Miten korona vaikuttaa markkinoihin? Sp-Rahastoyhtiön näkemys

Koronaviruksen leviäminen aiheuttaa epävarmuutta ympäri maailman, mutta säästäjällä ei kuitenkaan ole syytä suureen reagointiin. Sp-Rahastoyhtiön uudessa markkinakommentissa käydään läpi koronaviruksen vaikutusta markkinoihin. Listasimme avuksesi myös muutamia kysymyksiä ja vastauksia, jotka on hyvä huomioida tämänhetkisessä markkinatilanteessa.

Säästöfantit kulkevat samaan suuntaan.

Koronaviruksen aiheuttama epävarmuus on kasvanut merkittävästi sijoitusmarkkinoilla. Osakekurssit kaikilla markkinoilla ovat laskeneet, yrityslainojen riskimarginaalit ovat kasvaneet ja korkotaso on laskenut. Tällä viikolla olemme saaneet Englannin keskuspankilta koronlaskun, Yhdysvaltojen keskuspankki laski korkotasoa jo aikaisemmin ja EKP ilmoitti 120 miljardin euron elvytysohjelmasta. Tämän lisäksi pankkien vakavaraisuusvaatimuksiin tehtiin väliaikaisia helpotuksia, mikä osaltaan tukee luotonannon kanavointia yrityksille.

Odotamme, että Yhdysvaltojen keskuspankki laskee ohjauskorkoa ensi viikolla ja mahdollisesti muista rahapoliittisista toimenpiteistä ilmoitetaan myös. Talouden näkökulmasta on keskeistä, että rahapolitiikan lisäksi yritysten ja kotitalouksien taloudellista tilannetta tuetaan julkisen sektorin toimilla. Perusskenaariomme on talouden taantuma euroalueella ja sijoitusmarkkinat pitkälti hinnoittelevat jo tätä. Yhdysvaltojen hallinnon ilmoittamat matkustusrajoitteet ovat negatiivinen uutinen sijoitusmarkkinoille. Vielä on varhaista sanoa, miten voimakkaasti tämä näkyy myös tavaraliikenteen hidastumisena ja globaalien tuotantoketjujen katkoksina.

Sijoitusmarkkinoiden osalta odotamme, että pohja saavutetaan viimeistään toisella vuosineljänneksellä ja merkittävin osakekurssien lasku on jo takana. Sijoitusmarkkinoiden käänne tapahtuu jo paljon aikaisemmin kuin viruksen leviämisen hidastuminen.

On todennäköistä, että markkinaliikkeet tulevat olemaan poikkeuksellisen voimakkaita. Yksi syy tähän on ETF-rahastojen tekemät pakkomyynnit. On olemassa riski, että talouskasvuun syntyvä negatiivinen shokki johtaa kerrannaisvaikutuksiin, jotka pidentävät kriisin kestoa toiselle vuosipuoliskolle. Tällainen on esimerkiksi pankkijärjestelmän vakauteen liittyvän epävarmuuden lisääntyminen.

Sijoitusnäkemyksessämme pidämme osakeriskin alipainossa ja korkoallokaation sisällä lisäämme rahamarkkinasijoitusten painoa. Tavoittelemme taktisessa allokaatiossa mahdollisimman hyvää reagointikykyä silmällä pitäen osakemarkkinoiden käännepistettä ja tulevaa kurssinousua. Yrityslainojen osalta emme tee muutosta taktiseen allokaatioon. Yrityslainarahastojemme kohdesijoitusten osalta yritysten velkojen hoitokyky ei ole uhattuna.

 omaisuuslajiallokaatio perusallokaatio  sijoitusnäkemys  yli-/alipaino  viimeisin muutos 
 Osakesijoitukset 50,0 %  45,0 %  -5,0 %  -2,5 %
 Suomi 7,5 %  7,5 % 0,0 %  0,0 %
 Eurooppa 17,5 % 17,5 % 0,0 %  -2,5 %
 Pohjois-Amerikka 15,0 %  15,0 % 0,0 % 0,0 %
 Aasia-Tyynimeri 5,0 %  2,5 % -2,5 % 0,0 %
Kehittyvät markkinat 5,0 %  2,5 % -2,5 % 0,0 %
 Korkosijoitukset 50,0 % 55,0 % 5,0 % 2,5 %
 Rahamarkkina 5,0 % 10,0 % 5,0 % 2,5 %
 Valtionlainat 20,0 % 17,5 % -2,5 % 0,0 %
 Yrityslainat (IG) 15,0 % 20,0 % 5,0 % 0,0 %
 Yrityslainat (HY) 5,0 % 5,0 %  0,0 % 0,0 %
 Kehittyvien maiden valtionlainat 5,0 % 2,5 %  -2,5 % 0,0 %

Vinkkejä siihen, miten yksityisen sijoittajan kannattaa toimia muuttuvassa tilanteessa:

Mitä minun pitää tehdä, kun markkinoilla on kovaa heiluntaa?

Tarkasta sijoitussuunnitelmasi. Jos se on vielä pätevä ja riskitasosi oikea, niin pitäydy siinä. Markkinoiden heilunta tuo sijoittajalle vain mahdollisuuksia, joten kannattaa jatkaa säästämistä normaaliin tapaan.

Pitkällä aikavälillä kriisejä tulee ja menee. Aina kannattaa varmistua siitä, että sijoitusaikasi on tarpeeksi pitkä. Säännöllinen sijoittaminen tasoittaa markkinoiden heilahteluja, jolloin laskuistakin tulee mahdollisuuksia.

Jos tarvitset sijoituksissa olevat varasi käyttöön jo lähitulevaisuudessa, niin tulethan keskustelemaan asiantuntijamme kanssa. Etsitään sinulle paras mahdollinen ratkaisu, miten saada varat käyttöön.

Miten voin hyötyä kurssilaskuista?

Säännöllinen säästäminen ja sijoittaminen kannattaa aina. Silloin kohdalle osuu niin kurssilaskuja kuin -nousujakin. Kurssilaskuista hyödyt ja pääset tekemään sijoituksia halvemmalla kuin aiemmin. Ajoittaminen on haastava laji, eikä kukaan tiedä, milloin pörssit kääntyvät taas toiseen suuntaan. Jatkuva säästäminen antaa sinulle tähän turvan.

Mikä on minulle sopivin riskitaso?

Olemme kaikki erilaisia ja se pätee myös säästämiseen ja sijoittamiseen. Mitä suurempaa tuottoa tavoittelet, sitä suurempi on myös riski ja sitä enemmän sijoituksen arvo voi vaihdella. Tunne itsesi ja sijoita sillä riskitasolla, että nukut hyviä yöunia.

Minulla on tarkoitus sijoittaa, miten toimia?

Aikahajautus on hyvä strategia, kun lähtee sijoittamaan omia varoja. Kannattaa sijoittaa ensimmäinen erä heti ja loput sopivissa erissä markkinoille. Autamme mielellään sinua löytämään sinulle sopivan sijoitusstrategian.  

 

Tahdotko pysyä kuukausittain ajantasalla markkinoiden tilanteesta? Lue varainhoidon markkinakatsaus tai katso markkinakatsauksen tallenne. Tilaa myös muistutus julkaisuista sähköpostiisi.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen

Ajankohtaista