Säästöpankki Pitkäkorko – korkotason muuttuessa mielenkiinto lisääntyy

Korkojen nousu luo mahdollisuuksia sijoittajalle. Nyt on hyvä aika tarkastella omaa sijoitussalkkua ja varmistaa riittävä hajautus. Korkosijoitukset ovat jälleen mielenkiintoinen sijoituskohde.

Säästöpankin brändikuva.
Korot ovat nousseet viime aikoina reipasta vauhtia. Asuntovelalliselle tämä tarkoittaa haastavampia aikoja, mutta sijoittajalle mahdollisuuksia. Jokaisen sijoittajan kannattaakin nyt tutkailla omaa sijoitussalkkuaan ja miettiä sen allokaatiota. Hajauttaminen on aina järkevää, mutta tällä hetkellä tuottavia hajautuskohteita löytyy ehkäpä enemmän kuin pitkiin aikoihin. Korkojen nousun seurauksena muun muassa eurovaltioiden joukkovelkakirjalainoista on tullut pitkän hiljaiselon jälkeen taas mielenkiintoinen sijoituskohde. 

Pitkän koron rahastolla tasapainoa salkkuun

Säästöpankki Pitkäkorko -sijoitusrahasto on pitkän koron rahasto, joka sijoittaa varansa pääasiassa euroalueen valtioiden euromääräisiin viitelainoihin, esimerkiksi kiinteäkorkoisiin joukkovelkakirjalainoihin. Nämä joukkovelkakirjalainat ovat pitkän koron sijoituksia, joiden arvo muuttuu markkinakorkojen mukaan käänteisesti. Korkojen noustessa sijoitusten arvo laskee.

”Tästä ilmiöstä näimme karmaisevan esimerkin viime vuonna pitkien korkojen noustua negatiivisen puolelta yli 3 prosentin tasolle eurovaltioiden keskimääräistä korkoa tarkasteltaessa”, kertoo korkosalkunhoitaja Mikko Rautiainen.

”Eurovaltioiden bondit (joukkovelkakirjalainat) olivat pitkään tylsä tai jopa luotaantyöntävä kohde sijoitettavalle varallisuudelle, kun Euroopan keskuspankki (EKP) harjoitti epätavanomaisen kevyttä rahapolitiikkaa painamalla pitkiä korkoja alaspäin massiivisilla osto-ohjelmillaan. Se onnistui painamaan ne niin alhaisiksi, että ajoittain liikuttiin pitkiäkin aikoja negatiivisten korkojen parissa”, Rautiainen jatkaa.

Sijoitukset nousuun koron laskun myötä

Euroopan korkotaso oli pitkään poikkeuksellisen matala. Muun muassa. Saksan korot olivat kevään 2019 ja tammikuun 2022 välillä lähes poikkeuksetta miinusmerkkisiä pois lukien aivan pisimmät korot, kuten 30-vuotinen. Näin matalina pitkän koron sijoituksista puuttui kaksi olennaista tekijää, jotka tekevät niistä houkuttelevan sijoituskohteen. Ensimmäinen on puuttunut juokseva korko, jota ei käytännössä ollut. Toinen tekijä oli lähes olematon vara liikkua koroissa alaspäin.

”Korkojen laskiessa, nykyisten korkosijoitusten arvo nousee ja näin tapahtuu yleensä markkinoiden panikoidessa asiasta tai toisesta. Eli riskisempien omaisuusluokkien laskiessa on pitkän koron sijoituksilla ollut tapana nousta korkojen laskun myötä, jolloin ne tasapainottavat sijoittajan salkkua toimien ikään kuin salkkuvakuutuksena laskemalla salkun kokonaisriskiä”, sanoo Rautiainen.

Korkojen nostotahti on ollut historiallisen nopea ja nousseen korkotason vaikutukset alkavat näkyä vähitellen. Rahapolitiikka vaikuttaa viiveellä ja EKP:n maaliskuulle lupailema koronnosto voi vielä pienentyä tai peruuntua kokonaan talouden alkaessa hidastua. Niin ollen pitkien korkojen huippu saatettiin nähdä jo vuoden 2022 lopulla ja suunta isossa kuvassa alkaa kääntymään alaspäin.

Kiinnostuitko? Ole meihin yhteydessä, niin mietitään yhdessä sinulle sopivin sijoitussuunnitelma.

 

Säästöpankki Yksityispankin asiakkaana saat henkilökohtaista private banking -varainhoitoa varallisuutesi parhaaseen mahdolliseen hoitamiseen. Saat oman yksityispankkiirin, joka huolehtii varallisuudestasi yksilöllisen suunnitelman mukaan – henkilökohtaisesti ja luottamuksellisesti. Säästöpankkien Varainhoito on saanut menestystä Morningstarin ja Lipper Fund Awards -palkintojenjaossa, ja Säästöpankin asiakastyytyväisyys on EPSI Ratingin mukaan kaikissa kategorioissa selvästi yli toimialan keskiarvon. 

Tämä ei ole ei ole sijoitussuositus tai –neuvo, vaan kunkin asiakkaan on itse arvioitava rahaston sopivuutta itselleen sijoituskohteena. Sijoitusten arvo ja sijoituksista saatava tuotto saattavat yhtä hyvin laskea tai nousta. Rahastojen historiallinen kehitys ja tuotto ei ole tae tulevista tuotoista.  

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista