalueista Espoon vetovoima on omaa luokkaansa. Asuntotyypeistä halutuimpia ovat omakotitalot ja rivitalot omalla pihalla. Myös Helsingin keskustan arvoasunnot liikkuvat tällä hetkellä hyvin.

Nainen ja kaksi miestä keskustelevat ajankohtaisista asioista. He ovat Säästöpankkiryhmän tyytyväisiä ja näkemyksellisiä työntekijöitä.

– Asuntolainahakemusten määrä on meillä pysynyt jo pidempään samalla, hyvällä tasolla. Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoiden kesän vahva vire näyttää jatkuvan. Kauppoja tehdään koko ajan, kertoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti

– Lainanhakijoiden profiilissa on kuitenkin tapahtunut muutosta koronakevään jälkeen. Lainahakemusten mukaan tällä hetkellä eniten asuntoja ostavat yrittäjät ja hyvätuloiset, Jäntti jatkaa.

– Vaikuttaa myös siltä, että pankkien perinteinen kilpailuttaminen on vähentynyt. Tällä hetkellä enemmän merkitsevät lainahakemuksen käsittelyn nopeus ja pankin tarjoama kokonaisuus asumisen turvaksi. Me pystymme vastaamaan asiakkaiden kysyntään isoja kilpailijoitamme ketterämmin. Vaikka lainahakemuksia tulee paljon, meillä saadaan lainaneuvottelut ja -päätökset aikaan tarvittaessa hyvinkin nopeasti, Jäntti kertoo.

– Koronakevään jälkeen pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla on ollut myös selkeä Espoo-buumi, joka näyttää jatkuvan yhä, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Espoossa käyvät nyt nopeasti kaupaksi myös omakotitalot, joiden hintapyynnöt ovat 500 000–1 miljoona euroa. Myös tämä kertoo liikkeellä olevien asunnonostajien hyvästä tulotasosta ja luottamuksesta omaan talouteensa.

– Helsingissä taas yksiöt ja pienet perheasunnot viedään tällä hetkellä käsistä, Rantanen jatkaa. –Pientalomuotoiset asunnot käyvät erityisen hyvin kaupaksi Itä- ja Pohjois-Helsingissä. Myös keskustan kalliit arvoasunnot liikkuvat hyvin. 

– Isona haasteena pääkaupunkiseudullakin on myytävien kohteiden määrä. Elokuussa asuntoja oli koko maassa myynnissä peräti 21,6 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Tämä kertoo siitä, että epävarmuustekijöitä on yhä runsaasti ilmassa, eikä kuluttajien luottamus ole vielä palautunut koronaa edeltävälle tasolle, toteaa Rantanen. – Korona iski eri ammattiryhmiin eri tavoin, ja se heijastuu asuntomarkkinoihinkin.  

– Näyttää siltä, että yrittäjät selvisivät koronakeväästä pelättyä paremmin. Yritysten uudet maksuhäiriömerkinnät ovat olleet laskussa. Yrityskauppojakin on tehty kohtuullisen paljon, jolloin monien yrittäjien varallisuus on kasvanut ja asumisen tason parantaminen on tullut mahdolliseksi. 

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

 
 Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
  
 puh. 050 341 1391

 jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa Jäntti Esa Jäntti

 Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki Oy

 Puh. 040 038 3348

 esa.jantti@saastopankki.fi

 

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista