
Månadens fond är inte en placeringsrekommendation eller -råd, utan var och en ska själv bedöma huruvida fonden är lämplig för honom eller henne som placeringsobjekt.
Månadens fond: Sparbanken High Yield
"Fonden Sparbanken High Yield sprider sina placeringar över europeiska företagslån med lockande avkastningspotential och högre risk. Vi placerar huvudsakligen i klassificerade företagslån. Oklassificerade lån kan utgöra högst 20 procent av fonden. Ibland görs också placeringar i andra valutor än euro (amerikanska dollar eller brittiska pund). Placeringar som inte är i euro skyddas mot valutarisker.” -Evgeny Artemenkov, portföljförvaltare
Vilken fond är aktuell just nu?
Sparbankens Kapitalförvaltning utser varje månad en fond som, med tanke på marknadens helhetsläge, är aktuell just nu. Fondens portföljförvaltare ger motiveringarna till lyftet och gör en närmare analys av läget på placeringsmarknaden för fonden i fråga.
Sparbankens fonder, värde och avkastning
Hur går det för Sparbankens fonder just nu? På sidan Värde och avkastning kan du följa upp utvecklingen för fondernas värde från årets början, för 6 månader, 1 månad och 1 dag. Med mätaren för fondens risk- och avkastningsprofil kan du på sidan även gallra fram de fonder i vårt sortiment som passar din riskprofil. Om du vill ha hjälp med valet av placeringsobjekt och utarbetandet av en placeringsplan som passar just dig, boka tid till vår placeringsexpert.
Hur går det på placeringsmarknaderna?
Beställ en påminnelse om kapitalförvaltningens marknadsöversikt till din e-post
Utöver månadens fond analyserar kapitalförvaltningens marknadsöversikt marknadsläget som helhet. Marknadsöversikten utkommer varje månad, beställ en påminnelse om att den kommit ut per e-post och håll dig ajour.
Sparbanken Företagslån placerar sina tillgångar i europeiska företags masskuldebrevslån som har en bra kreditvärdering (IG). För att höja förväntningarna på avkastning kan fonden även placera i företagslån med låg klass (max 10 %) och i oklassificerade företagslån (max 10 %). Fonden fick en ny portföljförvaltare den 1 november 2018. Långsiktig placering är vår placeringsfilosofi där vi koncentrerar oss på att trygga kapitalet och en stabil kupongavkastning. Vi viktar företag med en stark marknadsposition på en stabil marknad.
Atmosfären på företagslånemarknaden har varit lugn i år, även om de långa räntorna har stigit. Verksamhetsmiljön är för närvarande ganska bra för företagslån av hög kvalitet. Kapitalmarknaden är öppen och tillgången till likviditet är god. Centralbankens köpprogram ger betydande stöd. Centralbanken är aktiv på emissionsmarknaderna, dvs. den skapar en viss grad av förtroende för företag som överväger att söka pengar på kapitalmarknaderna. Emissionsmarknaden var mycket aktiv ifjol samt i början av året, även om företagen redan har ganska stora kassapositioner. Största delen av dessa pengar, som söks på marknaden, är refinansiering av lån. Företagen använder sig av denna möjlighet till billig finansiering, vilket minskar kostnaderna för skötseln av skulder. Företagsköpten har också ökat markant, särskilt i USA, vilket delvis förklarar den aktiva primärmarknaden.
Europeiska högklassiga företag är i gott skick. Skuldsättningsgraden har stigit, men förblivit under kontroll. IG-företagslån tillhör tillgångsklasser med låg risk där betalningsstörningar och avkastningarnas fluktuationer är små. Riskkorrigerad avkastning på lån utgör ett starkt underlag i en diversifierad portfölj. Förändringarna i kreditvärderingarna visar tecken på stabilisering. Om det skulle ske en omvändning, dvs. fler kreditvärderingar som höjs än sänks, skulle det ge stöd för de nuvarande värderingsnivåerna. Riskpremierna är låga, under de historiska medelvärdena, dvs. värderingsnivåerna är onekligen dyra. Vi anser emellertid att det finns rum för ytterligare åtstramning av riskpremierna i dagens miljö, där centralbankernas finanspolitiska stöd är betydande och företagens grundläggande utsikter är relativt goda.
