
Månadens fond: Sparbanken Fastighet
Vilken fond är aktuell just nu?
Sparbankens Kapitalförvaltning utser varje månad en fond som, med tanke på marknadens helhetsläge, är aktuell just nu. Fondens portföljförvaltare ger motiveringarna till lyftet och gör en närmare analys av läget på placeringsmarknaden för fonden i fråga.
Sparbankens fonder, värde och avkastning
Hur går det för Sparbankens fonder just nu? På sidan Värde och avkastning kan du följa upp utvecklingen för fondernas värde från årets början, för 6 månader, 1 månad och 1 dag. Med mätaren för fondens risk- och avkastningsprofil kan du på sidan även gallra fram de fonder i vårt sortiment som passar din riskprofil. Om du vill ha hjälp med valet av placeringsobjekt och utarbetandet av en placeringsplan som passar just dig, boka tid till vår placeringsexpert.
Hur går det på placeringsmarknaderna? Beställ en påminnelse om kapitalförvaltningens marknadsöversikt till din e-post
Utöver månadens fond analyserar kapitalförvaltningens marknadsöversikt marknadsläget som helhet. Marknadsöversikten utkommer varje månad, beställ en påminnelse om att den kommit ut per e-post och håll dig ajour.
Specialplaceringsfonden Sparbanken Fastighet är en fond som placerar i fastighetsfonder. I regel placerar fonden sina tillgångar i andelar i andra placeringsfonder, fondföretag och/eller alternativa fonder som placerar sina tillgångar i bostäder, affärslokaler, fastigheter eller värdepapper som hänför sig till dem.
Specialplaceringsfonden Sparbanken Fastighet gav 0,02 procent avkastning efter kostnader under första kvartalet 2022. Bland fondens placeringsobjekt fortsatte specialplaceringsfonder som investerar direkt i fastighetsmarknaden att ha stor framgång även under början av året. Trots den senaste tidens allmänna osäkerhet har den allmänna stämningen på fastighetsmarknaden förblivit positiv. Transaktionsvolymerna både i Finland och utomlands visar en uppåtgående trend även i år efter ett bra år i fjol. Fastigheternas värde har också ökat ytterligare på vissa håll och hyrorna har minst legat kvar på samma nivå. För placerare har fastigheter alltså fortsättningsvis gett en bra avkastning med mycket små fluktuationer. I detta världsläge en attraktiv kombination.
Fastighetsmarknaden är naturligtvis inte helt immun mot världshändelser. Till exempel har coronaviruspandemin, stigande räntor och geopolitiska spänningar också haft en begränsad inverkan på fastighetsmarknaden. Detta kommer säkerligen att fortsätta att vara fallet.
En åtstramning av penningpolitiken på grund av hög inflation höjer oundvikligen räntorna och därmed priset på pengar. Detta påverkar fastighetsmarknadens likviditet och vissa transaktioner med början från de mest riskfyllda kan misslyckas. Det finns redan små tecken på detta, särskilt i USA. Effekterna har dock uppskattats åtminstone så här i det inledande skedet vara små och begränsade både regionalt och enligt bransch.
Även om kriget i Ukraina knappt har någon direkt inverkan på den europeiska fastighetsmarknaden, kan till exempel allt högre råvaru- och energipriser förlänga projekt som är under beredning eller i planeringsskedet och därmed komplicera renoveringstidtabellerna. Byggherrar, utvecklare och fastighetsförvaltare kommer sannolikt att kunna överföra största delen av de ökade kostnaderna på priser och hyror, men det finns en fördröjning i processen.
Trots osäkra tider och egentligen också på grund av dessa är fastigheter fortfarande ett utmärkt placeringsobjekt och en diversifierare av portföljen! I svåra tider söker placerare diversifiering och lägre risk och då kan vi se ett positivt kassaflöde mot fastigheter.
Inhemska fastighetsplacerare är sannolikt också intresserade av de senaste uppgifterna om Finlands landrisker i internationella investerares ögon. Frågan har stått på dagordningen en hel del sedan det ryska offensivkriget inleddes. En betryggande nyhet är att utländska investerare inte tror att landrisken i Finland har ändrats mycket. I svaren på frågan har Finlands medlemskap i EU och landets långa historia som en del av västgemenskapen betonats. Det torde också vara uppenbart att den militära alliansen, som ännu inte har slutförts, inte kommer att försvaga situationen. Bra över hela linjen eftersom fastigheter inte kan flyttas.
Portföljförvaltare: Tatu Paasimaa
Fonden i ett nötskal
Sparbanken Miljö är en specialplaceringsfond, vars placeringsobjekt fokuserar på att kämpa mot klimatförändringen och på miljöinnovationer. Sparbanken Miljö är en tematisk fond, där målen för hållbar utveckling styr placeringsprocessen. Fondens placeringar följer Sp-Fondbolags ESG-policy (ESG är en förkortning av orden Environmental (miljö), Social (samhällsansvar) och Governance (förvaltning)).
Placeringsfilosofi
Sparbanken Miljö placerar i fyra tillgångsklasser. Dessa är direkta aktier, aktiefonder, räntebaserade placeringar och kapitalplaceringar, dvs. direkta placeringar i företag eller projekt. Den gemensamma nämnaren i alla dessa placeringsobjekt är en miljöfrämjande verksamhet. Betolar, som vi investerade i börsintroduktionen, är ett bra exempel på detta. Betolar är ett finländskt materialteknikföretag som grundades år 2016. Företaget erbjuder en lösning för att avsevärt minska klimatutsläppen från betongtillverkning. Betolars material- och produktutvecklingsinnovationer kan minska koldioxidutsläppen med upp till 80 % jämfört med traditionell betongtillverkning baserad på användning av cement. Betolars lösning möjliggör också användning av industriella restprodukter vid tillverkning av betong. Betolar är fortfarande i ett tidigt skede av tillväxten och riskerna är höga, men å andra sidan är tillväxtpotentialen och behovet av att minska koldioxidutsläppen inom byggindustrin enormt.
I fonden tillämpar vi samma grundpelare för placeringsstrategin som i våra andra fonder. Grundpelarna i de företag vi äger är en god företagskultur, klara konkurrensfördelar, en lönsam tillväxt och en stark ekonomisk ställning.
Vi publicerar en ansvarsrapport om fondens placeringar fyra gånger om året. I rapporten berättar vi närmare om placeringsobjekten i fonden och vilka ändringar vi gjort i dem.
Varför just nu?
EU presenterade i början av mars programmet REPowerEU, som syftar till att avskaffa Europas beroende av fossila bränslen från Ryssland före 2030. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade: ”Ju snabbare vi kan gå över till förnybara energikällor och vätgas och förbättra energieffektiviteten, desto snabbare kommer vi att uppnå verklig energisjälvförsörjning i våra energisystem”.
Att förbättra energieffektiviteten, öka användningen av förnybara energikällor, öka elektrifieringen och öka användningen av vätgas står därför i centrum för programmet. Programmet REPowerEU läggs till det redan publicerade programmet Fit for 55. Som ett konkret komplement till tidigare planer är målet att öka sol- och vindkraftskapaciteten med 80 GW till 2030. Ökad produktion av förnybar el möjliggör även skapandet av en vätgasekonomi. Höga energipriser i Europa kommer också att underlätta övergången till förnybar energi eftersom den relativa lönsamheten ökar.
Ovanstående faktorer ligger till grund för investeringarna med miljötema. Förhöjda råvarukostnader, störningar i driftskedjorna, högre räntor och stramare penningpolitik är faktorer som överskuggar kursutvecklingen för ”greentech”. Jämfört med andra sektorer finns det emellertid ett starkt politiskt stöd som bakomliggande drivkraft för dessa aktier.
