Usein kysyttyä rahastoista
Mitä rahastoihin sijoittaminen on? Voiko niitä ostaa lapselle tai lahjaksi? Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.
Tutustu Säästöpankin rahastoihin
Kaikki yksittäiseen rahastoon tehtävät sijoitukset kerätään yhteen pottiin ja ne sijoitetaan markkinoille rahastossa määritettyjen painotusten mukaan. Sijoitusrahaston pääoma jakautuu keskenään saman suuruisiin rahasto-osuuksiin. Yksittäisen osuuden arvo määritellään päivittäin (rahaston pääoma / rahasto-osuuksien määrä). Rahastoihin sijoittajana voit aina merkitä, eli ostaa, uusia rahasto-osuuksia tai lunastaa, eli myydä niitä – rahasto-osuuksien määrä vaihtelee siis kysynnän mukaan.
Rahastolla on kahdentyyppisiä osuuksia, A- ja B-osuuksia. Niiden erona on se, mitä rahaston vuosittaiselle tuotolle tehdään. Rahaston osuustyypin näet kunkin rahaston säännöistä.
A-osuudet ovat tuotto-osuuksia, eli rahaston omistajille jaetaan vuosittain tuottoa rahaston säännöissä kerrotulla tavalla. Rahastoyhtiö suorittaa tuotto-osuuden maksun yhteydessä ennakonpidätyksen ja tilittää sen verohallinnolle.
B-osuuksista ei jaeta rahaston omistajille tuottoa, vaan tuotto jää kasvattamaan rahasto-osuuden arvoa. Tuotto jää siis rahastoon ja sijoittaja saa kotiutettua tuottonsa sitten, kun myy aikanaan rahasto-osuutensa. Vero maksetaan, kun rahastoa lunastetaan.
Voit seurata Säästöpankin rahastojen kehitystä päivätasolla verkkosivuillamme ja omassa verkkopankissasi. Rahastojen arvot lasketaan ja julkaistaan arkipäivisin. Rahastolla on vain yksi arvo päivälle, ei esimerkiksi osakkeiden tavoin useaa hintaa.
Viikonloppujen ja arkipyhien yli esitetään viimeisimmän arkipäivän arvoa. Rahasto-osuuksien arvot ja tuotot -osiosta näet, mille päivälle julkaistu arvo on.
Voit sijoittaa rahastoon myös lapsen nimiin. Jos sijoitus tehdään lapsen omilla varoilla, tulee sijoitukseen olla molempien huoltajien suostumus. Jos sijoituksen maksajana toimii toinen vanhemmista, kyseessä on lahjoitus.
Lahjoitusta tehdessäsi muistathan verovapaan lahjoituksen enimmäismäärän ja tee tarvittaessa lahjaveroilmoitus.
Tahdotko aloittaa lapselle säästämisen? Jätä yhteydenottopyyntö.
Sijoittamiseen liittyy aina riski. Mitä suurempaa tuottoa tavoittelet, sitä suurempi on myös riski ja sitä enemmän sijoituksen arvo voi vaihdella. Korkorahastoissa sekä tuotto-odotukset että riskit ovat yleensä matalampia kuin osakerahastoissa. Sijoittamisessa sijoituskohteiden hajauttaminen on tärkeää riskien hallitsemiseksi. Rahastosijoitus on yksittäistä arvopaperisijoitusta tehokkaammin hajautettu useisiin eri kohteisiin ja markkinoille.
Yksittäiseen sijoitusrahastoon liittyvä riski määräytyy rahaston sijoituskohteiden ja -politiikan perusteella. Mitä korkeampaa tuottoa tavoitellaan, sitä suurempi on mahdollisuus sijoituksen arvon vaihteluun. Rahasto-osuuden arvo nousee tai laskee markkinatilanteen mukaan. Rahaston arvon historiallinen kehitys ei ole tae sen tuotosta tulevaisuudessa.
Jos omistat rahastoa, sinun ei itse tarvitse toimittaa siitä tietoja verottajalle. Rahastoyhtiö ilmoittaa verottajalle vuoden lopun rahasto-osuuksien omistukset, vuoden aikana saadut voitot sekä jaetut tuotto-osuudet. Sinun tehtävänäsi on varmistaa, että tiedot näkyvät omassa veroehdotuksessasi.
Tiedot ilmoitetaan verottajalle kotimaan verotusta sekä kansainvälistä verotietojen vaihtoa (FATCA, CRS/DAC2) varten niiden asiakkaiden osalta, jotka ovat verovelvollisia OECD-maihin tai Yhdysvaltoihin.
Huomaathan, että verokohtelu määräytyy yksilöllisten olosuhteidesi mukaan ja verokannat ja muut verotusta koskevat seikat voivat muuttua. Rahastoyhtiö ei vastaa verolainsäädännössä, oikeus- tai verotuskäytännössä tapahtuvista muutoksista eikä näiden mahdollisten muutosten huomioon ottamisesta. Tarkempaa tietoa on saatavilla Verohallinnon osoitteessa www.vero.fi. Lisätietoja antavat myös verotoimistot.
Rahastojen merkinnän yhteydessä peritään merkintäpalkkio ja rahastojen lunastusten yhteydessä lunastuspalkkio. Päivittäisestä rahasto-osuuden arvosta vähennetään myös hallinnointipalkkio. Lisäksi rahastolta peritään muita kuluja, kuten pankin ja/tai säilytysyhteisön perimät tilikulut sekä mahdolliset kaupankäyntikulut.
Kullakin rahastolla on oma palkkiorakenteensa. Katso lisää Sp-Rahastoyhtiön hinnastosta.
Kun teet kertasijoituksen rahastoon, saat merkintälaskelman. Siitä käy ilmi rahastomerkinnän tarkat tiedot. Säilytäthän laskelman verotusta ja omaa kirjanpitoasi varten.
Kaikki rahasto-osuuden omistajat saavat raportin kaksi kertaa vuodessa. Raportista näet raportointiajan kohdan omistustiedot, ajanjakson tehdyt merkinnät ja lunastukset sekä realisoituneet voitot ja tappiot.
Varsinainen osuustodistus rahastomerkinnästä on maksuttomassa säilytyksessä rahastoyhtiössä ja saat sen itsellesi tarvittaessa.
Uusintalaskelman lähettäminen asiakkaalle on maksullista. Tarkemmat tiedot palkkioista ja kuluista näet Sp-Rahastoyhtiön hinnastosta.
Säilytysyhteisön tehtävänä on varmistaa, että rahaston ja rahastoyhtiön toiminnassa noudatetaan lakia, rahastojen sääntöjä ja viranomaismääräyksiä. Lisäksi säilytysyhtiö hoitaa muut säilytysyhteisölle vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain mukaan kuuluvat tehtävät.