Mikko Okkonen aloitti yrittäjänä huonoimpaan aikaan – nyt liiketoiminta kukoistaa

Raumalainen Mikko Okkonen ei kuvitellut nuorempana uraansa yrittäjänä. Niin kuitenkin tapahtui, mutta miten mies päätyi kiinteistövälitysalalle, josta hänellä ei ollut mitään tietoa?

Kun Sp-Koti-yrittäjä Mikko Okkosta kosiskeltiin viisi vuotta sitten kiinteistövälitysalalle, hänellä oli kyllä yrittämisestä kokemusta, muttei kiinteistövälitysliiketoiminnasta. Ala oli täysin vieras, mutta sen lisäksi oli vielä toinenkin huoli. Tuolloin markkinatilanne ei ollut kaikista helpoin, mutta Okkonen päätti silti luonteelleen tyypilliseen tapaan, hypätä kohti tuntematonta. Se kannatti. 

Alkujaan Uudeltamaalta, Nummelasta kotoisin oleva Okkonen ihastui Raumaan, kun hän muutti paikkakunnalle opiskelemaan liiketaloutta 1990-luvun alussa.

- Niinhän siinä kävi, että rakastuin Raumaan ja tänne jäin, hän naurahtaa.

Mies opiskeli ahkerasti ja työskenteli paikallisen hampurilaisketjun ravintolassa opiskeluidensa ohella sekä kokeili siipiään paikallisradion mediamyyjänä. Hän jopa mieli hyppäävänsä itse hampurilaisketjun franchising-yrittäjäksi, mutta sille matkalle tuli muutoksia. Sen sijaan Okkonen aloitti hieman yli kolmekymppisenä yksityisen vuokra-asuntojen välitysketjun yrittäjänä.

- Se oli pieni ketju, jossa toimin vetäjänä ja se antoi oivat edellytykset tulevaisuuteen. Siellä touhuttiin kädet savessa, kunnes myin liiketoiminnan eteenpäin lähes kymmenen vuotta sitten, mies muistelee.

Autokaupan myyntipäälliköstä kiinteistövälittäjäksi

Vuodet kuluivat erinäisten töiden parissa, mutta muutama vuosi sitten Okkonen lähti autokaupan myyntipäälliköksi.

- Siellä ehdin olla vähän aikaa töissä, jonka jälkeen paikallisen Säästöpankin toimitusjohtaja ehdotti, että aloittaisin Sp-Koti-yrittäjänä Raumalla. Sehän oli kovin kiehtova ajatus, mutta asiaa täytyi pallotella pari kuukautta. Minulla oli yrittäjyydestä kokemusta, muttei kiinteistövälitysalasta, Okkonen kertoo pohtineensa.

Hän päätti kuitenkin tarttua tilaisuuteen ja ryhtyi yrittäjäksi. Okkosella oli liiketoimintakaupan kautta mukana firmassa kaksi kokenutta välittäjää, jotka koulivat miehestä parin vuoden ajan kiinteistövälittäjää.

- Aloitin yrityksen varmasti Rauman markkinoilla huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Reilu viisi vuotta sitten kauppa ei käynyt juurikaan. Minulla oli käsissä uusi yritys ja ahdas tilanne. Käytännössä se oli nuoralla tanssimista koko ajan, Okkonen muistelee.

Pankki mukaan toimintaan

Tilanne tarkoitti sitä, että mies avusti yritystä omilla rahoillaan, jotta asiat saataisiin kuntoon. Ahtaaseen taloudelliseen tilanteeseen toi helpotusta Säästöpankki, joka tuli kuvioihin mukaan.

- Keskustelimme Säästöpankin kanssa ja päädyimme sellaiseen ratkaisuun, että pankki tulee osakkaaksi yritykseen ja näin toimintaedellytykset säilyisivät. Vuosi tämän jälkeen ostimme liiketoiminnan Rauman markkinajohtajalta, joka oli toiminut paikkakunnalla jo parikymmentä vuotta. 

Tilanne oli jo valoisa ja on sitä edelleen. Okkonen pitää siitä, että Sp-Koti-ketju on innovatiivinen ja ehdoiltaan erittäin järkevä yrittäjälle.

- Jotkut ketjut ovat hirmuisen kalliita yrittäjille, eivätkä maksut täytä vastinetta, jota ketjulta päin saadaan, hän pohtii.

Mies on tyytyväinen valintaansa. Hän kertoo, ettei nuorempana osannut ajatella ryhtyvänsä yrittäjäksi, mutta kun tilaisuuksia on auennut, hän ei ole halunnut jättää katsomatta kortteja.

- Olen tarttunut tilaisuuteen. Kyllä tämä yrittäminen vaatii sellaista luottamusta ja optimistisuutta. Varsinkin, jos lähtee ihan erilaiselle alalle, jolla on aiemmin toiminut. Yrittäjän polulla on ollut todella hankaliakin hetkiä, mutta kaikesta on selvitty ja saavutettu menestystäkin, hän kiteyttää.

Kiinnostaako yrittäjyys tai tarvitsetko apua rahoitusratkaisuihin? Ota yhteyttä.

Kategoriat
Yrittäjyys

Ajankohtaista