Teckning och inlösen i fonden görs kvartalsvis. Nästa placeringsfönster stängs 30.6.2022.
Portföljförvaltare: Anders Pelli
Fonden Sparbanken High Yield sprider sina placeringar över europeiska företagslån med lockande avkastningspotential och högre risk. Vi placerar huvudsakligen i klassificerade företagslån. Oklassificerade lån kan utgöra högst 20 procent av fonden. Ibland görs också placeringar i andra valutor än euro (amerikanska dollar eller brittiska pund). Placeringar som inte är i euro skyddas mot valutarisker.
High Yield-marknaden är redan ett välbekant placeringsalternativ för många placerare, men för många är det fortfarande okänt. High Yield-marknaden har erbjudet ränteplacerare en avkastning som är snarlik aktier i över 20 år. High Yield-lånens högre ränteavkastning grundar sig på de marginaler (riskpremier) som lånen erbjuder ovanpå den riskfria räntan (tyska statsobligationer). Efter att lånet har emitterats påverkar förändringar i riskpremier prissättningen av lån på andrahandsmarknaden.
Det är just ökningen av riskpremierna som ligger bakom den svaga utvecklingen på High Yield-marknaden i början av året. Först den snabba åtstramningen av penningpolitiken och sedan den ryska attacken mot Ukraina som ökade osäkerheten och marginalerna. Å andra sidan är riskpremierna efter ökningen nu klart högre än de historiska genomsnitten. Beroende på kreditvärdighet rör sig High Yield-lånens marginaler för närvarande mellan 3,5 och 5,5 procent. Historiskt sett har dessa avkastningsnivåer sällan uppnåtts och har i allmänhet varit ett bra tillfälle för placeringar på High Yield-marknaden. En annan attraktiv egenskap hos High Yield-lånen är deras korta löptid jämfört med andra ränteplaceringsklasser, såsom statslån eller företagslån med högre risk. I synnerhet i en miljö med stigande räntor sjunker värderingarna av lån med kort löptid mindre.
Kriget i Ukraina kommer oundvikligen att påverka den europeiska ekonomin och företagen. Sanktioner mot Ryssland och Rysslands motsanktioner bryter försörjningskedjor och försvårar tillgången till råvaror i Europa och runt om i världen. High Yield-marknaden är också väl spridd över olika länder och sektorer. Det finns många företag på marknaden som inte lider av den rådande marknadssituationen. Streamingtjänstföretaget Netflix, telefonoperatörer och läkemedelsföretag är alla bra exempel på detta. Med aktiv portföljförvaltning strävar vi efter att dra nytta av den rådande osäkerheten genom att fokusera på säkra företag och i portföljen inkludera företag som har drabbats av marknadssituationen men som är kreditvärdiga.
Sparbanken High Yield-fondens strategi är enkel. Vi ser på placeringsobjekt i ett långtidsperspektiv. När vi tar ett lån i portföljen, diskuterar vi företagets förmåga att återbetala sitt lån när det förfaller (i allmänhet om 3–7 år). Vi placerar i regel i seniorlån, som har bättre rätt att få betalning än andra lån vid betalningsstörningar. I mitten av mars består portföljen av cirka 129 lån, med huvudvikt på bättre klassificerade lån inom High Yield-klassen. Fondens avkastningsnivå var 4,6 procent och räntekänsligheten (durationen) 3,3.
Portföljförvaltare: Evgeny Artemenkov
Sparbanken Europa placerar, som namnet anger, i företag som har noterats i Europa.
Europa uppfattas som en skuldsatt kontinent i recession med anemisk tillväxt, där befolkningen åldras och affärsverksamheten försvåras av regleringar. Detta är kanske delvis sanning. Det finns naturligtvis dynamiska regioner (städer) i Europa som är konkurrenskraftiga, lockar kompetenta personer och genererar innovation.
Som placerare bör vi dock skilja mellan europeiska bolag och länder. På den europeiska marknaden finns många intressanta internationella marknadsledare inom tillväxtbranscherna. Några exempel: lyxvaror (Louis Vuitton, Ferrari), bilindustrin (Michelin), möjlighet till internationell handel (Intertek, Kuehne+Nagel), pärlor inom gruvindustrin (Epiroc, Weir), bolag inom dagligvaruhandeln (Nestle, Unilever, Heineken), långsiktiga familjebolag (Investor AB, Exor), pionjärer inom miljöteknik (Vestas, Infineon, Aalberts, Schneider Electric) och många fler.
Hur placerar vi?
Vi äger bolag som erbjuder sina kunder varor och tjänster som ger dem verkligt mervärde. Detta möjliggör en bra och lönsam tillväxtplattform för bolagen. Genom att investera kreativt i exempelvis produktutveckling, marknadsföring och produktion kan företagen med tiden stärka sin konkurrenskraft. Vi ser ansvarsfull verksamhet som en verklig konkurrensfördel. Vi värdesätter bolag som tar väl hand om sina anställda, kunderna och den egna verksamhetsmiljön. Vi är övertygade om att detta är en grundläggande förutsättning för långsiktig framgång.
Vi är en långsiktig placerare eftersom vi tror att de ovan nämnda frågorna med tiden kommer att betonas till förmån för våra kunder.
Prissättningen av placeringsobjekten spelar en mycket viktig roll när vi fattar placeringsbeslut. Historien har visat att genom att betala för mycket för ett bra placeringsobjekt blir avkastningen måttlig.
Vi kan inte kontrollera marknadsrörelserna mer än vad en trädgårdsmästare kan kontrollera vädret, men vi kan skapa en portfölj som fungerar så bra som möjligt under så många marknadsförhållanden som möjligt.
Varför just nu?
Europa är en mycket tacksam marknad när det gäller att hitta bra och starka kvalitetsbolag, i motsats till vad de dystra tidningsrubrikerna ger sken av. Prissättningen är måttlig och vi tror att starka internationella aktörer kommer att klara sig bra även i framtiden.
Portföljförvaltare: Johan Hamström
Fonden i ett nötskal
Sparbanken Aktie Världen är en aktiefond som placerar på aktiemarknaden globalt, huvudsakligen på tillväxtmarknader. Ett brett placeringsuniversum möjliggör riskspridning mellan flera marknader. Fonden placerar sina medel i huvudsak på aktiemarknaderna i världen genom direkta aktieplaceringar. Vid valet av fondens innehav utnyttjas kunskaperna hos hela Sp-Fondbolags aktieportföljteam – dvs. specialkompetensen inom olika områden är tillgänglig i Sparbanken Aktie Världen i en enda fond.
Placeringsfilosofi
I Sparbanken Aktie Världen tillämpar vi samma grundpelare för placeringsstrategin som i våra andra fonder. Grundpelarna i de företag vi äger är en god företagskultur, ansvarsfullhet, klara konkurrensfördelar, en lönsam tillväxt och en stark ekonomisk ställning. Vi bedömer att vår approach och vår satsning på kvalitetsföretag minskar riskerna och förbättrar avkastningen på lång sikt. Prissättningen spelar en nyckelroll när vi väljer placeringsobjekt. Detta på grund av att placeringar med måttlig prissättning möjliggör högre förväntad avkastning. Vi placerar på lång sikt, eftersom tiden ytterligare betonar betydelsen av kvalitet och prissättning.
Lägesrapport
Till följd av fondens strategi är tillväxtföretag med höga värderingskoefficienter fortfarande underrepresenterade i fonden. Det finns dock några undantag, eftersom vi tror att exempelvis Nvidias tillväxt kommer att vara stark i en värld där digitalisering spelar en nyckelroll. Förra året deltog vi i en börsintroduktion när vi köpte in Elopak i portföljen. Elopak passar bra in i vår kvalitetsstrategi eftersom företaget har en stark marknadsposition och dess produkter (vätskeförpackningar) uppfyller kriterierna för ansvarsfullhet. Vi har använt derivat för att öka vikten för finansiering och energisektorn. De här ovan nämnda affärsområdena är mindre sårbara för räntehöjningar och inflationstryck. Inom teknikaktierna har vi fortsatt att övervikta halvledartillverkare. På lång sikt stöder megatrender branschen och på kort sikt tror vi att den goda efterfrågan kommer att fortsätta. Geografiskt är vikterna för närvarande 60 % i Nordamerika, 30 % i Europa och 10 % i Asien. De fyra största direkta aktieinnehaven är: Microsoft, Apple, Google och Royal Dutch Shell.
Varför just nu?
För närvarande råder stor osäkerhet på marknaden. Coronavirusets inverkan på den ekonomiska tillväxten, den geopolitiska situationen och den skärpta centralbankspolitiken dämpar stämningen bland placerarna. Man bör hålla sig till sin egen placeringsplan. Marknadsfluktuationer är en del av den rådande ekonomiska situationen och kan utnyttjas genom att öka aktierisken, såvida den klarar av stora fluktuationer på kort sikt. Aktie Världen är en mycket spridd fond när det gäller geografi och aktieval, vilket kan ge en lämplig avkastningsrisk för en långsiktig placerare i den rådande osäkerheten. Vi tror att årets resultattillväxt kommer att nå 7–8 %, vilket torde skapa förutsättningar för positiva resultatförväntningar. På grund av en svag början av året har de höga värderingskoefficienterna sjunkit – detta har minskat en av riskfaktorerna.
Portföljförvaltare: Anders Pelli
Fonden Sparbanken Småföretag grundades år 2011 för att komplettera helheten av Sparbanksgruppens placeringsfonder och göra det möjligt att också utvidga fondplacerandet till små och medelstora företag. Fonden placerar på aktiemarknaden i Finland, men en liten del av medlen kan riktas till europeiska aktier som erbjuder bra placeringsmöjligheter.
Sparbanken Småföretag är en år 2011 grundad fond som främst placerar i små och medelstora företag på den finländska marknaden. Fonden kan även placera en liten del av sina medel i europeiska aktier som erbjuder goda placeringsmöjligheter.
Vår placeringsfilosofi är att leta efter rimligt prissatta, växande och lönsamma små och medelstora företag av hög kvalitet. Vi vill äga bolag som erbjuder sina kunder varor och tjänster som ger dem verkligt mervärde. Vi vill att bolagen ska sträva efter att stärka sin marknadsställning genom att investera i produktutveckling och kundupplevelser. Vi värdesätter bolag som tar väl hand om sina anställda och den egna verksamhetsmiljön. Ovan nämnda faktorer har genom åren visat sig vara mycket starka konkurrensfördelar. Konkurrensfördelen ändras konkret till en affärsverksamhet som genererar ett betydande kassaflöde som kan investeras tillbaka i affärsverksamheten med hög kapitalavkastning. Detta ger en lönsam tillväxt och ökar med tiden bolagets värde märkbart mer än för ett genomsnittsbolag.
Vi försöker skapa oss en bild av hur våra placeringsobjekts branscher ser ut och hurudana förutsättningar bolaget har att nå framgång. Vi funderar över hur bolaget ser ut om fem år och hur framtidsförväntningarna har prissatts i aktien. När vi hittar ett lovande placeringsobjekt ökar vi gradvis investeringarna i bolaget i fråga. Målet är att nya placeringar tas med i portföljen med en betydande vikt. Vi strävar efter att bolagen med högst kurshöjningspotential är med i portföljen med stor vikt. När kurshöjningen realiseras minskas vikten sakteligen.
Under god ekonomisk utveckling och kurshöjningar höjs fondens risknivå klart. Som placeringsobjekt väljs bolag med högre avkastningspotential och större risker, varvid man bättre kan utnyttja kursuppgångarna. Man kan känna marknadernas vändningar och placeringsutsikterna kan vändas i enlighet med iakttagelserna.
Vår investeringshorisont r lång. Vi är aktiva ägare och tar rätt kraftiga åsikter på de aktier som valts ut enligt vår företagsanalyser. Grundsammansättningen på investeringsportföljen är relativt oförändrad. Ibland gör vi rikligt med ändringar, ibland handlar vi inte alls.
I vården av investeringarna satsar vi på riskhantering, för även i bra bolag kan kursvariationerna vara väldigt stora. Investerarna reagerar i bland kraftigt på de minsta saker. Särskilt då utländska investerare säljer sina aktier kan kursinverkningarna vara betydande. Den bästa riskhanteringen är lång erfarenhet eftersom den bidrar till att undvika de största felinvesteringarna. Det lönar sig inte att placera i sådant man inte förstår.
Fondens avkastning år 2020 var 38,9 procent. Avkastningen för det innevarande året är cirka 21 procent. På tre år har fondens avkastning varit 128 procent. På lång sikt förväntas fondens avkastningsutveckling vara bättre än marknadernas sedvanliga utveckling. Rekommenderad investeringstid i Sparbanken Småföretag är över 7 år. Sparbanken Småföretag passar väl som komplement till en fond som investerar i stora företag.
Portföljförvaltare: Olli Tuuri
Fondens investeringar är inriktade på den växande asiatiska marknaden. Asien gynnas av många strukturella tillväxtfaktorer, såsom medelklassificering och urbanisering. Dessa skapar attraktiva möjligheter långt in i framtiden. Investeringsstrategin är enkel. Strävan är att identifiera högkvalitativa företag som prissätts på ett attraktivt sätt och som fortfarande har betydande tillväxtmöjligheter.
Portföljen förvaltas av Morgan Stanley Counterpoint Globals erfarna och framgångsrika team. De har under årtionden bevisat sina framgångsrika investeringar. Vi har haft ett nära samarbete med Morgan Stanley sedan 2012. De har valts till fondens portföljförvaltare just därför att vi har en mycket likartad investeringsstrategi. Vi var också en av de första investerarna i deras Asienstrategi.
Sparbanken Asien har utvecklats klart bättre än marknaden på lång sikt.
Under detta år har portföljens utveckling dock varit svag. Den främsta orsaken är den ”snabba och aggressiva” skärpning av lagstiftningen som de kinesiska myndigheterna inlett och som har skapat osäkerhet bland investerarna.
Det gäller dock att komma ihåg att kortsiktiga osäkerhetsfaktorer i allmänhet också har varit en möjlighet för långsiktiga investerare.
Prissättningen på den asiatiska marknaden har blivit klart måttligare under det innevarande året, men samtidigt har tillväxtprognoserna på längre sikt varit oförändrade.
Med andra ord, finns det en bra möjlighet för en tålmodig investerare på längre sikt att öka satsningarna på tillväxtområdet under det följande årtiondet? Jag skulle luta åt det hållet.
