Kaisa Sali ja ammattiurheilijan uusi elämä talousvalmennuksessa

Suomen menestynein naistriathlonisti, Kaisa Sali kertoo blogissaan miten 12-vuotiaasta pikkutytöstä lähtien tärkein tavoite on ollut vetää mahdollisimman täydellinen triathlonkisan Havaijilla. Kaisa saavutti uransa aikana yhteensä 68 palkintopallisijoitusta kansainvälisissä kilpailuissa. Havajin Ironman maailmanmestaruuskisoissa hän on ollut viisi kertaa kymmenen parhaan joukossa. Viime vuonna Kaisan ura ammattiurheilijana päättyi. Tahdoimme auttaa Kaisaa uudessa elämänvaiheessa talousvalmennuksen keinoin. 

Kaisa kertoi urheilu-uran lopettamisesta loppuvuodesta 2019 ja hän keskittyy nyt uusiin haasteisiin oman yrityksen ja opiskelun parissa Kansainvälisen Olympiakomitean urheiluravitsemuksen jatko-opinnoissa. Tarkoitus on jatkaa liikkumista ja itsensä kehittämistä elämän eri osa-alueilla. 

Uusi elämänvaihe tuo mukanaan paljon kysymyksiä ja selvitettäviä asioita

Elämänmuutokset tuovat usein mukanaan myös tarpeen tarkastella kokonaistaloutta uudelleen ja lähteä rakentamaan kestävää taloudenpitoa pitemmällä tähtäimellä. Kutsuimme Kaisan keskustelemaan talousvalmentajamme Terhi Malin kanssa, koska tahdoimme auttaa Kaisaa hänen uudessa arjessaan. 
 
Talousvalmentajan tehtävänä on johdattaa asiakkaamme kohti taloudellista tasapainoa ja tarjota käytännön työkaluja arjen hallintaan ja vaurastumiseen.  Talousvalmentaja auttaa tavoitteiden määrittelyssä ja tekee suunnitelman niiden toteuttamiseksi. ”Olen aina ollut hieman laiska hoitamaan talousasioita... joten valmennus oli tervetullut sysäys sille, että otin itseäni niskasta kiinni ja selvitin perin pohjin taloutemme hoitamiseen liittyviä seikkoja. Tämä oli erityisen tärkeää juuri nyt, sillä lopetettuani triathlonurani, on myös talouteni suuressa muutosvaiheessa.” kertoo Kaisa.  
 
Kaisan fiilikset tapaamisen jälkeen: ”Tapaaminen talousvalmentajan kanssa täytti odotukseni täysin. Kävimme todella mielenkiintoisia keskusteluja ja opin paljon esimerkiksi sijoittamisesta. Lisäksi minulle varmistui, että olimme taloutemme hoitoon liittyvissä suunnitelmissa myös ammattilaisen mielestä oikealla polulla.”

Talouden hyvinvointi on ongelmien ennaltaehkäisyä

Valmennuksessa käydään laaja-alaisesti läpi talouden kokonaisuutta ja yhdessä ennalta ehkäistään tulevaisuuden riskejä.  Valmennus räätälöidään aina yksilöllisesti.  jokaiselle osallistujalle ja siinä voidaan keskittyä juuri sinua kiinnostavaan osa-alueeseen. 

Valmennuksessa pohditaan myös kuluttamisen taustalla olevia opittuja tapoja, tottumuksia ja uskomuksia. Sanotaan, että oman talouden hallinta on 80% psykologiaa ja 20% tietoa.

”Suurin hyöty oli, että talousvalmentaja sai minut toden teolla kiinnostumaan talouden hoitamisesta. En olisi ennen valmennusta uskonut, että innostuisin esimerkiksi täyttämään tunnollisesti taulukkoja tuloistani ja menoistani tai miettimään erilaisia asuntolainamalleja tai sijoitusvaihtoehtoja. Nyt pystyn hallitsemaan talouttani paremmin.” Kaisa toteaa.  

Valmentamisessa on kyse ihmisen kohtaamisesta 

Kaisa näkee yhteistä triathlon- ja talousvalmennuksessa: ”Molemmissa on kyse ihmisten kohtaamisesta, joten psykologinen näkökulma on vahvassa roolissa niin triathlon- kuin myös talousvalmennuksessa. Valmentajan tehtävänä on motivoida, opettaa ja ohjastaa valmennettavaa sekä auttaa oikeanlaisten tavoitteiden asettamisessa. Talousvalmennus sopii mielestäni ihan kenelle vaan.”

Triathlon urasi lopettamisesta on kulunut vasta hyvin vähän aikaa. Oletko jo ehtinyt tekemään suunnitelmia urheilu-uran jälkeiselle ajalle ja pohtimaan minkälaisia muutoksia se tuo talouden suhteen?
Tulonlähteeni muuttuu täysin, sillä viimeisten vuosien ajan lähes kaikki tuloni olivat peräisin ammattiurheilusta. Nyt teen erilaisia liikuntavalmennukseen ja ravitsemukseen liittyviä töitä oman osakeyhtiöni nimissä ja lisäksi olen mukana kehittämässä Nosht -nimisiä vegaanisia ja vatsaystävällisiä urheiluravinteita.

Kaisa Sali on ravitsemustieteilijä, valmentaja ja entinen huipputriathlonisti. Kaisa on kilpaillut uransa aikana kansainvälisesti 145 triathlonissa ja oli ehdolla Vuoden Urheilija 2019 -äänestyksessä niin ammattiurheilijana kuin sykähdyttävimpänä urheiluhetkenä Ylen haastattelussa. Nyt Kaisa keskittyy liikunta- ja ravitsemusvalmennuksen lisäksi vegaanisten NOSHT-  urheiluravinteiden kehittämiseen. 

Nooa Säästöpankki kiittää Kaisaa ammattiurheilijan uran tuomista suurista tunteista. Toivotamme onnea ja menestystä uusiin haasteisiin. Kiinnostuitko talousvalmennuksesta? Tutustu asiaan tarkemmin täältä!

 
Julkaistu

Ajankohtaista