Mitä sitten, kun kaikki ei menekään niin kuin oli suunnitellut?

Elämäntilanteet voivat muuttua yllättävän nopeasti ja unelmat romuttua. Elämässä saattaa tapahtua isoja vastoinkäymisiä: työttömyys, avioero tai sairaus lähipiirissä vaikuttavat usein elintasoon ja voivat johtaa velkakierteeseen. Tilanteesta riippumatta ei kannata kuitenkaan jäädä yksin murehtimaan, sillä kun tarpeeksi varhaisessa vaiheessa tarttuu vaikeuksiin, niin ratkaisukin löytyy helpommin. Oikotietä onneen tässä tapauksessa ei kuitenkaan ole - pikavippiä tai uutta lainaa ei kannata ottaa aiemmista maksueristä selviämiseen, vaan järkevintä on kääntyä ammattilaisen puoleen. Tässä tekstissä kerromme, miten pankki voi auttaa raha-asioiden järjestelyssä.

Someron Säästöpankki

Mitä perintä tarkoittaa? Tarkoituksena on saada velallinen maksamaan erääntynyt velka. Luoton maksujen maksamiseen on tullut viive, jonka vuoksi pankki ryhtyy perimään saataviaan. Mikäli maksuihin ei päästä sopimukseen vapaaehtoisesti, pankki ryhtyy perimään saataviaan oikeusteitse, jolloin syntyy maksuhäiriömerkintä. Maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa aiheuttaa muihin elämän osa-alueille myös muita ongelmia. Tarttumalla asiaan tarpeeksi ajoissa voit ennaltaehkäistä maksuhäiriömerkinnän syntymisen.

Miten edetä, kun ongelmia ilmenee? Ideaalitilanne on se, että asiakas ottaa yhteyttä pankkiin hyvissä ajoin eli heti kun saa tiedon, että on tulossa muutoksia elämäntilanteeseen. Asiakkaan tilanteen muuttuessa pankki on usein valmis joustamaan ja esimerkiksi lainanlyhennyksiin voidaan tehdä helpotuksia maksukyvyn mukaiseksi. Pankin kanssa voi neuvotella ja sopia järjestelyistä vapaaehtoisesti. Tärkeintä on olla itse aktiivinen ja olla yhteydessä omaan pankkiin jo varhaisessa vaiheessa.  

Entä jos maksamattomia laskuja on jo kertynyt? Vaikka tilanne olisikin jo vaikea ja maksamattomia laskuja kertynyt, niin yksin tässäkään tilanteessa ei kannata jäädä. Tärkeää on selvittää velkojen kokonaistilanne, jonka jälkeen on helpompi tehdä suunnitelma niiden maksamiseksi. Maksujen selvittäminen ja niistä sopiminen velkojien kanssa sekä oman rahankulutuksen tarkastelu ovat isoja askeleita eteenpäin. 

Perintään voisikin suhtautua uutena mahdollisuutena ratkaista ja helpottaa jo syntynyt ongelma luoton maksuissa. Keskiössä on ongelmien ratkaisu niin, että asiakkaan maksamattomiin luottoihin ja muualla oleviin maksuihin saadaan helpotusta erilaisin pysyvin ratkaisuin, kuten esimerkiksi asunnon vaihtamisella edullisempaan. Yhdessä ratkaisujen pohtiminen ja etsiminen tuo myös kestävämpiä tuloksia – ota siis rohkeasti yhteyttä, kun elämäntilanteesi vaatii joustavuutta. 

Löydät meidät täältä

Julkaistu

Ajankohtaista