Vinkit nuorten raha-asioihin

Mikä on budjetti? Miten aloittaa säästäminen? Miten välttää maksuhäiriömerkintä? Täältä löydät parhaat vinkit, miten voit ottaa omat raha-asiat haltuusi.

Säästöpankin brändikuva.

Miten aloittaa säästäminen, kun ei oo mitään hajua mistä aloittaa?

Voit aloittaa tutustumalla eri säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehtoihin, mutta jos kaipaat henkilökohtaista apua ja tahdot nopeasti alkuun, varaa aika pankkiin. Säästöpankin asiakkaana voit jutella säästämisestä ja muista raha-asioista myös rennosti kotoa käsin verkkotapaamisessa. Kun olet yhteydessä pankkilaisiin, muista, ettei tyhmiä kysymyksiä ole ja jos et tiedä, niin kysy. Sinun ei tarvitse yksin miettiä eri säästämisen vaihtoehtoja – pankkilaiset ovat juuri tätä varten. 

Kun varaat ajan pankkiin, pidämme kattavan ja hyödyllisen oman talouden tuokion. Tapaamisessa käymme läpi taloudellista tilannettasi, tavoitteitasi ja miten rahankäyttöä kannattaa suunnitella niin, että tavoitteesi täyttyvät. Oman talouden tuokiosta jää sinulle yhteenveto kokonaisuudesta sekä ehdotus miten voit aloittaa säästämisen esimerkiksi rahastoihin tai ensiasuntoon ASP-tilille.

Muista: budjetointi on oman talouden hallinnan A ja O

Tuntuuko siltä, että rahat häviävät tililtä yhtä nopeasti, kun ne sinne ilmestyvät? Oletko koskaan laskenut, kuinka paljon rahaa menee pieniin yksittäisiin ostoksiin? Jos kuulostaa tutulta, kannattaa aloittaa tulojen ja menojen aktiivinen seuraaminen, eli budjetointi.

Miten teen budjetin?

  1. Aloita ensin laskemalla kuukausittaiset tulot. Muista ottaa huomioon pelkästään nettotulo, eli se summa mikä sinulle jää käteen, kun verot ja pakolliset vakuutus- ja eläkemaksut on maksettu.
  2. Kun sinulla on tulot selvillä, laske kaikki pakolliset menot, joita sinulla on kuukauden aikana. Näitä ovat esimerkiksi vuokra tai asuntolaina, puhelinlasku, vakuutukset, bussilippu, kuntosali sekä suoratoistovelotuspalvelu kuten Netflix.
  3. Ota säästäminen osaksi pakollisia kulujasi. Jos säästät rahastoihin tai asp-tilille laske myös nämä budjettiisi. Näin säästämisestä tule automaattista ja ”pakollinen kulu”, jolloin rahat eivät tuhlaannu pikkuostoksiin. Tästä tulee myös fiilis, että omat raha-asiat ovat hallussa.
  4. Lopuksi laske kuinka paljon tarvitset kuukaudessa käyttörahaa esimerkiksi ruokaan, ostoksiin ja muuhun menemiseen.
  5. Nyt tiedät tulosi ja menosi kuukaudessa ja olet tehnyt itsellesi budjetin. Miltä tilanne näyttää? Onko mahdollista säästää enemmän? Jos budjetti on miinuksen puolella, on aika miettiä omaa kulutusta ja mitä kuluja voi karsia, ettet elä yli varojesi.
  6. Vinkki! Käytä apunasi budjettilaskuria ja kirjaa ylös kaikki tulot ja menot, jolloin taloudellinen tilanne konkretisoituu helpommin. Laskurin avulla voit helposti laatia tavoitebudjetin ja pääset seuraamaan sen toteutumista.

Miksi nuorena kannattaa säästää? 

Kaikilla on eri syitä säästämiselle, mutta säästäminen kannattaa erityisesti siksi, että olet varautunut elämän yllättäviin menoihin. Kun taloudellinen puskuri on kunnossa, ei tarvitse ahdistua tiskikoneen rikkoutumisesta tai auton huollosta. Osa säästää pahan päivän varalle, lomamatkaan tai vaihtovuotta varten. Jotkut taas tulevaisuutta ajatellen esimerkiksi ensiasuntoon.

Säästämisen ja sijoittamisen aloittaminen alkaakin miettimällä, mihin haluat säästää – ja millä aikataululla tarvitset rahoja taas käyttöösi. 

Säästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian, sillä pääset todennäköisimmin hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä. Tämä tarkoittaa, että vuosien saatossa alkuperäisen sijoitetun pääoman tuottamalle korolle maksetaan myös korkoa. Näin saat siis jatkuvasti korkoa kasvavalle summalle, jolloin saatu korko kasvaa joka vuosi.

Miten säästää omaa asuntoa varten?

Asuntosäästämistä kannattaa miettiä jo nuorena – se on helppo tapa säästää itselleen ja omaa tulevaisuuttaan varten. Sen sijaan, että maksat toiselle vuokraa, voit maksaa omaa asuntolainaasi. ASP-tili on matalan kynnyksen edukas ratkaisu, jos ajattelet joskus ostavasi ensiasunnon. Se on myös hyvä tapa harjoitella säästämistä, koska ASP-tilille ei voi lisätä isoa summaa kerrallaan esimerkiksi perinnöstä, harjoittelet säästämistä pitkäjänteisesti sekä suunnittelet omaa talouttasi vähintään seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi. 

ASP-tilille voit tallettaa rahaa säännöllisesti, joko kuukausittain tai harvemmin. Tilille pitää kuitenkin säästää kolmen kuukauden sisällä vähintään 150 euroa ja enimmillään 3 000 euroa. Voit siis säästää ASP-tilille 50-1000 euroa kuukaudessa.

ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä tukee nuorten ensiasunnon hankintaa ja tarjoaa useita erilaisia rahanarvoisia hyötyjä ensiasunnon ostajalle. Tutustu tarkemmin.

Sonja Aiello osti ensiasuntonsa vain 20-vuotiaana – lue miten kaikki onnistui.

Vinkkejä talouteesi