Fondens avkastning i början av året är för närvarande något positiv och jämförelseindexet är drygt 0,5 procent på minus. I början av året har vi haft en del kontanter i fonden (4–5 procent) i väntan på bättre placeringstillfällen. Ränterisken har underviktats i betydande grad redan under en längre tid. Vi har deltagit selektivt i nya emissioner. Nivåerna är i princip ganska dyra, men vi har tagit upp några gröna lån i portföljen som har haft måttlig avkastning. Många av de nya emissionerna har långa maturiteter, så på grund av den höga ränterisken har vår verksamhet på emissionsmarknaden förblivit liten. Vi har ökat våra placeringar i HY-lån och de ligger nu nära de högsta nivåerna (upp till 10 procent av fondens värde). Alla dessa åtgärder, tillsammans med valet av lån, har lett till en relativ överavkastning. Portföljens löpande avkastning är för närvarande 0,7 procent (jämför med jämförelseindexet 0,3 procent) och durationen, dvs. ränterisken 4,4 (jämför jämförelseindexet 5,2).
Portföljförvaltare: Mark Mattila
Sparbanken Finland är en aktiefond som i huvudsak placerar medlen i finländska börsnoterade bolag. Fonden tillämpar en aktiv placeringsfilosofi, där den aktiva risken är relativt hög och avvikelserna jämfört med jämförelseindexets innehåll är märkbara. Målet för fondens placeringsverksamhet är att med aktiv portföljförvaltning på lång sikt uppnå en bra avkastning som överstiger jämförelseindexets avkastning. Fonden är förknippad med en marknadsrisk samt en risk i anslutning till geografisk centralisering. Eftersom fonden gör placeringarna på den konjunkturkänsliga och ytterst småskaliga finländska aktiemarknaden är risknivån högre än genomsnittet. Till följd av den höga risknivån är den rekommenderade placeringstiden minst 7 år. Placeringsfonden Sparbanken Finlands fondkapital uppgår till 424 miljoner euro.
Sparbanken Finland placerar i högklassiga och attraktivt prissatta företag med en skälig riskprofil. Högklassiga bolag har en mindre konjunkturkänslighet och affärsverksamhetens risker kan enklare förutses än normalt. Övriga kännetecken på högklassiga bolag är hållbar konkurrensfördel, hög kapitalavkastning, sannolik tillväxtpotential, bra position i värdekedjan, ansvarsfull affärsmodell, verksamhetsmodell som binder lite kapital och bra ledarskap samt trovärdighet. Fonden utnyttjar hela marknadsvärdeskalan på börslistan. Merparten av placeringarna görs i stora bolag, men såväl medelstora som små företag är också representerade i fonden.
Fondens portföljförvaltning grundar sig på portföljförvaltarens och portföljförvaltarteamets uppfattningar. Fonden består av cirka 50 aktier. Fundamentanalys och företagsjämförelser är centrala faktorer vid valet av aktier. Man strävar efter att besöka de största placeringarna en gång per kvartal. Fonden tar starkt ställning till valet av aktier, vilket om detta lyckas ökar fondens avkastning märkbart. Man strävar efter att minska fondens placeringsgrad i aktier något när de ekonomiska utsikterna blir dystrare. Dessutom byts portföljens innehåll till bolag med lägre risk, varvid man strävar efter att undvika en del av kursnedgången. Under bättre tider och vid kursuppgångar förblir fonden helt placerad i aktier. Som placeringsobjekt väljs bolag med högre avkastningspotential och större risker, varvid man kan utnyttja kursuppgångarna.
På Finland börs har noterats mycket cykliska aktier. Särskilt maskinverkstadsbolag och basindustrin är starkt representerade, vilket innebär att Finlands börs ofta i ett bra konjunkturläge utvecklas bättre än många andra börsar i världen. I ett sämre konjunkturläge är utvecklingen ofta svagare än den allmänna börsutvecklingen. Kursvariationen på Finlands börs (börsens beta) är därmed större än i den övriga världen. Dessutom är Finlands börs mycket koncentrerad. Nordea (7,4 %), Kone (7,0 %), Nokia (7,0 %), Sampo (7,0 %), Neste (5,8 %) och Fortum (4,8 %) utgör redan 34,2 % av jämförelseindexets innehåll. Övriga företag med stor vikt är UPM (4,4 %) och Elisa (4,0 %).
Coronaviruset har minskat aktiviteten globalt, och den globala ekonomin krympte ifjol. Den ekonomiska aktiviteten har under början av året fortsatt på en lägre nivå än normalt. Centralbankernas aktiva penningpolitik och staternas massiva stödpaket understöder den ekonomiska aktiviteten. Dessutom har coronavaccinationen äntligen nått full fart, vilket kommer att bidra till att stimulera de ekonomiska utsikterna för det andra halvåret. Ett starkt stöd från centralbanken och massiva stödpaket gör att placerare vågar se bortom de svaga ekonomiska tiderna till nästa och därpå följande år. När ekonomi- och placeringsutsikterna så småningom förbättras riktas de internationella placerarnas intresse i allt större omfattning mot cykliska aktier och därmed även mot aktiemarknaden i Finland. Detta ger bra medvind åt de finländska bolagens kursutveckling.
Portföljförvaltare: Olli Tuuri
är en aktiefond som placerar på aktiemarknaden globalt, huvudsakligen på tillväxtmarknader. Ett brett placeringsuniversum möjliggör riskspridning mellan flera marknader.
Fonden placerar sina medel i huvudsak på aktiemarknaderna i världen genom direkta aktieplaceringar. I vår placeringsfilosofi försöker vi identifiera högklassiga, ansvarsfulla företag. Vi placerar i dem vid en lockande prissättning och äger dem på lång sikt för att uppnå en bättre riskkorrigerad avkastning än marknaden. Vi uppskattar sunda och växande branscher, hållbara konkurrensfördelar, goda tillväxtutsikter, hög avkastning på eget kapital, en jämn resultatförmåga, en god och ägarvänlig företagsledning, en god dividendutdelning och en attraktiv värdering. Vi äger våra placeringsobjekt på lång sikt och försöker dra nytta av marknadens överreaktioner på kortsiktiga händelser. Vi tror att en placeringsfilosofi som till stora delar är fokuserad på aktier som uppfyller ovan nämnda kvalitetskriterier möjliggör en bättre avkastning över marknadscykeln.
Ett exempel på långsiktig placering är vår placering i IWG (International Workplace Group). Förra gången vi presenterade fonden Aktie Världen berättade vi om vårt innehav i IWG. Den gången ledde IWG:s resultatvarning till en minskad avkastning i fonden, men trots resultatvarningen trodde vi på IWG:s affärsmodell, där kontorslokaler hyrs ut till andra företag. I år har IWG:s kursutveckling varit mycket gynnsam. Vi tror att IWG fortfarande har goda framtidsutsikter och vi har därför ökat innehavet under året. WeWork är ett företag inom samma bransch och har flera gånger varit i offentligheten under året, men har nu problem med finansieringen. Den publicitet som branschen fått och WeWorks problem har främjat IWG:s ställning. Det är troligt att fastighetsägarna i fortsättningen kommer att välja sin partner noggrannare. Vilket torde gynna IWG. IWG:s varumärken omfattar Regus.
I Aktie Världen använder vi också derivat för att effektivisera placeringsverksamheten. Ett konkret exempel är valutasäkringen av pundet. Vi har placerat i brittiska aktier delvis på grund av att många placerare har undvikit dessa på grund av brexitrisken och till följd av detta har värderingskoefficienterna varit lockande. Med hjälp av derivat har vi minskat på valutarisken i förhållande till pundet, eftersom vi vill fokusera på aktieval som inkomstkälla i stället för att förutspå valutarörelser.
Aktie Världen lämpar sig för placerare som vill ha en aktiv aktieportfölj med utvecklade länder som en del av sin placeringsportfölj. Riskerna med en fond som placerar på aktiemarknaden, dvs. kursfluktuationerna, är avsevärt större än till exempel fluktuationerna i en räntefond. Därför ska den som placerar i fonden ha en lång placeringshorisont (över sju år). Genom fondens månadskommentarer kan placeraren följa vilka ändringar vi har gjort i fonden.
Portföljförvaltare: Anders Pelli
Sparbanken Småföretag är en år 2011 grundad fond som främst placerar i små och medelstora företag på den finländska marknaden. Fonden kan även placera en liten del av sina medel i europeiska aktier som erbjuder goda placeringsmöjligheter.
Vår placeringsfilosofi är att leta efter rimligt prissatta, växande och lönsamma små och medelstora företag av hög kvalitet. Vi vill äga bolag som erbjuder sina kunder varor och tjänster som ger dem verkligt mervärde. Vi vill att bolagen ska sträva efter att stärka sin marknadsställning genom att investera i produktutveckling och kundupplevelser. Vi värdesätter bolag som tar väl hand om sina anställda och den egna verksamhetsmiljön. Ovan nämnda faktorer har genom åren visat sig vara mycket starka konkurrensfördelar. Konkurrensfördelen ändras konkret till en affärsverksamhet som genererar ett betydande kassaflöde som kan investeras tillbaka i affärsverksamheten med hög kapitalavkastning. Detta ger en lönsam tillväxt och ökar med tiden bolagets värde märkbart mer än för ett genomsnittsbolag.
Vi försöker skapa oss en bild av hur våra placeringsobjekts branscher ser ut och hurudana förutsättningar bolaget har att nå framgång. Vi funderar över hur bolaget ser ut om fem år och hur framtidsförväntningarna har prissatts i aktien. När vi hittar ett lovande placeringsobjekt ökar vi gradvis investeringarna i bolaget i fråga. Målet är att nya placeringar tas med i portföljen med en betydande vikt. Vi strävar efter att bolagen med högst kurshöjningspotential är med i portföljen med stor vikt. När kurshöjningen realiseras minskas vikten sakteligen.
Under god ekonomisk utveckling och kurshöjningar höjs fondens risknivå klart. Som placeringsobjekt väljs bolag med högre avkastningspotential och större risker, varvid man bättre kan utnyttja kursuppgångarna. Man kan känna marknadernas vändningar och placeringsutsikterna kan vändas i enlighet med iakttagelserna.
Vår investeringshorisont r lång. Vi är aktiva ägare och tar rätt kraftiga åsikter på de aktier som valts ut enligt vår företagsanalyser. Grundsammansättningen på investeringsportföljen är relativt oförändrad. Ibland gör vi rikligt med ändringar, ibland handlar vi inte alls.
I vården av investeringarna satsar vi på riskhantering, för även i bra bolag kan kursvariationerna vara väldigt stora. Investerarna reagerar i bland kraftigt på de minsta saker. Särskilt då utländska investerare säljer sina aktier kan kursinverkningarna vara betydande. Den bästa riskhanteringen är lång erfarenhet eftersom den bidrar till att undvika de största felinvesteringarna. Det lönar sig inte att placera i sådant man inte förstår.
Fondens avkastning år 2020 var 38,9 procent. På två år har fondens avkastning varit 98,4 procent. Den årliga avkastningen för fem år är 14,6 procent. På lång sikt förväntas fondens avkastningsutveckling vara bättre än marknadernas sedvanliga utveckling. Rekommenderad investeringstid i Sparbanken Småföretag är över 7 år. Sparbanken Småföretag passar väl som komplement till en fond som investerar i stora företag.
Portföljförvaltare: Olli Tuuri
Fonden och marknaden i ett nötskal
Sparbanken Europa placerar i företag som har noterats i Europa. En allmän bild av den europeiska aktiemarknaden är att den domineras av jättar från forma tider, skorstensindustri och banker. Detta är delvis sant, men i Europa finns även många intressanta internationella marknadsledare inom tillväxtbranscherna. Några exempel: lyxvaror (Louis Vuitton, Ferrari), bilindustrin (Michelin), möjlighet till internationell handel (Intertek, Kuehne+Nagel), pärlor inom gruvindustrin (Epiroc, Weir), bolag inom dagligvaruhandeln (Nestle, Unilever, Heineken), långsiktiga familjebolag (Investor AB, Exor), pionjärer inom miljöteknik (Vestas, Infineon, Aalbers, Schneider Electric) och många fler.
