För att se videon måste marknadsföringskakor vara aktiverade. Du kan aktivera detta i cookie-inställningarna, som du kommer åt genom att klicka på knappen nedan. Läs mer om våra cookie-inställningar här.

Sparbankens ekonomiöversikt 12.1.2023

Hur ser världsekonomin och Finlands ekonomi ut efter årsskiftet? Den globala ekonomiska tillväxten avtar och en lågkonjunktur förekommer i många länder. Finlands ekonomi är också i recession och tillväxten kommer att förbli negativ 2023. Ekonomin kommer att minska i början av året, men situationen kommer att förbättras mot slutet av året och även konsumenternas situation kommer att underlättas.

Inflationen kommer att vara ett stort tema även 2023. Vi räknar med att inflationen kommer att bli måttligare men priserna kommer stiga ännu snabbare än under tidigare år 2023. I Finland stiger priserna med 4,5 procent.

Sysselsättningssituationen är fortfarande mycket god. År 2023 kommer sysselsättningsgraden att sjunka något och arbetslösheten att stiga, men en betydande nedgång är osannolik.

”Många är oroliga för sin ekonomi. De senaste åren har lärt oss att det är smart att förbereda sig. Nu är det låge att gå igenom den egna ekonomin”, säger vår chefsekonom Henna Mikkonen.

Läs även Hennas blogginlägg: Ekonomin står inför en hektisk lågkonjunktur – inte en nedslående depression

 

I Sparbankens ekonomiöversikt ger vår chefsekonom Henna Mikkonen en kortfattad och sammandragen överblick över aktuella ekonomiska frågor. I översikten diskuteras både det inhemska och internationella ekonomiska läget, ekonomiska fenomen som förklarar rådande ekonomiska förhållanden, och statistik som påverkar och beskriver den ekonomiska utvecklingen. Ekonomiöversikten publiceras som en inspelning fyra gånger om året i Januari, Maj, Augusti och Oktober (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu