Vi är skapta för att misslyckas – med dessa råd lyckas du som placerare!

Vi är skapta för att misslyckas – med dessa råd lyckas du som placerare!

Förra året gav aktieplaceringar en genomsnittlig avkastning på trettio procent. I tidningar och sociala medier har vi kunnat läsa om vanliga människors placeringsframgångar. Detta har väckt stort intresse bland allmänheten. Många har också ångrat att de inte börjat placera.

Det är säkert delvis därför som pengarna under den senaste tiden har strömmat in till placeringsfonderna i allt snabbare takt, och ett rekordstort antal aktiesparkonton har öppnats. Att börja med aktieplacering är ett klokt beslut, som kan öka förmögenheten på lång sikt. Undersökningar har visat att de historiska realavkastningarna har varit omkring sju procent per år. På tio år har placeringarnas köpkraft med andra ord fördubblats.

Under goda tider är det lätt att vara aktieplacerare. Problemen börjar när marknaden snabbt utvecklas på ett oväntat sätt. Då kommer tvivlen. Våra beslut påverkas av känslor. På lång sikt är det här inte alls bra. Vi kan inte göra något åt saken, eftersom våra hjärnor är programmerade för att fly från lejon och inte för att uppfatta sannolikheter. Detta hjälper oss dock inte som placerare.

Lärdomar den hårda vägen

Mitt eget intresse för aktieplaceringar väcktes under IT-boomen i slutet av 1990-talet. Det jag saknade i fråga om kunskap ersatte jag med iver. Jag varken ifrågasatte eller förstod vilka framtidsprognoser aktiekurserna omfattade. Jag följde trenderna och kände mig som en i gänget. Sommarjobbspengarna gick åt, men samtidigt fick jag många viktiga lärdomar. Jag lärde mig att aktiernas prissättning har betydelse och att bakgrundsarbetet ofta blir ogjort när man förblindas av lätta vinster. Jag lärde mig att jag inte nödvändigtvis alltid har rätt. Jag lärde mig att sprida mina placeringar.

I början av 2009 blev jag förvaltare för min första aktiefond. När man placerar andras besparingar utsätts man för en helt annan press än när man bara har hand om sina egna pengar. Man oroar sig över följderna av ett eventuellt misslyckande. Alla kan se resultaten av ens arbete varje dag. Ens beslut ifrågasätts hela tiden. Frestelsen att bara följa med strömmen är stor. Man vill placera i bekanta och trygga företag som man tror att man känner. Man bekantar sig med aktieanalytiker och företagsrepresentanter. Risken att förblindas av det som de säger är stor. När man till slut hittar en vinnare säljer man för tidigt eftersom man är rädd att förlora den obetydliga avkastning man redan fått. 

Identifiera fallgroparna, gör upp en plan för att undvika dem och följ den

Under årens lopp har jag upplevt både framgångar och misslyckanden. Jag har lärt mig att den som vill lyckas måste utarbeta en säker placeringsplan och följa den slaviskt. Man måste vara tålmodig och ta till sig världens åttonde underverk, ränta på ränta-principen. Berättelser är fängslande, men fakta avgör. Den bästa avkastningen får man när man har en uppfattning som skiljer sig från de flesta andras, visar sig ha rätt och har agerat i enlighet med vad man tror på. Man måste dock också kunna erkänna att man ofta har fel, och begränsa de eventuella förlusterna.

Var inte rädd för aktieplacering, utan ställ upp ramar som ökar sannolikheten för att du ska hänga med i spelet även när det känns mindre bra. Kom ihåg att placering inte ska vara roligt, utan helst så tråkigt som möjligt.


Tipsen i ett nötskal

 • Gör upp en placeringsplan. Håll dig till planen. Ha tålamod.
 • Förstå vad du placerar i. Berättelser är ibland för bra för att vara sanna.
 • Gör placerandet automatiskt (= månadssparande).
 • Sprid dina placeringar.
 • Innan du fattar ett stort beslut, sov på saken.
 • Följ upp hur dina placeringar utvecklas med ojämna mellanrum. Fokusera på portföljens årliga avkastning under tre och fem år.

Lästips som hjälper dig att utvecklas som placerare

 • Jacob Taylor: The Rebel Allocator
 • Daniel Crosby: The Behavioral Investor 
 • Richard Thaler: Misbehaving: The Making of Behavioral Economics
 • Howard Marks: Mastering the Market Cycle
 • Annie Duke: Thinking in Bets
 • Michael Mauboussin: More Than You Know
 • Daniel Kahneman: Thinking Fast and Slow

Vi uppfyller dina önskemål och planerar ditt placerande tillsammans

Blicka längre fram – vad vill du? Ju tidigare du börjar, desto snabbare växer räntan på ränta och desto snabbare uppnår du dina mål. Boka tid hos en av våra experter eller använd sparräknaren för att planera ett sätt att spara som passar dig.

Johan Hamström är ekonomie magister och aktieportföljförvaltare hos Sparbanken Kapitalförvaltning. Hamström utsågs till bästa finländare i serien Bästa portföljförvaltare av Europaaktier i Citywire Nordic Awards 2019. Hamström skriver ner mångsidiga tankar om placering, ekonomiförvaltning och skapande av förmögenhet.

Publicerad också i Kauppalehti Studio (på finska).

 
Skriven
Kategorier
Typ
Nyhet
...