Sparbanksförbundet får ny styrelse: ny ordförande är Pirkko Ahonen, verkställande direktör för den Aito Sparbank som blir en miljardbank

Sparbanksförbundets styrelse förnyas. Till posten som ordförande för förbundet för Finlands äldsta bankgrupp tillträder Pirkko Ahonen. Hon är verkställande direktör för Aito Sparbank Ab som verkar i Birkaland. Som nya styrelsemedlemmar börjar två sparbanksmedarbetare samt tre utomstående personer.

Den nya sammansättningen för Sparbanksgruppens styrelse är den andra stora nyheten som gäller Sparbanken. För en vecka sedan meddelades att Aito Sparbank som leds av Pirkko Ahonen går samman med Vittis Sparbank. I och med detta uppstår i Finland en bankaktör i miljardklassen.

Sparbanksgruppens andelsstämma har valt en ny styrelse för Sparbanksförbundet. Styrelseordförande blir Pirkko Ahonen, verkställande direktör för Aito Sparbank. Sparbanken är Finlands äldsta bankgrupp.

”Vi arbetar till fördel för finländarnas ekonomiska välfärd. Denna styrelse uppvisar en stark vilja att vidareutveckla banken och hela sektorn. Utmaningarna är visserligen helt andra än för 200 år sedan, men kunden står fortfarande i fokus. Vi vill vara en vägvisare i att kombinera digitala och personliga tjänster”, säger Ahonen, styrelsens nya ordförande.

Den nya styrelsen – en kombination av gedigen erfarenhet och nya visioner

Utöver Ahonen fortsätter som tidigare styrelsemedlemmar Jari Oivo, verkställande direktör för Mörskom Sparbank, Ulf Sjöblom styrelsemedlem vid Ekenäs Sparbank samt Jaakko Ossa, styrelseordförande för Lundo Sparbank. Nya medlemmar är Ari Jutila, verkställande direktör för Mietois Sparbank samt Heikki Paasonen, verkställande direktör för Sparbank Optia (från 1.4.2020). Nya medlemmar som tillträder från utanför banksektorn är Tuula Heikkinen, direktör för Telias kundkanaler, Katarina Segerståhl, strategisk direktör för Läkarcentralen Aava samt Eero Laesterä, förvaltningsdoktor.

”De nya oberoende medlemmarna kompletterar varandra och ger gruppen gediget substanskunnande i fråga om att utveckla kunderfarenheten, informationsledningen och kundernas kanalbeteende. Vi har samlat ett team proffs med vision, erfarenhet och en enorm utvecklingsvilja, konstaterar Ahonen som har gjort en mångsidig karriär inom banksektorn runt om i Finland.

En miljardbank i Birkaland

Ordförandeskapet är den andra stora förändringen för Ahonen inom en vecka. Aito Sparbank som hon leder meddelade för en vecka sedan att man går samman med Vittis Sparbank under våren. Genom sammanslagningen uppstår en bankaktör i miljardklass Finland, som kommer att ha 72 000 kunder och över 100 experter i Satakunta och Birkaland.

”Vi vet hur man skapar den bästa kundupplevelsen i Finland. Banksektorn genomgår en kraftig omvandling och redan digitaliseringen i sig förpliktar oss att ha en bättre kundkännedom än tidigare. För våra kunder syns detta utvecklingsarbete bäst i det att vår banktjänstemän och direktörer ständigt tar pulsen på våra kunders vardag. För oss är det viktigt att det för kunden alltid finns en människa i deras egen bank, till vem de kan vända sig vid behov”, berättar Pirkko Ahonen.

Mer information:
Pirkko Ahonen
Sparbanksförbundets styrelseordförande
050 407 0334 | pirkko.ahonen@saastopankki.fi, Twitter: @PankkiPirkko

Sparbanksgruppen främjar individens och samhällets ekonomiska välfärd. Vi vill förknippas med mod, sakkunskap och passion för ett utmärkt kundarbete. Sparbanksgruppen utgörs av lokala Sparbanker i olika delar av Finland samt Sparbankscentralen. Förutom heltäckande banktjänster för konsumenter erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, byte av hem och försäkringar.

 
Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare
Sparbanksforbundet anl
...