Vårt mervärde?
Vi vill äga bolag som erbjuder sina kunder varor eller tjänster som ger dem verkligt mervärde. Vi vill att bolagen ska sträva efter att stärka sin marknadsställning genom att investera i produktutveckling och kundupplevelser. Vi värdesätter bolag som tar väl hand om sina anställda och den egna verksamhetsmiljön. Detta har under årens lopp visat sig vara en viktig konkurrensfördel. Detta ändras konkret till en affärsverksamhet som genererar ett betydande kassaflöde som kan investeras tillbaka i affärsverksamheten med hög kapitalavkastning. Detta ger en lönsam tillväxt och ökar med tiden bolagets värde märkbart mer än för ett genomsnittsbolag.
Under årens lopp har de viktigaste överavkastningarna uppstått genom de placeringar där vi har hittat bolag som har lyckats förändras från ett vanligt bolag till ett kvalitetsbolag enligt våra definitioner. Konkurrensställningen har förbättrats och lönsamheten, tillväxten och kassaflödet har ökat, liksom även bolagets värde.
Detta har naturligtvis inte skett över en natt, utan det har krävt tid. En lång placeringshorisont är en av nyckelfaktorerna i vår placeringsstrategi. Tiden framhäver kvalitetens och prissättningens betydelse.
Prissättningen spelar en mycket viktig roll vid valet av placeringsobjekt. Historien har påvisat att en låg prissättning avsevärt höjer avkastningen.
Varför just nu?
Europa är en mycket tacksam marknad när det gäller att hitta bra och starka kvalitetsbolag, i motsats till vad de dystra tidningsrubrikerna ger sken av. Prissättningen är måttlig och vi tror att starka internationella aktörer kommer att klara sig bra även i framtiden.
Portföljförvaltare: Johan Hamström
Fonden i ett nötskal
Sparbanken Miljö är en specialplaceringsfond, vars placeringsobjekt fokuserar på att kämpa mot klimatförändringen och på miljöinnovationer. Sparbanken Miljö är en tematisk fond, där målen för hållbar utveckling styr placeringsprocessen. Fondens placeringar följer Sp-Fondbolags ESG-policy (ESG är en förkortning av orden Environmental (miljö), Social (samhällsansvar) och Governance (förvaltning).
Placeringsfilosofi
Sparbanken Miljö placerar i fyra tillgångsklasser. Dessa är direkta aktier, aktiefonder, räntebaserade placeringar och kapitalplaceringar, dvs. direkta placeringar i företag eller projekt. Den gemensamma nämnaren i alla dessa placeringsobjekt är en miljöfrämjande verksamhet. Ett konkret exempel på detta är bl.a. våra placeringar i gröna obligationslån. I det objekt som vi valt används lånetillgångarna för att finansiera elbilsleasing.
I fonden tillämpar vi samma grundpelare för placeringsstrategin som i våra andra fonder. Grundpelarna i de företag vi äger är en god företagskultur, klara konkurrensfördelar, en lönsam tillväxt och en stark ekonomisk ställning.
Vi publicerar en ansvarsrapport om fondens placeringar fyra gånger om året. I rapporten berättar vi närmare om placeringsobjekten i fonden Sparbanken Miljö och vilka ändringar vi gjort i dem.
Varför just nu?
Placeringsobjekt inom hållbar utveckling har på senare år varit ett aktuellt tema och under de senaste veckorna har vi fått fler nyheter som stödjer trenden. Syftet med EU:s Green Deal är att uppnå klimatneutralitet fram till år 2050 samt ekonomisk tillväxt genom att stödja miljöinnovationer och ändra industrier så att de stämmer överens med hållbar utveckling. I september lovade Kina att landet kommer att vara klimatneutralt senast år 2060. I den japanska klimatpolitiken skedde en stor förändring när den nya statsministern sade att Japan kommer att vara klimatneutralt senast år 2050. I USA har demokraternas presidentkandidat som mål att stödja ekonomin som farit illa på grund av coronaviruset med hjälp av en ”New Green Deal”. Om förhandsfavoriten Joe Biden vinner presidentvalet och demokraterna får majoritet både i senaten och representanthuset, är förutsättningarna goda för detta program. De ovan nämnda ambitiösa programmen kommer att kräva enorma satsningar. Via politiska satsningar kommer miljöplacerare att dra nytta av en växande marknad, bättre hållbarhet och en värdeutveckling som stöds av större placeringsströmmar.
Teckning och inlösen i fonden görs kvartalsvis.
Portföljförvaltare: Anders Pelli
Av världens cirka tvåhundra länder klassas största delen som tillväxtmarknader. I de här länderna bor majoriteten av världens befolkning. Befolkningsökningen kommer de kommande årtiondena att ske i dessa länder. Ländernas sammanräknade bruttonationalprodukt är redan nu större och tillväxten kraftigare än i de utvecklade ekonomierna. På kort sikt kan variationerna i ekonomisk tillväxt och valutakurser vara betydande, men trenden på lång sikt är klart positiv.
Under det senaste decenniet har tillväxtländernas kapitalmarknader utvecklats i en positivare riktning. Placerarnas valfrihet har ökat. Utöver de traditionella branscherna, såsom finansiering, telekommunikation och energi, har andelen ”nya” branscher, dvs. läkemedel, teknologi och konsumtionsvaror, ökat.
Indexet MSCI Tillväxtmarknader beskriver utvecklingen av tillväxtländernas aktiemarknader och består av tjugosex länder. De asiatiska länderna utgör en majoritet. Ungefär två tredjedelar av indexets innehåll består av företag i Kina, Sydkorea, Taiwan och Indien.
Marknadsdrivkrafter på lång och kort sikt
Tillväxtfaktorerna i tillväxtländerna är lockande. Befolkningstillväxt, en växande medelklass och produktivitetstillväxt möjliggör en klart högre ekonomisk tillväxt än i västländerna både på kort och lång sikt. Virusepidemier, handelskrig och valutarörelser har ökat den kortsiktiga osäkerheten, vilket också återspeglas i prissättningen av dessa marknader.
Det amerikanska analyshuset Research Affiliates publicerade avkastningsförväntningar för tio olika aktiemarknaderna för de kommande tio åren. Den förväntade avkastningen i tillväxtländerna är klart högre än i andra marknadsområden på grund av den attraktiva prissättningen och produktivitetsökningen. Det är lätt att instämma i denna uppfattning.
Så här placerar vi på Tillväxtmarknader
Fonden Sparbanken Tillväxtmarknader förvaltas av vår noggrant alda samarbetspartner, det amerikanska placeringsbolaget American Century Investments. Bolaget har lång erfarenhet av placeringar i tillväxtländer och lysande bevis på en framgångsrik portföljförvaltning på lång sikt.
Fondens strategi är att placera i bolag där det har skett en klar resultatsvängning och där placerarna ännu inte har prissatt detta i aktiekursen. Således kan vi få fördelar både av den bättre resultattillväxten och av företagens omprissättning.
Portföljförvaltare: Johan Hamström
Läs också de här
Fonden Sparbanken Måtta
Sparbanken Måtta –placeringsfond investerar internationellt i aktier, aktierelaterade instrument, räntebärande instrument och fondandelar. Av placeringsfondens placeringar är högst 30 % i aktieplaceringar. För den måttliga spararen.
Fonden Sparbanken Hyfs
Sparbanken Hyfs –placeringsfond placerar medlen i aktier, aktierelaterade instrument, ränteinstrument samt aktie- och räntefonder på det internationella planet. För målinriktat sparande och diversifiering av placeringsportföljen.
Fonden Sparbanken Djärvhet
Sparbanken Djärvhet –placeringsfond investerar internationellt i aktier, aktierelaterade instrument, räntebärande instrument och fondandelar. Av placeringsfondens placeringar är minst 70 % i aktieplaceringar. Återstoden är placerad i räntebärande
värdepapper, räntefonder och likvida medel. För den måttliga spararen.