Miltä markkinat näyttävät nyt? - Sp-Rahastoyhtiön uusin markkinakommentti

Koronaviruksen leviäminen aiheuttaa epävarmuutta ympäri maailman, mutta säästäjällä ei kuitenkaan ole syytä suureen reagointiin. Sp-Rahastoyhtiön uusimmassa 6.4. markkinakommentissa käydään läpi koronaviruksen vaikutusta markkinoihin. Listasimme avuksesi myös muutamia kysymyksiä ja vastauksia, jotka on hyvä huomioida tämänhetkisessä markkinatilanteessa.

Säästöfantit kulkevat samaan suuntaan.

Viime viikolla osakemarkkinoilla heilunta pienentyi. Heilunnan pienentyminen on edellytys kurssipohjan muodostumiselle. Lainamarkkinoiden likviditeetin parantuminen on myös vaikuttanut positiivisesti osakemarkkinoihin. Lainamarkkinoiden likviditeetin ollessa heikkoa sijoittajat ovat käyttäneet osakemarkkinoita suojatakseen salkkujaan - eli osakemarkkinoihin on kohdistunut myyntipainetta.

Viime viikon makroluvut olivat erittäin heikot, mutta ne eivät merkittävästi heiluttaneet markkinoita. Markkina toivoo, ettei koronatauti pitkittyisi ja että elvytyspaketit suojaavat talouksia pahimmalta tuholta. Viikonlopun aikana saimme parempia tilastoja taudin kehityksestä Italiassa ja Espanjassa. Yritykset ovat luopuneet antamasta ohjeistuksia tälle vuodelle. Yritykset ovat myös leikanneet osinkojaan, koska halutaan suojata liiketoimintaa pidemmällä tähtäimellä. Monet yritykset ovat hakeneet rahoitusta osakemarkkinoilta antien kautta ja useissa tapauksissa kurssireaktiot antien jälkeen ovat olleet positiivisia. Tosin aina eivät rahoitustoimet ole onnistuneet - esimerkiksi matkailu-alalla osa anneista on otettu vastaan laimeasti. Tänään Stockmann hakeutui yrityssaneeraukseen ja kurssireaktio oli odotetun negatiivinen.

Öjyn hinnassa nähtiin raju kurssiliike perjantaina, kun Trump twiittasi, että öljyntuotantoa tullaan leikkaamaan. Sopu öljymarkkinoilla mahdollistaisi öljyn hinnan nousun/stabiloitumisen ja sen myötä yksi epävarmuustekijä markkinoilta siirtyisi taka-alalle.

Hiljaisella viikolla ovat myös datajulkaisurintamalla hiljaista. Data julkaisulla ei ole vielä samaa painoarvoa, kun normaalitilanteessa. Tiedämme, että data on hyvin heikkoa koska taloudet ovat suljettuna. Tällä hetkellä tiedot/ennusteet pandemian pituudesta ja miten 'lockdownit' voidaan avata ovat etusijalla arvioitessa
markkinan kehitystä.

 

Omaisuuslajiallokaatio 

          Perusallokaatio

Sijoitusnäkemys

Yli-/alipaino

   Viimeisin muutos

 Osakesijoitukset  50,0 %                    50,0 %                     0 %                  

5,0 %                     

 Suomi 7,5 %  7,5 % 0,0 % 0,0 %
 Eurooppa 17,5 % 22,5 % 5,0 % 5,0 %
 Pohjois-Amerikka 15,0 % 15,0 % 0,0 % 0,0 %
 Aasia-Tyynimeri 5,0 % 2,5 % -2,5 % 0,0 %
 Kehittyvät markkinat 5,0 % 2,5 % -2,5 % 0,0 %
 Korkosijoitukset 50,0 % 50,0 % 0,0 % -5,0 %
 Rahamarkkinat 5,0 % 5,0 % 0,0 % -5,0 %
 Valtionlainat 20,0 % 17,5 % -2,5 % 0,0 %
 Yrityslainat (IG) 15,0 % 20,0 % 5,0 % 0,0 %
 Yrityslainat (HY) 5,0 % 5,0 % 0,0 % 0,0 %
 Kehittyvien maiden valtionlainat 5,0 %  2,5 % -2,5 % 0,0 %

 

Vinkkejä siihen, miten yksityisen sijoittajan kannattaa toimia muuttuvassa tilanteessa:

Mitä minun pitää tehdä, kun markkinoilla on kovaa heiluntaa?

Tarkasta sijoitussuunnitelmasi. Jos se on vielä pätevä ja riskitasosi oikea, niin pitäydy siinä. Markkinoiden heilunta tuo sijoittajalle vain mahdollisuuksia, joten kannattaa jatkaa säästämistä normaaliin tapaan.

Pitkällä aikavälillä kriisejä tulee ja menee. Aina kannattaa varmistua siitä, että sijoitusaikasi on tarpeeksi pitkä. Säännöllinen sijoittaminen tasoittaa markkinoiden heilahteluja, jolloin laskuistakin tulee mahdollisuuksia.

Jos tarvitset sijoituksissa olevat varasi käyttöön jo lähitulevaisuudessa, niin tulethan keskustelemaan asiantuntijamme kanssa. Etsitään sinulle paras mahdollinen ratkaisu, miten saada varat käyttöön.

Miten voin hyötyä kurssilaskuista?

Säännöllinen säästäminen ja sijoittaminen kannattaa aina. Silloin kohdalle osuu niin kurssilaskuja kuin -nousujakin. Kurssilaskuista hyödyt ja pääset tekemään sijoituksia halvemmalla kuin aiemmin. Ajoittaminen on haastava laji, eikä kukaan tiedä, milloin pörssit kääntyvät taas toiseen suuntaan. Jatkuva säästäminen antaa sinulle tähän turvan.

Mikä on minulle sopivin riskitaso?

Olemme kaikki erilaisia ja se pätee myös säästämiseen ja sijoittamiseen. Mitä suurempaa tuottoa tavoittelet, sitä suurempi on myös riski ja sitä enemmän sijoituksen arvo voi vaihdella. Tunne itsesi ja sijoita sillä riskitasolla, että nukut hyviä yöunia.

Minulla on tarkoitus sijoittaa, miten toimia?

Aikahajautus on hyvä strategia, kun lähtee sijoittamaan omia varoja. Kannattaa sijoittaa ensimmäinen erä heti ja loput sopivissa erissä markkinoille. Autamme mielellään sinua löytämään sinulle sopivan sijoitusstrategian.Tahdotko pysyä kuukausittain ajantasalla markkinoiden tilanteesta? Lue varainhoidon markkinakatsaus tai katso markkinakatsauksen tallenne. Tilaa myös muistutus julkaisuista sähköpostiisi.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
...