Portföljförvaltare: Johan Hamström
Sparbanken Östersjön placerar på aktiemarknaden i Norden (Finland, Sverige, Norge och Danmark). Norden utgör en relativt snabbt växande och politiskt mycket stabil placeringsmiljö. Det stora antalet bolag och de olika branscherna möjliggör effektiv diversifiering och placering av fondens medel. De olika ländernas och branschernas varierande cykler jämnar ut fondens risknivå. Även om de bolag som fonden valt ut är börsnoterade i Norden kommer omsättningen i många fall från andra marknader, exempelvis i USA och utvecklingsländer, och är därmed inte beroende endast av situationen i Norden eller Europa. I Norden finns också flera affärsområden som utvecklas mycket snabbt och som därför är bra placeringsobjekt. De nordiska bolagen är pålitliga i sina företagskultur och därmed uppskattade placeringsobjekt. I allmänhet är ESG-profilen för nordiska företag mycket avancerad.
Vår placeringsfilosofi är att hitta växande och lönsamma samt stora, medelstora och små bolag, som är rimligt prissatta. Vi försöker skapa oss en bild av hur bolagets bransch utvecklas och hurdana förutsättningar det har att nå framgång inom sin bransch. Vi analyserar och gestaltar hur bolaget ser ut om tre år och hur framtidsförväntningarna har prissatts i aktien. När vi hittar ett lovande placeringsobjekt ökar vi gradvis investeringarna i bolaget i fråga. Målet är att nya placeringar tas med i portföljen med en betydande vikt. Vi strävar också efter att bolagen med högst kurshöjningspotential är med i portföljen med stor vikt. När kurshöjningen realiseras minskas vikten sakteligen genom försäljning av aktier.
Norden är ett ganska litet marknadsområde, vilket har tvingat företaget att söka tillväxt utanför hemmamarknaden. Bolagen har under årens lopp utvecklats till globala aktörer, som kan ha stora marknadsandelar i sina egna sektorer.
De nordiska bolagen verkar inom väldigt olika typer av affärsverksamhet. I Sverige är många av de listade bolagen mycket traditionella industriföretag. Där finns även många bolag som är verksamma inom handel och mode. Svenskarna har traditionellt varit bra på att utveckla koncept inom handeln. Köpenhamnsbörsen är känd för sina företag inom läkemedelsindustrin och sjöfarten. Oslobörsen präglas av olja och företag med anknytning till olja. I den inhemska börsen finns många cykliska bolag.
Den genomsnittliga prissättningen på marknaderna har stigit ganska stramt. Då centralbankerna har stött marknaderna har räntenivån sjunkit till en onormalt låg nivå, vilket möjliggör högre värderingskoefficienter än normalt. På marknaderna finns dock aktier som inte ännu hittats och där det därför ännu finns utrymme för stigning. Å andra sidan finns det många aktier på marknaden som vi tycker är för dyra. I och med den högre värderingsnivån har det blivit svårare än tidigare att välja aktier. Vilket val av aktier som är rätt avgörs i stor utsträckning av fondens avkastning.
Portföljförvaltare: Olli Tuuri
Internationella valutafonden, IMF, klassificerar de flesta av världens cirka 200 länder som tillväxtmarknader. Dessa länder är hem för majoriteten av världens befolkning. Ländernas sammanräknade bruttonationalprodukt är redan nu större och tillväxten kraftigare än i de utvecklade ekonomierna.
Under det senaste decenniet har tillväxtländernas kapitalmarknader utvecklats i en positivare riktning. Placerarnas valfrihet har ökat. Utöver de traditionella branscherna, såsom finansiering, telekommunikation och energi, har andelen ”nya” branscher, dvs. läkemedel, teknologi och konsumtionsvaror, ökat.
Indexet MSCI Tillväxtmarknader beskriver utvecklingen av tillväxtländernas aktiemarknader och består av tjugosex länder. De asiatiska länderna utgör en majoritet. Ungefär två tredjedelar av indexets innehåll består av företag i Kina, Sydkorea, Taiwan och Indien.
Marknadsdrivkrafter på lång och kort sikt
Tillväxtfaktorerna i tillväxtländerna är lockande. Befolkningstillväxt, en växande medelklass och produktivitetstillväxt möjliggör en klart högre ekonomisk tillväxt än i västländerna både på kort och lång sikt. På kort sikt kan fluktuationer vara betydande och osäkerhet orsakad av politiska beslut kan höja huvudet då och då. Av denna anledning är decentralisering mellan olika utvecklingsländer viktigt.
Det amerikanska analyshuset Research Affiliates publicerade avkastningsförväntningar för tio olika aktiemarknaderna för de kommande tio åren. Den förväntade avkastningen i tillväxtländerna är klart högre än i andra marknadsområden på grund av den attraktiva prissättningen och produktivitetsökningen. Det är lätt att instämma i denna uppfattning.
Så här placerar vi på Tillväxtmarknader
Fonden Sparbanken Tillväxtmarknader förvaltas av vår noggrant valda samarbetspartner, det amerikanska placeringsbolaget American Century Investments. Bolaget har lång erfarenhet av placeringar i tillväxtländer och lysande bevis på en framgångsrik portföljförvaltning på lång sikt.
Fondens strategi är att placera i bolag där det har skett en klar resultatsvängning och där placerarna ännu inte har prissatt detta i aktiekursen. Således kan vi få fördelar både av den bättre resultattillväxten och av företagens omprissättning.
Portföljförvaltare: Johan Hamström
Fonden i ett nötskal
Placeringsfonden Sparbanken Amerika är en aktiefond som främst placerar i aktier och aktierelaterade instrument i Nordamerika. Inom aktievalet ligger fondens huvudvikt på stora företag och därför används avkastningsindexet S&P 500 som jämförelseindex för fonden. Den aktivt förvaltade fonden erbjuder placeraren ett diversifierat och bekvämt sätt att placera på den nordamerikanska aktiemarknaden.
Placeringsfilosofi
I Sparbanken Amerika tillämpas samma grundpelare i vår placeringsstrategi som i våra övriga aktiefonder. Grundpelarna i de företag vi äger är en god företagskultur, klara konkurrensfördelar, en lönsam tillväxt och en stark ekonomisk ställning. Vi bedömer att vår approach och vår satsning på kvalitetsföretag minskar riskerna och förbättrar avkastningen på lång sikt. Prissättningen är avgörande då vi väljer placeringsobjekt, eftersom placeringar med måttlig prissättning möjliggör högre förväntad avkastning. Vi placerar på lång sikt, eftersom tiden ytterligare betonar betydelsen av kvalitet och prissättning.
Lägesrapport
Förenta staternas aktiemarknad har varit mycket stark i år. Under det första kvartalet var de cykliska aktierna relativt sett bättre. Teknologiaktierna var pressade när räntorna steg under våren. Situationen vände efter maj, när tillväxtutsikterna försämrades något och räntorna sjönk till rekordlåga nivåer. Räntorna kan stiga om centralbanken minskar stimulansprogrammet under hösten eller slutet av året. Stigande räntor skulle ha en negativ inverkan på tillväxtaktier med höga värderingskoefficienter. Därför har vi fortfarande underviktat tillväxtaktier som har en utmanande prissättning. Inom tekniksektorn har vi redan en tid gynnat halvledartillverkare eftersom vi anser att efterfrågesituationen kommer att förbli god på medellång sikt. Den främsta orsaken till dessa placeringar är dock gynnsamma megatrender (5G, sakernas internet, elbilar osv.). Av ovan nämnda skäl överviktar vi fortfarande företag som är verksamma inom industriprodukter och tjänster samt basindustrin. Vi anser att den ekonomiska tillväxten är tillräckligt bra för att ge de cykliska aktierna draghjälp samtidigt som värderingskoefficienterna inte är lika känsliga för räntehöjningar.
Inom hälso- och sjukvårdssektorn har vi behållit och något ökat vårt innehav i utrustningstillverkare. Vi tror att omvärlden är gynnsam när det åtgärdsunderskott som coronaepidemin orsakat börjar avvecklas inom hälso- och sjukvården. Denna vändning kan visserligen fördröjas på grund av deltavarianten, men i så fall ökar vårdskulden.
Varför just nu?
Fondens avkastning under de senaste 12 månaderna har varit nästan 48 %. Det exceptionella årets avkastning kommer inte att upprepas. Prissättningen på marknaden är fortfarande hög – dvs. vi har ”lånat” framtida intäkter till nutiden. Den höga prissättningen gäller för flera tillgångsklasser och marknader. Hur ser avkastningsförutsättningarna ut? Det finns fortfarande förutsättningar, eftersom det förväntas att BNP kommer att öka med över 4 % nästa år och därför är det uppenbart att resultattillväxtprognosen på nästan 10 % kan nås. På grund av resultattillväxten är förutsättningarna för en positiv marknadsutveckling relativt goda under de kommande 12 månaderna. Aktiemarknaden befinner sig för närvarande i en vändpunkt, eftersom Förenta staternas centralbank torde minska sitt stimulansprogram samtidigt som tillväxttakten i ekonomin avtar. Vid en vändpunkt finns det risker för en kortvarig marknadskorrigering, och i den miljön är månadsplaceringar eller ökade placeringar efter en nedgång effektiva strategier. Konsumenterna har fortfarande en bra ställning och sparkvoten är hög, vilket gör en långvarigare korrigeringsrörelse osannolik.
Portföljförvaltare: Anders Pelli
Vill du placera förmögenhet du redan har eller börja spara regelbundet, men vet inte var du ska börja? Vi på Sparbanken kan erbjuda dig en lösningsfondsfamilj som erbjuder en behändig lösning för varje sparares behov. Det finns tre lösningsfonder, bland vilka du kan välja det bästa alternativet enligt din risktålighet.
Sparbanken Måtta är en fond med betoning på ränteplaceringar som lämpar sig för den försiktiga placeraren. En femtedel av fondens placeringar görs i internationella aktier och resten fördelas över räntemarknaden.
Sparbanken Hyfs fördelar placeringarna jämnt mellan aktie- och räntemarknaderna. Fonden läm-par sig för en placerare som är något risktålig och på motsvarande sätt erhåller en högre avkastningsförväntning.
Sparbanken Djärvhet lämpar sig för placerare som är beredda att ta en högre aktierisk. Bland fondens placeringar utgörs 80 procent av placeringarna på den globala aktiemarknaden och 20 procent fördelas på räntemarknaden för att balansera fluktuationerna för portföljens marknadsvärde.
Fondernas placeringar genomförs med hjälp av de prisbelönta Sparbanken fonderna och börsnoterade ETF-fonderna. I portföljerna kombineras de bästa sidorna med aktiv och passiv placering. Den strategi för kvalitetsbolag som Sparbanken fonderna tillämpar har bevisats producera överavkastning på lång sikt och med passiva fonder får placeraren en fullständig marknadsavkastning.
Portföljförvaltare: Lassi Kallio
Fonden Sparbanken High Yield sprider sina placeringar över europeiska företagslån med lockande avkastningspotential och högre risk. Vi placerar huvudsakligen i klassificerade företagslån. Oklassificerade lån kan utgöra högst 20 procent av fonden. Ibland görs också placeringar i andra valutor än euro (amerikanska dollar eller brittiska pund). Placeringar som inte är i euro skyddas mot valutarisker.
High Yield -marknaden är en fartfylld och mycket intressant marknad. Den jämförs ofta med aktiemarknaden, och i fråga om avkastning är detta välmotiverat. Under de senaste 15 åren har den europeiska High Yield -marknaden exempelvis gett bättre avkastning än europeiska aktier. High Yield -marknaden är också väl spridd över olika länder och sektorer, vilket innebär att det går lätt att bygga en portfölj. För många kommer det som en överraskning hur välrenommerade och stora företag som finns bland emittenterna. Strömningstjänsten Netflix är en av de största emittenterna, och finländska Nokia, Outokumpu och Citycon är alla representanter för High Yield -världen.
High Yield -lånens högre ränteavkastning grundar sig på de marginaler (riskpremier) som lånen erbjuder ovanpå den riskfria räntan (tyska statsobligationer). Beroende på kreditvärdighet rör sig High Yield -lånens marginaler för närvarande mellan 2 och 4 procent. Även om marginalerna för de europeiska High Yield -lånen just nu är under genomsnittet är avkastningarna lockande i jämförelse med andra ränteprodukter. Och om man tar hänsyn till inflationen är High Yield den enda ränteklass i Europa som ger högre avkastning än inflationen.
En annan attraktiv egenskap hos High Yield -lånen är deras korta löptid jämfört med andra ränteinvesteringskategorier, såsom statslån eller företagslån med högre risk. I synnerhet i en miljö med stigande räntor sjunker värderingarna av lån med kort löptid mindre. Vi har sett hur detta fungerar under början av året när de långa marknadsräntorna börjat stiga. Avkastningen från både statslån och företagslån med bättre riskklass har hamnat på minus, men High Yield -marknaden gav nästa 2 procent från början av året.
Sparbanken High Yield -fondens strategi är enkel. Vi ser på placeringsobjekt i ett långtidsperspektiv. När vi tar ett lån i portföljen, diskuterar vi företagets förmåga att återbetala sitt lån när det förfaller (i allmänhet om 3–7 år). Vi analyserar företagets kapitalstruktur och lånets villkor. Detta tryggar det placerade kapitalet och begränsar lånets kreditförluster vid eventuella betalningsstörningar. Vi placerar i regel i seniorlån, som har bättre rätt att få betalning än andra lån vid betalningsstörningar. Vid utgången av juni består portföljen av cirka 133 lån, med huvudvikt på bättre klassificerade lån inom High Yield-klassen. Vid månadens slut var fondens avkastningsnivå 3,3 procent, löpande ränteavkastning 3,3 procent och räntekänslighet (duration) 3,6.
Portföljförvaltare: Evgeny Artemenkov
Sparbanken Företagslån placerar sina tillgångar i europeiska företags masskuldebrevslån som har en bra kreditvärdering (IG). För att höja förväntningarna på avkastning kan fonden även placera i företagslån med låg klass (max 10 %) och i oklassificerade företagslån (max 10 %). Fonden fick en ny portföljförvaltare den 1 november 2018. Långsiktig placering är vår placeringsfilosofi där vi koncentrerar oss på att trygga kapitalet och en stabil kupongavkastning. Vi viktar företag med en stark marknadsposition på en stabil marknad.
Atmosfären på företagslånemarknaden har varit lugn i år, även om de långa räntorna har stigit. Verksamhetsmiljön är för närvarande ganska bra för företagslån av hög kvalitet. Kapitalmarknaden är öppen och tillgången till likviditet är god. Centralbankens köpprogram ger betydande stöd. Centralbanken är aktiv på emissionsmarknaderna, dvs. den skapar en viss grad av förtroende för företag som överväger att söka pengar på kapitalmarknaderna. Emissionsmarknaden var mycket aktiv ifjol samt i början av året, även om företagen redan har ganska stora kassapositioner. Största delen av dessa pengar, som söks på marknaden, är refinansiering av lån. Företagen använder sig av denna möjlighet till billig finansiering, vilket minskar kostnaderna för skötseln av skulder. Företagsköpten har också ökat markant, särskilt i USA, vilket delvis förklarar den aktiva primärmarknaden.
Europeiska högklassiga företag är i gott skick. Skuldsättningsgraden har stigit, men förblivit under kontroll. IG-företagslån tillhör tillgångsklasser med låg risk där betalningsstörningar och avkastningarnas fluktuationer är små. Riskkorrigerad avkastning på lån utgör ett starkt underlag i en diversifierad portfölj. Förändringarna i kreditvärderingarna visar tecken på stabilisering. Om det skulle ske en omvändning, dvs. fler kreditvärderingar som höjs än sänks, skulle det ge stöd för de nuvarande värderingsnivåerna. Riskpremierna är låga, under de historiska medelvärdena, dvs. värderingsnivåerna är onekligen dyra. Vi anser emellertid att det finns rum för ytterligare åtstramning av riskpremierna i dagens miljö, där centralbankernas finanspolitiska stöd är betydande och företagens grundläggande utsikter är relativt goda.
Fondens avkastning i början av året är för närvarande något positiv och jämförelseindexet är drygt 0,5 procent på minus. I början av året har vi haft en del kontanter i fonden (4–5 procent) i väntan på bättre placeringstillfällen. Ränterisken har underviktats i betydande grad redan under en längre tid. Vi har deltagit selektivt i nya emissioner. Nivåerna är i princip ganska dyra, men vi har tagit upp några gröna lån i portföljen som har haft måttlig avkastning. Många av de nya emissionerna har långa maturiteter, så på grund av den höga ränterisken har vår verksamhet på emissionsmarknaden förblivit liten. Vi har ökat våra placeringar i HY-lån och de ligger nu nära de högsta nivåerna (upp till 10 procent av fondens värde). Alla dessa åtgärder, tillsammans med valet av lån, har lett till en relativ överavkastning. Portföljens löpande avkastning är för närvarande 0,7 procent (jämför med jämförelseindexet 0,3 procent) och durationen, dvs. ränterisken 4,4 (jämför jämförelseindexet 5,2).
Portföljförvaltare: Mark Mattila
Sparbanken Finland är en aktiefond som i huvudsak placerar medlen i finländska börsnoterade bolag. Fonden tillämpar en aktiv placeringsfilosofi, där den aktiva risken är relativt hög och avvikelserna jämfört med jämförelseindexets innehåll är märkbara. Målet för fondens placeringsverksamhet är att med aktiv portföljförvaltning på lång sikt uppnå en bra avkastning som överstiger jämförelseindexets avkastning. Fonden är förknippad med en marknadsrisk samt en risk i anslutning till geografisk centralisering. Eftersom fonden gör placeringarna på den konjunkturkänsliga och ytterst småskaliga finländska aktiemarknaden är risknivån högre än genomsnittet. Till följd av den höga risknivån är den rekommenderade placeringstiden minst 7 år. Placeringsfonden Sparbanken Finlands fondkapital uppgår till 424 miljoner euro.
Sparbanken Finland placerar i högklassiga och attraktivt prissatta företag med en skälig riskprofil. Högklassiga bolag har en mindre konjunkturkänslighet och affärsverksamhetens risker kan enklare förutses än normalt. Övriga kännetecken på högklassiga bolag är hållbar konkurrensfördel, hög kapitalavkastning, sannolik tillväxtpotential, bra position i värdekedjan, ansvarsfull affärsmodell, verksamhetsmodell som binder lite kapital och bra ledarskap samt trovärdighet. Fonden utnyttjar hela marknadsvärdeskalan på börslistan. Merparten av placeringarna görs i stora bolag, men såväl medelstora som små företag är också representerade i fonden.
Fondens portföljförvaltning grundar sig på portföljförvaltarens och portföljförvaltarteamets uppfattningar. Fonden består av cirka 50 aktier. Fundamentanalys och företagsjämförelser är centrala faktorer vid valet av aktier. Man strävar efter att besöka de största placeringarna en gång per kvartal. Fonden tar starkt ställning till valet av aktier, vilket om detta lyckas ökar fondens avkastning märkbart. Man strävar efter att minska fondens placeringsgrad i aktier något när de ekonomiska utsikterna blir dystrare. Dessutom byts portföljens innehåll till bolag med lägre risk, varvid man strävar efter att undvika en del av kursnedgången. Under bättre tider och vid kursuppgångar förblir fonden helt placerad i aktier. Som placeringsobjekt väljs bolag med högre avkastningspotential och större risker, varvid man kan utnyttja kursuppgångarna.
På Finland börs har noterats mycket cykliska aktier. Särskilt maskinverkstadsbolag och basindustrin är starkt representerade, vilket innebär att Finlands börs ofta i ett bra konjunkturläge utvecklas bättre än många andra börsar i världen. I ett sämre konjunkturläge är utvecklingen ofta svagare än den allmänna börsutvecklingen. Kursvariationen på Finlands börs (börsens beta) är därmed större än i den övriga världen. Dessutom är Finlands börs mycket koncentrerad. Nordea (7,4 %), Kone (7,0 %), Nokia (7,0 %), Sampo (7,0 %), Neste (5,8 %) och Fortum (4,8 %) utgör redan 34,2 % av jämförelseindexets innehåll. Övriga företag med stor vikt är UPM (4,4 %) och Elisa (4,0 %).
Coronaviruset har minskat aktiviteten globalt, och den globala ekonomin krympte ifjol. Den ekonomiska aktiviteten har under början av året fortsatt på en lägre nivå än normalt. Centralbankernas aktiva penningpolitik och staternas massiva stödpaket understöder den ekonomiska aktiviteten. Dessutom har coronavaccinationen äntligen nått full fart, vilket kommer att bidra till att stimulera de ekonomiska utsikterna för det andra halvåret. Ett starkt stöd från centralbanken och massiva stödpaket gör att placerare vågar se bortom de svaga ekonomiska tiderna till nästa och därpå följande år. När ekonomi- och placeringsutsikterna så småningom förbättras riktas de internationella placerarnas intresse i allt större omfattning mot cykliska aktier och därmed även mot aktiemarknaden i Finland. Detta ger bra medvind åt de finländska bolagens kursutveckling.
Portföljförvaltare: Olli Tuuri
är en aktiefond som placerar på aktiemarknaden globalt, huvudsakligen på tillväxtmarknader. Ett brett placeringsuniversum möjliggör riskspridning mellan flera marknader.
Fonden placerar sina medel i huvudsak på aktiemarknaderna i världen genom direkta aktieplaceringar. I vår placeringsfilosofi försöker vi identifiera högklassiga, ansvarsfulla företag. Vi placerar i dem vid en lockande prissättning och äger dem på lång sikt för att uppnå en bättre riskkorrigerad avkastning än marknaden. Vi uppskattar sunda och växande branscher, hållbara konkurrensfördelar, goda tillväxtutsikter, hög avkastning på eget kapital, en jämn resultatförmåga, en god och ägarvänlig företagsledning, en god dividendutdelning och en attraktiv värdering. Vi äger våra placeringsobjekt på lång sikt och försöker dra nytta av marknadens överreaktioner på kortsiktiga händelser. Vi tror att en placeringsfilosofi som till stora delar är fokuserad på aktier som uppfyller ovan nämnda kvalitetskriterier möjliggör en bättre avkastning över marknadscykeln.
Ett exempel på långsiktig placering är vår placering i IWG (International Workplace Group). Förra gången vi presenterade fonden Aktie Världen berättade vi om vårt innehav i IWG. Den gången ledde IWG:s resultatvarning till en minskad avkastning i fonden, men trots resultatvarningen trodde vi på IWG:s affärsmodell, där kontorslokaler hyrs ut till andra företag. I år har IWG:s kursutveckling varit mycket gynnsam. Vi tror att IWG fortfarande har goda framtidsutsikter och vi har därför ökat innehavet under året. WeWork är ett företag inom samma bransch och har flera gånger varit i offentligheten under året, men har nu problem med finansieringen. Den publicitet som branschen fått och WeWorks problem har främjat IWG:s ställning. Det är troligt att fastighetsägarna i fortsättningen kommer att välja sin partner noggrannare. Vilket torde gynna IWG. IWG:s varumärken omfattar Regus.
I Aktie Världen använder vi också derivat för att effektivisera placeringsverksamheten. Ett konkret exempel är valutasäkringen av pundet. Vi har placerat i brittiska aktier delvis på grund av att många placerare har undvikit dessa på grund av brexitrisken och till följd av detta har värderingskoefficienterna varit lockande. Med hjälp av derivat har vi minskat på valutarisken i förhållande till pundet, eftersom vi vill fokusera på aktieval som inkomstkälla i stället för att förutspå valutarörelser.
Aktie Världen lämpar sig för placerare som vill ha en aktiv aktieportfölj med utvecklade länder som en del av sin placeringsportfölj. Riskerna med en fond som placerar på aktiemarknaden, dvs. kursfluktuationerna, är avsevärt större än till exempel fluktuationerna i en räntefond. Därför ska den som placerar i fonden ha en lång placeringshorisont (över sju år). Genom fondens månadskommentarer kan placeraren följa vilka ändringar vi har gjort i fonden.
Portföljförvaltare: Anders Pelli
När centralbankerna sänker räntorna till noll eller till och med under noll kan spararna kanske tro att ränteplaceringar inte längre kan ge en positiv avkastning. Ryktet om ränteplaceringarnas död är dock betydligt överdrivet. Det viktigaste är att förhålla sig flexibel till placeringar, eftersom det fortfarande finns avkastningskällor.
Sparbanken Ränteportfölj placerar i ränteinstrument över hela världen. Placeringarna görs i regel via andra fonder. Alla instrument som betalar ränta lämpar sig som placeringsobjekt för fonden. Det finns rikligt med alternativ, från obligationslån till bilaterala finansieringsavtal och allt där emellan.
Idag är det ännu viktigare än tidigare att man förhåller sig flexibel till placeringar. Marknadscyklerna har blivit snabbare, vilket innebär att kreditrisken snabbt måste kunna justeras. Även ränterisken måste kunna justeras. Om räntorna börjar stiga gör placeraren stora förluster när ränterisken är alltför hög. Enligt fondens placeringsstrategi är det även viktigt att placera i olika risktillägg, med hjälp av vilka placeringen ger en större avkastning i förhållande till den tagna risken. Ett sådant risktillägg kan vara till exempel svagare likviditet som kompenseras med en högre avkastning. Eller ett mer komplext placeringsobjekt som också kompenseras med en högre avkastning. Genom att kombinera aktiv hantering av ränte- och kreditrisk samt utnyttja risktilläggen får man på medellång sikt en bättre avkastningen än för en bred marknad.
Fonden Sparbanken Ränteportfölj lämpar sig för placerare som vill ha en rimlig avkastning över den rekommenderade placeringstiden. Den lämpar sig även som en del av en splittrad placeringsportfölj vid sidan av aktieplaceringar.
Portföljförvaltare: Lassi Kallio
Sparbanken Småföretag är en år 2011 grundad fond som främst placerar i små och medelstora företag på den finländska marknaden. Fonden kan även placera en liten del av sina medel i europeiska aktier som erbjuder goda placeringsmöjligheter.
Vår placeringsfilosofi är att leta efter rimligt prissatta, växande och lönsamma små och medelstora företag av hög kvalitet. Vi vill äga bolag som erbjuder sina kunder varor och tjänster som ger dem verkligt mervärde. Vi vill att bolagen ska sträva efter att stärka sin marknadsställning genom att investera i produktutveckling och kundupplevelser. Vi värdesätter bolag som tar väl hand om sina anställda och den egna verksamhetsmiljön. Ovan nämnda faktorer har genom åren visat sig vara mycket starka konkurrensfördelar. Konkurrensfördelen ändras konkret till en affärsverksamhet som genererar ett betydande kassaflöde som kan investeras tillbaka i affärsverksamheten med hög kapitalavkastning. Detta ger en lönsam tillväxt och ökar med tiden bolagets värde märkbart mer än för ett genomsnittsbolag.
Vi försöker skapa oss en bild av hur våra placeringsobjekts branscher ser ut och hurudana förutsättningar bolaget har att nå framgång. Vi funderar över hur bolaget ser ut om fem år och hur framtidsförväntningarna har prissatts i aktien. När vi hittar ett lovande placeringsobjekt ökar vi gradvis investeringarna i bolaget i fråga. Målet är att nya placeringar tas med i portföljen med en betydande vikt. Vi strävar efter att bolagen med högst kurshöjningspotential är med i portföljen med stor vikt. När kurshöjningen realiseras minskas vikten sakteligen.
Under god ekonomisk utveckling och kurshöjningar höjs fondens risknivå klart. Som placeringsobjekt väljs bolag med högre avkastningspotential och större risker, varvid man bättre kan utnyttja kursuppgångarna. Man kan känna marknadernas vändningar och placeringsutsikterna kan vändas i enlighet med iakttagelserna.
Vår investeringshorisont r lång. Vi är aktiva ägare och tar rätt kraftiga åsikter på de aktier som valts ut enligt vår företagsanalyser. Grundsammansättningen på investeringsportföljen är relativt oförändrad. Ibland gör vi rikligt med ändringar, ibland handlar vi inte alls.
I vården av investeringarna satsar vi på riskhantering, för även i bra bolag kan kursvariationerna vara väldigt stora. Investerarna reagerar i bland kraftigt på de minsta saker. Särskilt då utländska investerare säljer sina aktier kan kursinverkningarna vara betydande. Den bästa riskhanteringen är lång erfarenhet eftersom den bidrar till att undvika de största felinvesteringarna. Det lönar sig inte att placera i sådant man inte förstår.
Fondens avkastning år 2020 var 38,9 procent. På två år har fondens avkastning varit 98,4 procent. Den årliga avkastningen för fem år är 14,6 procent. På lång sikt förväntas fondens avkastningsutveckling vara bättre än marknadernas sedvanliga utveckling. Rekommenderad investeringstid i Sparbanken Småföretag är över 7 år. Sparbanken Småföretag passar väl som komplement till en fond som investerar i stora företag.
Portföljförvaltare: Olli Tuuri
Fonden och marknaden i ett nötskal
Sparbanken Europa placerar i företag som har noterats i Europa. En allmän bild av den europeiska aktiemarknaden är att den domineras av jättar från forma tider, skorstensindustri och banker. Detta är delvis sant, men i Europa finns även många intressanta internationella marknadsledare inom tillväxtbranscherna. Några exempel: lyxvaror (Louis Vuitton, Ferrari), bilindustrin (Michelin), möjlighet till internationell handel (Intertek, Kuehne+Nagel), pärlor inom gruvindustrin (Epiroc, Weir), bolag inom dagligvaruhandeln (Nestle, Unilever, Heineken), långsiktiga familjebolag (Investor AB, Exor), pionjärer inom miljöteknik (Vestas, Infineon, Aalbers, Schneider Electric) och många fler.
Vårt mervärde?
Vi vill äga bolag som erbjuder sina kunder varor eller tjänster som ger dem verkligt mervärde. Vi vill att bolagen ska sträva efter att stärka sin marknadsställning genom att investera i produktutveckling och kundupplevelser. Vi värdesätter bolag som tar väl hand om sina anställda och den egna verksamhetsmiljön. Detta har under årens lopp visat sig vara en viktig konkurrensfördel. Detta ändras konkret till en affärsverksamhet som genererar ett betydande kassaflöde som kan investeras tillbaka i affärsverksamheten med hög kapitalavkastning. Detta ger en lönsam tillväxt och ökar med tiden bolagets värde märkbart mer än för ett genomsnittsbolag.
Under årens lopp har de viktigaste överavkastningarna uppstått genom de placeringar där vi har hittat bolag som har lyckats förändras från ett vanligt bolag till ett kvalitetsbolag enligt våra definitioner. Konkurrensställningen har förbättrats och lönsamheten, tillväxten och kassaflödet har ökat, liksom även bolagets värde.
Detta har naturligtvis inte skett över en natt, utan det har krävt tid. En lång placeringshorisont är en av nyckelfaktorerna i vår placeringsstrategi. Tiden framhäver kvalitetens och prissättningens betydelse.
Prissättningen spelar en mycket viktig roll vid valet av placeringsobjekt. Historien har påvisat att en låg prissättning avsevärt höjer avkastningen.
Varför just nu?
Europa är en mycket tacksam marknad när det gäller att hitta bra och starka kvalitetsbolag, i motsats till vad de dystra tidningsrubrikerna ger sken av. Prissättningen är måttlig och vi tror att starka internationella aktörer kommer att klara sig bra även i framtiden.
Portföljförvaltare: Johan Hamström
Fonden i ett nötskal
Sparbanken Miljö är en specialplaceringsfond, vars placeringsobjekt fokuserar på att kämpa mot klimatförändringen och på miljöinnovationer. Sparbanken Miljö är en tematisk fond, där målen för hållbar utveckling styr placeringsprocessen. Fondens placeringar följer Sp-Fondbolags ESG-policy (ESG är en förkortning av orden Environmental (miljö), Social (samhällsansvar) och Governance (förvaltning).
Placeringsfilosofi
Sparbanken Miljö placerar i fyra tillgångsklasser. Dessa är direkta aktier, aktiefonder, räntebaserade placeringar och kapitalplaceringar, dvs. direkta placeringar i företag eller projekt. Den gemensamma nämnaren i alla dessa placeringsobjekt är en miljöfrämjande verksamhet. Ett konkret exempel på detta är bl.a. våra placeringar i gröna obligationslån. I det objekt som vi valt används lånetillgångarna för att finansiera elbilsleasing.
I fonden tillämpar vi samma grundpelare för placeringsstrategin som i våra andra fonder. Grundpelarna i de företag vi äger är en god företagskultur, klara konkurrensfördelar, en lönsam tillväxt och en stark ekonomisk ställning.
Vi publicerar en ansvarsrapport om fondens placeringar fyra gånger om året. I rapporten berättar vi närmare om placeringsobjekten i fonden Sparbanken Miljö och vilka ändringar vi gjort i dem.
Varför just nu?
Placeringsobjekt inom hållbar utveckling har på senare år varit ett aktuellt tema och under de senaste veckorna har vi fått fler nyheter som stödjer trenden. Syftet med EU:s Green Deal är att uppnå klimatneutralitet fram till år 2050 samt ekonomisk tillväxt genom att stödja miljöinnovationer och ändra industrier så att de stämmer överens med hållbar utveckling. I september lovade Kina att landet kommer att vara klimatneutralt senast år 2060. I den japanska klimatpolitiken skedde en stor förändring när den nya statsministern sade att Japan kommer att vara klimatneutralt senast år 2050. I USA har demokraternas presidentkandidat som mål att stödja ekonomin som farit illa på grund av coronaviruset med hjälp av en ”New Green Deal”. Om förhandsfavoriten Joe Biden vinner presidentvalet och demokraterna får majoritet både i senaten och representanthuset, är förutsättningarna goda för detta program. De ovan nämnda ambitiösa programmen kommer att kräva enorma satsningar. Via politiska satsningar kommer miljöplacerare att dra nytta av en växande marknad, bättre hållbarhet och en värdeutveckling som stöds av större placeringsströmmar.
Teckning och inlösen i fonden görs kvartalsvis.
Portföljförvaltare: Anders Pelli
Av världens cirka tvåhundra länder klassas största delen som tillväxtmarknader. I de här länderna bor majoriteten av världens befolkning. Befolkningsökningen kommer de kommande årtiondena att ske i dessa länder. Ländernas sammanräknade bruttonationalprodukt är redan nu större och tillväxten kraftigare än i de utvecklade ekonomierna. På kort sikt kan variationerna i ekonomisk tillväxt och valutakurser vara betydande, men trenden på lång sikt är klart positiv.
Under det senaste decenniet har tillväxtländernas kapitalmarknader utvecklats i en positivare riktning. Placerarnas valfrihet har ökat. Utöver de traditionella branscherna, såsom finansiering, telekommunikation och energi, har andelen ”nya” branscher, dvs. läkemedel, teknologi och konsumtionsvaror, ökat.
Indexet MSCI Tillväxtmarknader beskriver utvecklingen av tillväxtländernas aktiemarknader och består av tjugosex länder. De asiatiska länderna utgör en majoritet. Ungefär två tredjedelar av indexets innehåll består av företag i Kina, Sydkorea, Taiwan och Indien.
Marknadsdrivkrafter på lång och kort sikt
Tillväxtfaktorerna i tillväxtländerna är lockande. Befolkningstillväxt, en växande medelklass och produktivitetstillväxt möjliggör en klart högre ekonomisk tillväxt än i västländerna både på kort och lång sikt. Virusepidemier, handelskrig och valutarörelser har ökat den kortsiktiga osäkerheten, vilket också återspeglas i prissättningen av dessa marknader.
Det amerikanska analyshuset Research Affiliates publicerade avkastningsförväntningar för tio olika aktiemarknaderna för de kommande tio åren. Den förväntade avkastningen i tillväxtländerna är klart högre än i andra marknadsområden på grund av den attraktiva prissättningen och produktivitetsökningen. Det är lätt att instämma i denna uppfattning.
Så här placerar vi på Tillväxtmarknader
Fonden Sparbanken Tillväxtmarknader förvaltas av vår noggrant alda samarbetspartner, det amerikanska placeringsbolaget American Century Investments. Bolaget har lång erfarenhet av placeringar i tillväxtländer och lysande bevis på en framgångsrik portföljförvaltning på lång sikt.
Fondens strategi är att placera i bolag där det har skett en klar resultatsvängning och där placerarna ännu inte har prissatt detta i aktiekursen. Således kan vi få fördelar både av den bättre resultattillväxten och av företagens omprissättning.
Portföljförvaltare: Johan Hamström
Läs också de här
Fonden Sparbanken Måtta
Sparbanken Måtta –placeringsfond investerar internationellt i aktier, aktierelaterade instrument, räntebärande instrument och fondandelar. Av placeringsfondens placeringar är högst 30 % i aktieplaceringar. För den måttliga spararen.
Fonden Sparbanken Hyfs
Sparbanken Hyfs –placeringsfond placerar medlen i aktier, aktierelaterade instrument, ränteinstrument samt aktie- och räntefonder på det internationella planet. För målinriktat sparande och diversifiering av placeringsportföljen.
Fonden Sparbanken Djärvhet
Sparbanken Djärvhet –placeringsfond investerar internationellt i aktier, aktierelaterade instrument, räntebärande instrument och fondandelar. Av placeringsfondens placeringar är minst 70 % i aktieplaceringar. Återstoden är placerad i räntebärande
värdepapper, räntefonder och likvida medel. För den måttliga spararen.