Asuntolainan kilpailutus kannattaa

Mitä kannattaa huomioida asuntolainan kilpailutuksessa? Lue, mitkä asiat jokaisen asunnonostajan tulisi tietää.

Se tunne, kun saat oman kodin avaimet ensimmäistä kertaa käteesi. Nuori pariskunta sai asunnon Sp-Kodin kautta ja asuntolainan Säästöpankista.

1. Varo vauhtisokeutta ja ole hyvissä ajoin liikkeellä

Kun kaikki toiveet täyttävä asunto osuu kohdalle, moni asunnonostaja sivuuttaa hätäpäissään asuntolainan kilpailuttamisen tyystin. Ei kuitenkaan kannattaisi. Asuntolaina on yksi elämän suurimmista sijoituksista ja lainaehdoissa on usein merkittäviä eroja eri pankkien välillä.

– Lainan kilpailuttaminen kannattaa aina. Se vaatii vähän viitseliäisyyttä, kun pitää käydä useita neuvotteluja eri pankeissa, mutta pidemmän päälle nähty vaiva ei taatusti mene hukkaan, kertoo lainaamisen asiantuntijamme Helsingistä.

2. Katso kokonaisuutta, älä pelkkää marginaalia

Pelkkää marginaalia pankkia valitessa ei kannata tuijottaa. Monesti halvimman marginaalin tarjoavassa pankissa asiakkaalta saatetaan edellyttää myös muiden pankkituotteiden ostoa. Esimerkiksi lainaturva, korkosuoja ja erilaiset säästämistuotteet voivat olla ehtona edulliselle lainalle.

– Pankkeja vertaillessa kannattaa olla tarkkana, mitä reunaehtoja lainaan sisältyy. Vaikeasti vertailtavissa olevista lisätuotteista voi koitua lainalle merkittävästi lisähintaa. Tuotteet saattavat olla asiakkaalle hyvinkin tarpeellisia. Päätös lisätuotteiden ostamisesta kuuluu kuitenkin aina asiakkaalle.

Eri pankkeja vertailtaessa on hyvä ottaa lainakeskustelussa puheeksi myös muut lainaan liittyvät tarpeet, niin välttyy yllätyksiltä. Esimerkiksi, jos tietää, että tulee lähitulevaisuudessa tarvitsemaan lyhennysvapaata, remonttilainaa tai lainaa auton ostoon voi tiedustella, millä hinnalla ne järjestyisivät kyseisestä pankista

3. Myös vanhan lainan voi kilpailuttaa

Kaikki eivät tule aina ajatelleeksi, että vanha lainakin kannattaa kilpailuttaa silloin tällöin.

– Jos vuosia sitten otetun lainan hintaa vertaa nykyhetkeen, kilpailuttamalla voi saada merkittävän edun. Tällä hetkellä lainojen korkotaso on alhaalla. 

4. Pankkiasiakkuus on muutakin kuin asuntolainaa 

Kilpailukykyisen hinnan lisäksi pankkivalinnassa voivat painaa muutkin asiat. Kannattaakin miettiä ennen kuin ryhtyy vaihtamaan pankkia, mitkä asiat itselle merkitsevät eniten pankkisuhteessa. Kumppanuudeksi muodostunutta asiakassuhdetta voi olla vaikea mitata rahassa.

– Jos asiakkaalla on syntynyt syvempi luottamussuhde omaan pankkiin ja vuosien varrella tutuksi tulleeseen yhteyshenkilöön, siinä ei muutamilla satasilla ole enää merkitystä. Saamme asiakkailtamme kiitosta, että tahdomme aidosti auttaa asiakkaitamme menestymään ja vaurastumaan. 

 

Tähtäimessä asuntolaina? Alkuun pääset täyttämällä asuntolainahakemuksen. 75 % asuntolainan täyttäneistä pitää sitä helppona ja selkeänä. (Hotjar-kysely 1.1.-6.5.2021, yhteensä 1565 vastaajaa).

Kategoriat
...