Olemme puolellasi myös maksamisen asioissa

Meillä on Säästöpankkiryhmässä meneillään Puolellasi-kampanja, jossa haluamme tuoda esiin rooliamme asiakkaidemme taloudellisen hyvinvoinnin edistäjänä. Tasapainossa olevat talousasiat johtavat positiiviseen kierteeseen, kun pankillekin aiheutuu vähemmän ennakoimattomia luottotappioita ja siten valmiudet tukea lähialueiden kohteita ovat paremmat.

Manu Kauppila

Säästöpankit jakavat vuosittain voittovarojaan Hyviä tekoja -kampanjan avulla. Hyvien tekojen avulla kaikki pääsevät vaikuttamaan siihen, mihin kohteisiin Säästöpankit varoja jakavat. Kampanja on nyt käynnissä ja pääset ehdottamaan omaa tärkeää kohdettasi täällä 31.3.2021 saakka.

Kuten hyväntekeväisyydessä, myös oman talouden tasapainottamisessa arjen pienillä teoilla on merkitystä. Säästämisen ja sijoittamisen lisäksi maksutavoilla on merkitystä, joten kokosin tähän muutaman arjen talousvinkin maksamisen alueelta. 

1. Luottokortilla maksaminen on järkevää

Kuulostaa ehkä oudolle talousvinkille, mutta luottokortilla maksaminenhan ei tarkoita samaa kuin luottokorttivelan kerryttäminen. Jos maksaa luottokorttilaskunsa kokonaan pois kerralla ja tilaa e-laskun mobiili- tai verkkopankkiinsa, ostosten keskittäminen Säästöpankin credit-kortille ei aiheuta mitään kuluja. 

Hyödyt sen sijaan ovat ilmeiset, koska Säästöpankin kortin credit-puolta käyttämällä saa maksuttoman vakuutuksen tuotteiden äkillisen rikkoutumisen varalle, keskimäärin 40 päivän korottoman maksuajan ja tämän listan viimeisessä kohdassa mainitsemani turvan ongelmatilanteiden varalle.

2. Luottokorttivelan satunnainen käyttö ei romuta henkilökohtaista taloutta

Irwinin ”Tosi on” -kappaleessa lauletaan ”Mitäs me muovikorttimiljonäärit, kun minä vain tuhlaan, niin sinä käärit”. Tosi kuitenkin on, että ei ole pankin eikä asiakkaan etujen mukaista, että asiakas rahoittaisi kaikki arkensa menot korollisella luottokorttivelalla. Siksi kannustammekin asiakkaitamme säästämään etukäteen yllättäviä menoja varten.

Samaan aikaan ymmärrämme sen, että joskus elämässä tulee tilanteita, joissa kertyneet säästöt eivät kata yllättäviä menoja, tai säästöjä ei haluta juuri sillä hetkellä lunastaa. Näitä tapauksia varten olisi hyvä varmistaa, että luottokortin luottoraja on riittävän kokoinen (1-2 kertaa kuukausitulot ennen veroja), jotta ratkaisua ei tarvitse lähteä hakemaan esimerkiksi pikavipeistä. Luottokortin luottorajan korotus on mahdollista verkkopankissa, mutta lähikuukausina myös mobiilipankissamme.

3. Mobiilimaksaminen Google Pay:llä tai Apple Pay:llä helpottaa arkea

Säästöpankin kortin liittäminen Google Pay -mobiilimaksusovellukseen on nyt mahdollista ja tuki Apple Pay:lle on tulossa lähiaikoina. Vaikka tämä ei suoranaisesti lisääkään kenenkään taloudellista hyvinvointia, sen käyttöönotto voi pelastaa arjen hankaluuksilta: voit Google Pay:n tai Apple Pay:n avulla hoitaa ostoksesi puhelimella, vaikka korttisi olisikin jäänyt kotiin. 

Voit Google Pay:n ja Apple Pay:n myötä maksaa mobiililaitteellasi myös yli 50 euron maksut koskematta maksupäätteeseen, mikä on näin korona-aikana hyödyllinen ominaisuus. Lisäksi Gold-kortinhaltijoiden Finnair Plus -pisteiden kerääminen helpottuu: muovikortissa lähimaksu on liitetty aina debit-ominaisuuteen, kun taas Google Pay:llä ja Apple Pay:llä lähimaksuja voi tehdä myös kortin credit-puolella, josta Finnairin palkintopisteitä kertyy. 

4. Finnair Plus -pisteet kannattaa hyödyntää, vaikka matkustaminen onkin tauolla  

Edellisestä kohdasta päästään siihen, että mitä niillä Säästöpankin Gold-kortilla kerätyillä Finnair Plus -pisteillä oikein tekee, kun korona-aikana ei kuitenkaan pääse matkustamaan. Pisteitä voi luonnollisesti käyttää lentopalkintoihin matkustusrajoitusten vapautuessa, mutta erinomaisia käyttötarkoituksia ovat myös hotellivaraukset ja ravintolalahjakortit. 

Käyttämällä pienen määrän palkintopisteitä voi hotelliyöpymiseen tai ravintolaillalliseen oikeuttavan lahjakortin saada merkittävästi normaalihintaa edullisemmin. Jos siis taloudellista liikkumavaraa on kertynyt sen verran, että voit käyttää rahaa ravintolaillallisiin tai hotelliyöpymisiin, kannattaa käydä tutustumassa etuihin Finnairin ja heidän yhteistyökumppaneidensa sivuilla. Pisteillä voit halutessasi myös lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen.

5. Turvaa väärinkäytön ja kauppiaan kanssa syntyvien ongelmatilanteiden varalle

Maija Vilkkumaan ”Ingalsin Laura” -kappaleessa kertoja pakkaa mukaansa ”ruotsinopettajan Visan, jonka se jätti välitunniksi luokkahuoneeseen” aikomuksenaan rahoittaa Lontoon-matkansa rikollisin keinoin. Vaikka pelkän varastetun kortin tiedot eivät riitäkään nykyisin lentolippujen ostamiseen, tulee korttia säilyttää ja käyttää huolellisesti, eikä sen tunnuslukua (PIN-koodi) saa milloinkaan kertoa kenellekään. 

Sitä vastoin korttinumeron syöttämistä turvalliselle ja luotettaville verkkosivustolle ei ole syytä turhaan pelätä. Tämä johtuu siitä, että väärinkäyttötilanteissa debit- tai credit -korttia käyttänyt asiakas saa aina rahansa kokonaisuudessaan takaisin, jos on toiminut korttiehtojen mukaisesti. Sen lisäksi credit-ominaisuutta käyttänyt kuluttaja saa lisäturvaa kuluttajansuojalaista: kauppiaan lisäksi myös luottokortin myöntänyt pankki/korttiyhtiö on vastuussa rahojen palautuksesta kuluttajalle, jos kauppias rikkoo sopimusvelvoitteitaan. Kortilla maksamisessa on siis järkeä, sekä verkossa että kivijalkakaupoissa.

 

Manu Kauppila on Säästöpankkiryhmän korteista vastaava johtaja. Hän on innokas penkkiurheilija ja kestävyysjuoksija, jonka työmatkajuoksemisen rutiini on keskeytynyt koronaviruksen aiheuttamien etätöiden vuoksi.

 

 
Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista