5 syytä päivittää rahastosäästösopimus

Oletko huomannut, että rahaa kuluu juuri sen verran kuin sitä tulee? Et ole ainoa. Menot suhteutuvat tuloihin – silloinkin kun säästää. Mikä sitten on sopiva säästösumma ja miksi rahastosäästösopimus kannattaa päivittää? Tutustu vinkkeihimme ja päivitä rahastosäästösopimus verkko- tai mobiilipankissa.

Säästöpankin brändikuva.

Harvalle palkansaajalle jää säästöjä, jollei säästämiseen kiinnitetä erityistä huomiota. Rahastosäästösopimus, joka veloittaa tililtä automaattisesti säästöön kuukausittain valitsemasi summan, on helpoin tapa varmistaa, että säästöjä todella kertyy. Keskimäärin suomalaiselle alkaa kertyä säästöjä vasta 55-vuotiaana.

1. Palkkapäivänä säästetty summa kerryttää parhaiten säästöjä

Palkkapäivä on kuukauden paras hetki laittaa rahaa säästöön. Siitäkin huolimatta monet ajattelevat säästävänsä sen, mitä tilillä on jäljellä ennen seuraavaa palkkapäivää. Helposti käy kuitenkin niin, ettei palkkapäivän alla ole enää säästöön siirrettävää. Kuukauden menot ovat mukautuneet tuloihin, eikä säästöjä kerry. Säästäminen kannattaakin ajatella osaksi kuukauden pakollisia menoja, ja siirtää rahaa säästöön heti palkkapäivänä. Näin säästöjä kertyy varmasti.

2. Rahastosäästösopimus on hyvä tapa varmistaa säästöjen kertyminen

Automaattisesti veloittava rahastosäästösopimus on hyvä tapa varmistaa, että säästöjä kertyy. Automaattinen veloitus on myös huoleton ja säästöjä alkaa kertyä huomaamatta. Summaa voi vaivattomasti myös muuttaa kesken sopimuskauden. Säästämiseen ei ole oikotietä, mutta suurempi säästösumma tarkoittaa nopeampaa säästöjen kertymistä. Jo viidelläkymmenellä eurolla pääsee hyvin alkuun, mutta 250 euroa kuukaudessa nopeuttaa enemmän kuin viisinkertaisesti säästöjen karttumisen korkovaikutuksen ansiosta.

3. Säästösopimus suojaa rahoja inflaatiolta

Rahastot ovat hyvä keino turvata varoja inflaatiolta. Puskuritilin sijaan kannattaa säästää rahastoon, sillä kymmenessä vuodessa se kasvattaa korkoa niin paljon, että vältyt inflaatiolta. Esimerkiksi jos sinulla on 100 euroa ja makuutat sitä kymmenen vuotta paikassa, josta et saa sille korkoa tai korvausta, niin kymmenen vuoden jälkeen et saa sillä enää ostettua samoja asioita.

4. Säästä mieluummin enemmän kuin vähemmän

Kuukausittainen säästösumma kannattaa mitoittaa mieluummin hieman yläkanttiin kuin miettiä, mikä on pienin mahdollinen summa, jonka voisi säästää. Jokaisen palkansaajan kannattaa tavoitella, että säästää 5% palkkatuloistaan, mutta 10% kuukausisäästö on jo oikeampi suunta. Kun kasassa on vähintään kolmen kuukauden menoja vastaava summa, tilanne on hyvä. Sen jälkeen voi miettiä tavoitteellisempaa säästösuunnitelmaa.

5. Kuukausisäästäminen tasaa riskiä pitkällä aikavälillä

Kerran kuukaudessa säästöön laitettava summa tasaa riskejä ja maksimoi hyödyt. Voit valita matalariskisen rahaston, mikäli et halua ottaa riskejä ja tavoittelet maltillista kehitystä. Säästämisessä pitkäjänteisyys tasaa riskejä, joten kurssivaihteluja ei kannata stressata. Säännöllisessä rahastosäästämisessä kurssivaihtelut ovat mahdollisuuksia, eikä niitä kannata säikähtää. Kun kurssit laskevat, saat samalla summalla ostettua enemmän osuuksia, joiden tuotosta hyödyt, kun kurssien kehitys muuttuu taas nousevaksi.

Oman arjen turvaamiseksi on suositeltavaa, että helposti käyttöön otettavia säästöjä olisi noin kolmen kuukauden käteen jäävää palkkaa vastaava määrä tai vastaavan ajan menot. Kuukausittaista säästösummaa kannattaa miettiä tavoitteellisesti vuosi kerrallaan. Aina on hyvä hetki päivittää rahastosäästämisen sopimus.

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista