Aamukahvilla-bloggaaja etsi vastaukset lukijoidensa yleisimpiin sijoittamiseen liittyviin kysymyksiin

Miten huomioida vastuullisuus sijoittamisessa tai mitä sijoittaminen ylipäätään on? Aamukahvilla-blogin kirjoittaja Henriikka Reinman selvitti vastaukset lukijoidensa yleisimpiin sijoituskysymyksiin asiantuntijoiden avulla.

Säästöpankin brändikuva
Aamukahvilla-blogin kirjoittaja Henriikka Reinman etsi vastaukset lukijoidensa yleisimpiin kysymyksiin sijoittamiseen liittyen.

Suositun Aamukahvilla-blogin kirjoittaja Henriikka Reinman avasi keskustelun rahasta blogissaan ja sai paljon palautetta lukijoiltaan, jossa he kertoivat, mitä he haluaisivat tietää esimerkiksi säästämisestä ja sijoittamisesta.

Reinmanin mukaan eritoten lukijat halusivat tietää sijoittamisvinkeistä. Hän päätti ottaa asiasta selvää ja haastatteli asian tiimoilta Säästöpankin asiantuntijaa Anna Laukkaa.

Mitä sijoittaminen on? 

Sijoittaminen tarkoittaa tavallisesti esim. osakkeiden tai muiden sijoituskohteiden ostoa, omistamista ja myymistä tarkoituksena tehdä voittoa. Pääperiaate on ostaa halvemmalla ja myydä kalliimmalla, jolloin syntyy voittoa. Yleensä ihmiset siis sijoittavat enemmän tai vähemmän rikastuakseen – tai ehkä paremmin sanottuna säästääkseen rahaa.

Sijoittaminen voi siis olla, vaikka kymmenen euron sijoittamista kuukausittain johonkin valittuun kohteeseen, kuten rahastoon, tai fanaattista pörssiseurantaa miljoonat silmissä.

- Toivon, että ”sijoittaminen”-termistä karsiutuisi turha pelko ja korkealiitoisuus pois. Sehän on kaikessa yksinkertaisuudessaan vain omaisuudestaan ja rahojensa välittämistä ja huolehtimista hyvänä sekä säilyttääkseen hohtonsa, Reinman alustaa.

Mikä on tärkeintä sijoittamisessa?

”Yksinkertaistettuna sijoittaminen on kuluttamisen siirtämistä tulevaisuuteen. Tärkeintä on siis ymmärtää instrumentit eli sijoituskohteet, joita omassa säästämisessä ja sijoittamisessa käyttää. Erityisesti alussa kannattaa hyödyntää asiantuntijaa. Asiantuntijan avulla on helppo määritellä sinulle sopiva tapa säästää ja sijoittaa.”

Onko sijoittaminen riskialtista?

”Tuotontavoitteluun liittyy aina riski, mutta riskinotto voi olla hallittua. Paras riskin hajauttaja on aika: mitä parempi ja pidempiaikaisempi sijoitussuunnitelma, sitä hallitumpi on riski. Kun olet päättänyt aloittaa sijoittamisen tai harkitset sitä, pohdi ensin läpi seuraavat kolme peruskysymystä:

1. Kuinka pitkäksi aikaa tahdot sijoittaa?

2. Kuinka paljon haluat sijoittaa?

3. Kuinka ison riskin olet valmis ottamaan?

- Monet sijoitusammattilaiset sanovat, että tavoitteen asettaminen on sijoittamisessa ensiarvoisen tärkeää, mutta itselleni tavoitteeksi on ainakin tähän mennessä riittänyt, että ylipäänsä sijoitan säästön vuoksi. Edes vähän. Joku kunnianhimoisempi ehkä laatii excelit ja listaa konkreettiset tavoitteet. Minä tahdon lähinnä elää taloudellisesti turvatussa tilanteessa ja turvata myös lähimmäisten taloudellista hyvinvointia, Reinman kertoo.

Miten sijoittaminen kannattaa aloittaa? Mikä on helpoin ja kevyin tapa aloittaa?

”Tee budjetti. Mieti kuinka paljon rahaa talouteen tulee ja kuinka paljon kuukaudessa menee. Jääkö tästä yli? Jos jää, niin laita se säästöön. Hyödynnä alan ammattilaisia sijoituskohteen valinnassa.

Säästämisen voi aloittaa jo sillä, että laittaa viikoittain säästöpossuun (tai Säästöpankin säästöfanttiin) ylimääräiset, karsii menoja ja kuun lopussa näkee, minkä verran jäi yli. Säästämistä ja sijoittamista on turha mystifioida. Et voi sijoittaa enemmän kuukaudessa, kuin mitä sinulla jää ylimääräistä. ”

- Itse kävin ihan pankissa paikan päällä keskustelemassa asuntolainasta ja samalla puhuimme rahastohommista ja sijoittamisesta. Sen jälkeen olen käynyt kertaalleen päivittämässä rahastoasioitani ja kyselemässä lisää mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista. Koen itse helpommaksi kasvotusten kysellä kaikennäköistä ja päästä jyvälle koko hommasta, mutta esimerkiksi puhelinkeskustelukin tai verkkotapaaminen toimisi omalla kohdallani oikein hyvin, bloggaaja pohtii. 

Miten sijoittaa vastuullisesti? Mistä voi tietää, mihin rahat menevät? 

”Jos sijoitat asiantuntijan kanssa, hän kertoo sinulle perusteellisesti sijoituskohteista. Laadukkaat palveluntarjoajat sijoittavat jo nyt eettisesti, ovat vastuullisia sijoitustoiminnassaan ja tarjoavat eettisiä sijoituskohteita, kuten Säästöpankki Ympäristö -rahasto.”

- Sijoittamisessakin, niin kuin kaikessa muussakin elämässä, kannattaa olla tarkkana mihin rahansa laittaa. Eettinen sijoittaja ei halua laittaa varantojaan epäeettisiin firmoihin ja haluaa toisaalta myös aktiivisesti vaikuttaa siihen, millaisten yhtiöiden kautta voi parhaiten yhteiskuntaan ja maailman asioihin vaikuttaa. Varallisuutta voi kasvattaa ihmisten ja ympäristön kustannuksella, mutta onneksi myös muilla tavoin, eli tekemällä sijoitusratkaisuja, jotka sopivat omiin arvoihin ja arvomaailmaan.

- Vähän niin kuin kaupallisuus yleisesti, sijoittaminenkin koetaan helposti jo lähtökohtaisesti epäeettiseksi, vaikka sen voi tehdä monella tapaa. Esimerkiksi vegaani pystyy rajaamaan osakesalkustaan lihayhtiöt ja pikamuodin pois ja valmiiksi vastuullisista rahastoista rajautuvat tyypillisesti pois esimerkiksi ase-, tupakka, öljy- ja fossiilisten polttoaineiden firmat, Reinman sanoo oppineensa.

Vinkiksi bloggaaja antaa, että säästämisestä ja sijoittamisesta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti jutella asiantuntijoiden kanssa ja kysellä kaikista askarruttavista asioista - asiantuntijoita saa haastaa ja on hyvä muistaa, ettei tyhmiä kysymyksiä ole olemassa.

Kiinnostaako vastuullinen sijoittaminen? Lue mistä vastuullisessa sijoittamisessa on kyse.

Me autamme sinua kaikissa säästämiseen ja sijoittamiseen liittyvissä kysymyksissäsi. Varaa aika tai jätä yhteydenottopyyntö.

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista