Miten aloittaa säästämisen, kun sulla ei ole mitään hajua mistä aloittaa?
Voit aloittaa tutustumalla eri säästämisen ja sijoittamisen vaihtoehtoihin, mutta jos kaipaat henkilökohtaista apua ja tahdot nopeasti alkuun, kannattaa varata aika pankkiin. Säästöpankin asiakkaana voit myös jutella säästämisestä ja muista raha-asioista rennosti kotoa verkkotapaamisessa. Kun olet yhteydessä pankkilaisiin, muista, ettei tyhmiä kysymyksiä ole ja jos et tiedä, niin kysy. Sinun ei tarvitse yksin miettiä eri säästämisen vaihtoehtoja - pankkilaiset ovat juuri tätä varten.
Kun varaat ajan pankkiin, käymme oman talouden tuokiossa läpi taloudellisen tilanteesi. Tapaamisessa käymme läpi tavoitteesi ja miten rahankäyttöä kannattaa suunnitella, jotta tavoitteesi täyttyvät. Oman talouden tuokiosta jää sinulle yhteenveto taloudellisesta tilanteestasi sekä ehdotus miten voit aloittaa säästämisen esimerkiksi rahastoihin tai ensiasuntoon ASP-tilillä.
Muista budjetti - budjetointi on oman talouden hallinnan A ja O
Tuntuuko siltä, että rahat häviävät tililtä yhtä nopeasti, kun ne ilmestyvät sinne? Oletko koskaan laskenut, kuinka paljon rahaa menee pieniin yksittäisiin ostoksiin? Jos kuulostaa tutulta, kannattaa aloittaa tulojen ja menojen aktiivinen seuraaminen, eli budjetointi.Miten teen budjetin?
- Aloita ensin laskemalla kuukausittaiset tulot. Muista ottaa huomioon pelkästään nettotulo, eli se summa mikä sinulle jää käteen, kun verot ja pakolliset vakuutus- ja eläkemaksut on maksettu.
- Kun sinulla on tulot selvillä, laske kaikki pakolliset menot, joita sinulla on kuukauden aikana. Näitä ovat esimerkiksi vuokra tai asuntolaina, puhelinlasku, vakuutukset, bussilippu, kuntosali sekä suoratoistovelotuspalvelu kuten Netflix.
- Ota säästäminen osaksi pakollisia kulujasi. Jos säästät rahastoihin tai asp-tilille esim. kuukausittain laske myös nämä budjettiisi. Näin säästämisestä tule automaattista ja ”pakollinen kulu”, jolloin rahat eivät tuhlaannu pikkuostoksiin. Tästä tulee myös fiilis, että omat raha-asiat ovat hallussa.
- Lopuksi laske kuinka paljon tarvitset kuukaudessa käyttörahaa esimerkiksi ruokaan, ostoksiin ja muuhun menemiseen.
- Nyt tiedät menosi ja tulosi kuukaudessa ja olet tehnyt itsellesi budjetin. Miltä tilanne näyttää? Onko mahdollista säästää enemmän? Jos budjetti on miinuksen puolella, on aika miettiä omaa kulutusta ja mitä kuluja voi karsia, ettet elä yli varojesi.
Budjetointiin saat apua myös budjettilaskuristamme (excel), tilaa budjettilaskuri sähköpostiisi.
Miksi nuorena kannattaa säästää?
Ihmisillä on eri syitä miksi he haluavat säästää rahaa. Osa säästää ihan vaan tulevaisuutta varten ja osa esimerkiksi lomamatkaa tai vaihtovuotta varten. Olennaista säästämisessä on, että sinä päätät itse miten, miksi ja kuinka paljon tahdot säästää.
Säästäminen kannattaa myös siksi, että sillä varaudut myös elämän yllättäviin menoihin. Tutustu eri säästämisen vaihtoehtoihin.
Miten säästää omaa asuntoa varten?
Asuntosäästämistä kannattaa miettiä jo nuorena – se on helppo tapa säästää itselleen. Sen sijaan, että maksat toiselle vuokraa, voit maksaa omaa asuntolainaasi. ASP-tili on kätevä tapa, jos harkitset ensiasunnon ostamista. ASP-tilille voit tallettaa rahaa säännöllisesti, joko kuukausittain tai harvemmin. Tilille pitää kuitenkin säästää kolmen kuukauden sisällä vähintään 150 euroa ja enimmillään sinne voi säästää 3 000 euroa. Voit siis säästää ASP-tilille esimerkiksi 50-1000 euroa kuukaudessa. ASP-säästäminen on myös hyvä tapa harjoitella säästämistä. Koska ASP-tilille ei voi lisätä isoa summaa kerrallaan esimerkiksi perinnöstä, harjoittelet säästämistä pitkäjänteisesti sekä suunnittelet omaa talouttasi vähintään seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi.
ASP-säästäminen tuo tullessaan useita erilaisia rahanarvoisia hyötyjä ensiasunnon ostajalle. ASP-lainassa riittää 10 % summan säästäminen lainan saamiseen, joka on alhaisempi kuin normaalissa asuntolainassa. Lisäksi ASP-laina sisältää ilmaisen valtion takauksen, joka siis käytännössä tarkoittaa sitä, ettet tarvitse vanhempiasi takaamaan lainaasi tai joudu ottamaan pankin lisätakausta.