Föraldrarna förstod hobbyns betydelse – hårt arbete gav ett yrke

Av föräldrarna till ett barn som siktar på ett liv som professionell idrottare krävs en stor insats. Det vet idrottaren Miko Kailiala, som är väldigt tacksam för allt det stöd han fått hemifrån.

Sparbankens avtalsidrottare Miko Kailiala, 26, är professionell innebandyspelare. Det finns bara en handfull personer i Finland som lever på att spela innebandy. Kailialas framgång har inte kommit av sig själv, utan har krävt massor av jobb av honom själv och även stöd hemifrån.    

Barnens hobby kan förstås kännas i föräldrarnas plånbok, men närstående ger också ofta av sin tid, till exempel genom att baka, ordna försäljning eller delta i talkon. Det gjorde även Kailialas föräldrar. Även mor- och farföräldrarna hjälpte till med att skjutsa honom till träningar när föräldrarna arbetade. 

Som ung tränade Kailiala såväl basket, golf och fotboll som innebandy. När han måste välja mellan innebandy- och fotbollsträning var det ofta fotbollen som drog det längsta strået. Kailiala ville bli fotbollsproffs. Så blev det dock inte. 

När han gick i femman förändrades allt, när det i Lundo centrum ordnades en tillställning där lokala föreningar förevisade olika sporter för skolelever. Även innebandyn var med. 

– Innebandyföreningen hade med sig en radar som mätte hur hårt man kunde skjuta bollen i mål. Jag vann, och det väckte mitt intresse, berättar han. 

Kailiala hade också en fyra år äldre kusin som spelade innebandy och lockade honom med sig till sporten. Kailiala började spela innebandy i Lundo i ett lag som han själv startat. Efter tre säsonger övergick han till att spela med Turun Palloseura, TPS. 

Föräldrarna förstod hobbyns värde 

Båda Kailialas föräldrar har själva en bakgrund inom idrotten, vilket han tror är orsaken till att de satsade så mycket på hans hobby. Än i dag har han inte spelat särskilt många matcher där föräldrarna inte suttit i publiken för att heja. 

Det har förstås också funnits tider när Kailiala har funderat på att sluta, men det har inte varat länge. Ett sådant tillfälle var när han gick i sjuan. Då skulle eleverna skriva ett brev till sig själva, som de skulle få läsa den sista lektionen i nian. 

– Brevet började ”Hallå, jag slutade just spela innebandy...”

Då hade han ännu tänkt satsa mer om fotbollen än på innebandyn. Så blev det ändå inte. Innebandyn förblev en del av hans liv. 

Hårt arbete gav utdelning 

Kailiala hade goda förutsättningar i det avseendet att hans familj hade råd att satsa på hans hobby och träningar. Han har dock också gått igenom situationer som fått honom att förstå pengars värde och uppskatta möjligheten att få göra precis det han vill. Den insikten fick han exempelvis när han som 19-åring flyttade hemifrån till Helsingfors för att spela med ett proffskontrakt. 

– Jag bodde då tillsammans med en lägenhetskompis i Böle och det var nog då som jag verkligen förstod att det här nu är mitt yrke. Å andra sidan upplevde jag då också situationer där jag måste fundera noggrant på hur jag skulle använda mina få slantar. Jag har alltid betalat hyra och räkningar i tid, men när det gäller exempelvis mat har jag ibland tvingats snåla. 

– När det var knapert fick jag äta enklare mat, till exempel nudlar och tonfisk. Jag har lärt mig den hårda vägen att vända på slantarna, säger han. 

Även om viljan har varit det som drivit Kailiala framåt med målet att hela tiden bli en bättre spelare, så har han också hållit fötterna på jorden. 

– Om man vill bli proffs måste man jobba hårt, men det är lika viktigt att sköta skolan och ha en reservplan för vad man ska göra om man inte lyckas med det som man tänkt. Man kan till exempel drabbas av skador som inte går att förutse, säger Kailiala. 

Tack till föräldrarna

Stödet från mor- och farföräldrarna och den övriga familjen har varit oersättligt. 

– Deras stöd har betytt obeskrivligt mycket. Vi finländare pratar ju inte så mycket om sådant, men innerst inne vet man hur stor betydelse det har haft. 

Ett rörande ögonblick var när Kailiala omfamnade sin mor efter att Finland vunnit VM-guld 2016. 

– Då tänkte man på varifrån vi har kommit och vart vi är på väg. Nu siktar vi på nästa års VM, som ordnas i Finland, säger Kailiala. 

Vill du ha hjälp med att börja spara och placera? Boka en tid hos oss eller lämna en kontaktbegäran, så hjälper vi dig med din ekonomi.

 
Skriven
Typ
Nyhet
...