Tärkeää ajankohtaista tietoa maatalouden maksuvalmiustuista

Maatalouden korkotukilainoilla on mahdollisuus lyhennyslykkäyksiin vuodeksi kerrallaan. Viljelijät voivat saada myös valtiontakauksen maksuvalmiuslainalleen. Maa- ja metsätalouden ahdinkoa lisäävät entisestään korkea inflaatio ja nousuun lähteneet korot.

Saastopankki_maanviljelija_katsoo_tulevaan

Maa- ja metsätalousyrittäjät voivat hakea lykkäystä maatalouden korkotukilainoihin tilanteen niin vaatiessa. Seuraavat korko- ja valtionlainat erääntyvät maksuun lauantaina 30.4.2022 (maksupäivä maanantai 2.5.2022).

 

Korkotukilainojen lykkäystä voi hakea kerralla kahteen erään eli yhdeksi vuodeksi. Lähtökohtaisesti korkotukilainojen maksupäivät ovat 30.4. ja 30.10.

 

Jos maatilayritys tarvitsee maksuhelpotusta keväällä 2022, niin rahoittajaan tulee olla ajoissa yhteydessä viimeistään 15.3.2022 mennessä. Tällöin tarvittavat toimenpiteet, kuten mahdollinen luvan haku Ruokavirastolta, ehditään tehdä ennen korkotukilainojen erääntymistä. Maksukuukauden aikana toimenpiteitä ei voida enää tehdä.

 

Ennen yhteydenottoa täytä jo valmiiksi hakemuslomake nro 370. Näin nopeutat käsittelyä.

 

Maksuvalmiuslainalle valtiontakaus

Viljelijä voi hakea 31.3.2022 asti ELY-keskuksesta valtiontakausta pankkilainalle, joka parantaa tilan maksuvalmiutta. Valtiontakausta voidaan myöntää enintään viideksi vuodeksi luotolle, joka on myönnetty maatalouden tuotantotoiminnan maksuvalmiuden parantamiseksi.

Valtiontakauksen kohteena olevan luoton määrä saa olla enintään 62 500 euroa. Valtiontakaus saa olla enintään 80 prosenttia takauksen kohteena olevan luoton määrästä eli enintään 50 000 euroa. Lue lisää ruokavirasto.fi.

 

Valmistaudu korkojen nousuun ajoissa

 

Korkojen noususta puhutaan nyt enemmän kuin vuosiin. Eikä ihme, sillä markkinakorot ovat jo viime aikoina kääntyneet nousuun, ja nousun ennakoidaan jatkuvan myös tulevaisuudessa

 

Korkojen nousuun on nyt ajankohtaista varautua. On hyvä miettiä, miten lainan suojaa. Oikea vaihtoehto lainaan voi olla korkokatto tai vaihtoehtoisesti korkoputki.

 

 

Mietityttääkö maatilasi maksuvalmius tai korkojen nousu? Ota meihin yhteyttä tai varaa aika neuvotteluun puhelimitse, verkkoneuvottelulla tai konttoriimme. Tulemme mielellämme käymään myös tilallasi.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista