Ensiasunnon ostaja?

Tahdotko vuokralla asumisen sijaan ihan omaan kotiin? Tutustu vinkkeihimme ensiasunnon ostajalle - voit myös tilata ilmaisen ensiasunnon ostajan digioppaamme. Meiltä saat apua ja talouden valmennusta elämäsi suurissa päätöksissä.
Nuori mies on saanut käteensä ensimmäisen oman kotinsa avaimet. Kodin hän löysi Sp-Koti-kiinteistönvälitysketjun kautta ja asuntolainan Säästöpankista.

Asutko tällä hetkellä vuokra-asunnossa? Jos selviydyt hyvin kuukausittaisesta vuokranmaksustasi, miksi et lyhentäisi samalla summalla oman kotisi asuntolainaa?

Kun ostat oman asunnon, saat rahoillesi vastinetta monin tavoin. Kerrytät omaisuutta, ja asunnon arvo voi nousta ajan mittaan. Jos ensiasunto muuttuu jossain vaiheessa tarpeettomaksi, voit myydä sen tai jättää sijoitusasunnoksi, ja saamillasi vuokratuloilla voit lyhentää lainaasi.

Asuntolaina on myös taloudellisesti vuokrasuhdetta joustavampi. Jos elämäntilanteesi muuttuu, voit neuvotella pienemmistä kuukausittaisista maksueristä tai jopa ajanjaksosta, jolloin et lyhennä lainaa ollenkaan. 

Säästä etukäteen, niin saat ensiasuntosi halvemmalla

Omaan kotiin säästäminen kannattaa aloittaa heti. Asunnon osto on sitä edullisempaa, mitä isompi osuus kauppahinnasta tulee omista rahoistasi:

  • Tarvittavan lainan määrä on pienempi.
  • Pienempi laina tarkoittaa myös pienempiä korkokuluja tai lyhyempää laina-aikaa.
  • Lainaan tarvitaan vähemmän lisävakuutta, tai sitä ei tarvita lainkaan.
  • ASP-säästäjänä voit olla oikeutettu valtion korkotukeen

Esimerkkilaskelma omilla säästöillä ja ilman, kun asunnon kauppahinta on 100 000 €

 omat säästöt 15 000€ 0€
Tarvittava lainamäärä 85 000€ 100 000€
Kuukausittainen takaisinmaksuerä (tasaerä) 570€ 570€
Lainan korko * 3,4% 3,4%
Laina-aika 16 v 4 kk 20 v 5 kk
Lainasta maksetut korot 26 172,81€ 39 381,73€

* Laskemisen selkeyttämiseksi on oletettu, että korko ei muutu laina-aikana. 

Tässä esimerkissä omat säästöt lyhensivät laina-aikaa neljällä vuodella ja lainan koroista säästyi noin 13 200 euroa.

Ensiasunnon osto edessä vasta myöhemmin? Tutustu ASP-tiliin

Jos ensimmäisen kodin hankinta on ajankohtainen parin vuoden päästä tai myöhemmin, kannattaa perehtyä ASP-asuntosäästämiseen. ASP eli asuntosäästöpalkkiotili tukee 15–39-vuotiaita ensiasunnon hankinnassa. Saat sillä monia etuja tavalliseen asuntolainaan nähden. Tutustu tarkemmin ASP-säästämiseen.

Tilaa ilmainen ensiasunnon ostajan digiopas

Kattavasta oppaastamme saat hyvät eväät, kun ryhdyt miettimään ensimmäisen oman kodin ostamista. Se esittelee muun muassa erilaiset rahoitusvaihtoehdot ja vinkkaa, mihin asuntonäytössä kannattaa kiinnittää huomiota. Oppaasta löydät myös vastauksia yleisiin kysymyksiin asuntolainan saamisesta.  

Tilaa ilmainen opas tästä.

Ota ensimmäinen askel omaan kotiin! Ota yhteyttä, niin tehdään yhdessä laskelmat sinulle sopivasta lainasta. Tai hae lainaa nyt.

Löydä asunto Sp-Kodin avulla

Asuntoa ostamassa? Tutustu kumppanimme Sp-Kodin myynnissä oleviin kohteisiin tai tee ostotoimeksianto.
Nuori pariskunta on löytänyt uuden kodin Sp-Koti-kiinteistönvälitysketjun kautta.