Lomautus pisti Lindan talouden uusiksi – kertoo nyt, miten hän selvisi

Linda oli juuri ostanut omistusasunnon ja aloittanut työt, kun lomautus keikutti taloudellista tasapainoa. Nainen ei jäänyt kuitenkaan toimettomaksi, vaan antaa nyt neuvot muillekin samassa tilanteessa oleville.

Lomautus pisti talouden uusiksi - Linda Nieminen
Linda Nieminen palasi Suomeen viime syksynä asuttuaan Sveitsissä viimeiset 12 vuotta. Hän asettui asumaan kahden poikansa kanssa kotipaikkakunnalleen Somerolle, jossa lasten olisi turvallista kasvaa. Linda halusi elämäänsä pysyvyyttä ja osti heti omistusasunnon, johon hän sai asuntolainan Säästöpankilta. 

Syksy kului työnhaussa, ja lopulta Lindalle löytyi mieluinen, omia arvoja ja elämäntyyliä tukeva työpaikka Eerikkilän urheiluopistosta. Hän ehtikin jo aloittaa työt tammikuussa, mutta reilun kahden kuukauden jälkeen tuli koronakriisi. Korona vaikutti urheiluopiston toimintaan hyvin nopeasti, koska kaikki tapahtumat ja urheiluryhmät jouduttiin perumaan keväältä. Sen seurauksena suurin osa Eerikkilän henkilöstöstä lomautettiin toistaiseksi, niin myös Linda. 

Apua pitää uskaltaa hakea

Lomautusuutisen myötä Linda ryhtyi heti selvittelemään, mistä hakea apua. Linda oli asunut pitkään ulkomailla, eikä ollut ammattiliiton tai työttömyyskassan jäsen Suomessa. 

- En ole ikinä aiemmin ollut työttömänä, joten kaikki oli ihan uutta minulle. Ensimmäiseksi otin yhteyttä paikalliseen TE-toimistoon ja ilmoittauduin työttömäksi työnhakijaksi. En ollut edes ehtinyt miettiä työttömyyskassaan liittymistä arjen kiireiden keskellä, eikä liittyminen ollut enää mahdollista. Minulle myönnettiin siis lomautuksen ajaksi Kelasta työmarkkinatukea, hän kertoo.

Linda pohti aluksi, olisiko hänen haettava muita töitä lomautuksen ajaksi selvitäkseen taloudellisesti, vai olisiko jotain muuta apua ja tukea saatavilla.

- Satuin Facebookia selatessani huomaamaan Säästöpankin ilmoituksen, jossa kerrottiin, että pankista voi hakea lyhennysvapaita lainoihin. Laitoin saman tien verkkopankin kautta viestin Säästöpankkiin, jossa olin asiakkaana. Jo muutaman päivän päästä Säästöpankin asiantuntija ottikin minuun yhteyttä puhelimitse. Kerroin avoimesti ja rehellisesti tilanteestani, ja sain saman tien lupauksen asuntolainani lyhennysten jäädyttämisestä puoleksi vuodeksi, Linda kertoo ilahtuneena.

Pankilta joustoa arkeen

Linda halusi ottaa Säästöpankilta kuusi kuukautta lyhennysvapaata asuntolainastaan, koska koki sen helpottavan hänen arkeaan huomattavasti. Tuoreena asunnonomistajana hän halusi varmistaa varojensa riittävyyden, koska siinä hetkessä tulevaisuus näytti varsin epävarmalta.

- Puoli vuotta on hyvin lyhyt aika ihmisen elämästä, ja minulla on vielä vuosia aikaa maksaa lainaa takaisin. Mielestäni omaa talouttaan ei kannata väkisin laittaa liian tiukille, jos siihen on tarjolla helpotuksia. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin, vaan apua kannattaa ottaa vastaan, kun sitä on tarjolla, perustelee Linda päätöstään.

Yllättävä elämänmuutos osoitti säästämisen merkityksen

Linda kertoi säästäneensä aina vähän rahaa. Elämänmuutokset olivat kuitenkin syöneet merkittävän osan hänen aiemmista säästöistään, mutta onneksi hänellä oli vielä vähän puskuria, joka auttoi selviytymään etenkin lomautuksen alkuvaiheesta. 

- Lomautus avasi silmiäni, ja osoitti käytännössä, mitä säästäminen pahan päivän varalle tarkoittaa. Usein sitä ajattelee säästävänsä lähinnä uuden pesukoneen yllättävää hankintaa varten, mutta ei säännöllisten tulojen menettämisen varalle. Nyt opin käytännön kautta, miksi pienikin säästö tai arjen puskurirahasto on niin tärkeä. Elämässä tulee yllättäviä tilanteita, joihin ei vaan voi itse vaikuttaa, kertoo Linda kokemuksistaan. 

- Suosittelen laittamaan vaikka vain euronkin päivässä säästöön, sillä jonain päivänä nuo muutamatkin eurot voivat olla todella tarpeen. Olen oppinut tästä ajasta hyviä kikkoja siihen, miten voin säästää myös arjessa. Olen luopunut kaikesta turhasta, ja keskittynyt niihin olennaisimpiin asioihin elämässä. Pääasia on, että saan laskut maksettua ja ruuat ostettua perheelle. Viikon ruokalistakin on tullut suunniteltua aiempaa tarkemmin etukäteen, mikä on tuonut paljon säästöjä. Nautin tästä tavallisesta arjesta lasten kanssa. Luontoretki ja eväät korvaavat hyvin huvipuistoreissun, Linda kuvaa pandemiakriisin mukanaan tuomia oppeja.

Pankin kanssa asioidessa tuli todella turvallinen olo

- Uskon, että monilla on kynnys ottaa yhteyttä pankkiin. Koen, että Suomessa omista raha-asioista ei kehdata puhua, vaan ne ovat melkein tabuja. Se on mielestäni inhimillistä. Olen kuitenkin sitä mieltä, että rehellisyys ja tietynlainen nöyryys auttavat tässäkin, Linda toteaa. Hän kannustaakin omien kokemustensa pohjalta kaikkia samassa tilanteessa olevia kertomaan avoimesti kohtaamistaan taloudellisista haasteista ja hakemaan reippaasti apua niihin. 

- Minulle tuli pankin kanssa asioidessa todella turvallinen olo. Koin, että he yrittävät tehdä kaikkensa auttaakseen minua lomautustilanteessa. Empatia näkyi kaikessa tekemisessä. Lyhennysvapaa oli mielestäni pankilta hieno kädenojennus, jota arvostan paljon. Voin ainakin itse todeta, että olen vilpittömän kiitollinen pankilta saamastani avusta, ja ennen kaikkea siitä ihmisläheistä, täyden kympin palvelusta!, toteaa Linda iloisena. 

Ilpo Rinne

Someron Säästöpankin rahoituspäällikkö Ilpo Rinne on tyytyväinen, että Säästöpankki on pystynyt auttamaan asiakkaitaan selviytymään koronapandemian aiheuttamista yllättävistä muutoksista heidän talouteensa.

- Tahdomme tässä kriisitilanteessa tukea asiakkaitamme kaikin tavoin. Olemme tarjonneet asiakkaillemme oman talouden hallintaa helpottavien vinkkien lisäksi mm. asuntolainoihin kuluttomia lyhennysvapaita. Lyhennysvapaat ovat selvästikin olleet ihmisille tarpeen, ja niiden kysyntä jopa kymmenkertaistui pankissamme pandemian aikana, Ilpo kertoo.

Ilpon mukaan koronapandemia toi aika karullakin tavalla esiin sen, miten tärkeää säästäminen on. Elämässä vastaantulevista kriisitilanteista kannattaa ehdottomasti ottaa opiksi.

- Tällaisia yllättäviä tilanteita varten olisi hyvä kerryttää puskurirahastoon noin 2 - 3 kk nettotulojen verran. Tärkeintä on, että säästää. Sillä ei ole niinkään merkitystä, onko säästämisen tapa sitten tili, rahasto tai vaikkapa osakkeet. Esimerkiksi rahasto on hyvin joustava ja helppo tapa säästää, koska asiakas voi hallinnoida rahastossa olevia varoja itse verkkopankissaan, ja varat ovat käytettävissä milloin vain. Toivon, että moni saa tästä hyvän kimmokkeen säästämisen aloittamiseen ja siten myös elämän yllättäviin tilanteisiin varautumiseen.

Tarvitseko apua taloutesi hallintaan? Varaa aika tai jätä meille yhteydenottopyyntö.

Missä kunnossa oma taloutesi on? Tee helppo testi.

 

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista