Asuntolainan kilpailutus kannattaa

Mitä kannattaa huomioida asuntolainan kilpailutuksessa? Tiesithän, että myös nykyisen lainan voi kilpailuttaa? Lue, mitkä asiat jokaisen asunnonostajan ja lainan kilpailuttajan tulisi tietää.

Se tunne, kun saat oman kodin avaimet ensimmäistä kertaa käteesi. Nuori pariskunta sai asunnon Sp-Kodin kautta ja asuntolainan Säästöpankista.

Asuntolainan voi kilpailuttaa jo ennen sen ottamista tai asuntolainan nostamisen jälkeen.

Olitpa kilpailuttamassa uutta tai jo olemassa olevaa asuntolainaa, lainan kilpailuttaminen lähtee liikkeelle asuntolainahakemuksen täyttämisestä.

Perinteisen asuntolainan lisäksi myös ASP-lainan voi kilpailuttaa joko ennen sen ottamista tai heti sen nostamisen jälkeen.

Listasimme alle neljä asiaa, jotka jokaisen asuntolainaa kilpailuttavan kannattaa ottaa huomioon:

1. Varo vauhtisokeutta ja ole hyvissä ajoin liikkeellä

Kun kaikki toiveet täyttävä asunto osuu kohdalle, moni asunnonostaja sivuuttaa hätäpäissään asuntolainan kilpailuttamisen tyystin. Ei kuitenkaan kannattaisi. Asuntolaina on yksi elämän suurimmista sijoituksista ja lainaehdoissa on usein merkittäviä eroja eri pankkien välillä.

– Lainan kilpailuttaminen kannattaa aina. Se vaatii vähän viitseliäisyyttä, kun pitää käydä useita neuvotteluja eri pankeissa, mutta pidemmän päälle nähty vaiva ei taatusti mene hukkaan, kertoo lainaamisen asiantuntijamme Helsingistä.

2. Katso lainan kilpailuttamisessa kokonaisuutta, älä pelkkää marginaalia

Älä ajattele pelkkää asuntolainan marginaalin kilpailutusta, kun valitset pankkia, josta otat asuntolainan. Pankin tehtävänä on huomioida asiakkaan tilanne ja tarpeet kokonaisuutena, ja tarjota asiakkaan talouden kokonaiskuvaan sopivaa tuotevalikoimaa. Tuotekokonaisuus vaikuttaa marginaaliin, ja siksi pelkät marginaalit eivät ole vertailukelpoisia keskenään.

Eri pankkeja vertailtaessa on hyvä ottaa lainakeskustelussa puheeksi myös muut lainaan liittyvät tarpeet, niin välttyy yllätyksiltä. Esimerkiksi, jos tietää, että tulee lähitulevaisuudessa tarvitsemaan lyhennysvapaata, remonttilainaa tai vaikkapa vakuudetonta kulutusluottoa voi tiedustella, millä hinnalla ne järjestyisivät kyseisestä pankista

3. Myös vanhan lainan voi kilpailuttaa

Kaikki eivät tule ajatelleeksi, että olemassa oleva asuntolaina kannattaa kilpailuttaa silloin tällöin.

– Jos vuosia sitten otetun lainan hintaa vertaa nykyhetkeen, kilpailuttamalla voi saada merkittävän edun.

Miten olemassa oleva laina sitten kilpailutetaan? Asuntolainan uudelleen kilpailutus aloitetaan täyttämällä asuntolainahakemus.

4. Pankkiasiakkuus on muutakin kuin asuntolainaa 

Kilpailukykyisen hinnan lisäksi pankkivalinnassa voivat painaa muutkin asiat. Kannattaakin miettiä ennen kuin ryhtyy vaihtamaan pankkia, mitkä asiat itselle merkitsevät eniten pankkisuhteessa. Kumppanuudeksi muodostunutta asiakassuhdetta voi olla vaikea mitata rahassa.

– Jos asiakkaalla on syntynyt syvempi luottamussuhde omaan pankkiin ja vuosien varrella tutuksi tulleeseen yhteyshenkilöön, siinä ei muutamilla satasilla ole enää merkitystä. Saamme asiakkailtamme kiitosta, että tahdomme aidosti auttaa asiakkaitamme menestymään ja vaurastumaan. 

Lue myös artikkelimme Asuntolainan marginaali – halvimmalta vaikuttava tarjous ei välttämättä ole järkevin

 

Tähtäimessä asuntolaina? Alkuun pääset täyttämällä asuntolainahakemuksen.

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista