Asuntojen hintojen laskuun on syytä varautua myös pk-seudulla

Pk-seudun asuntomarkkinoilla asuntojen hintojen nousu on koronavuoden aikana ollut kovinta kymmeneen vuoteen. Vetovoimaisimmilla asuinalueilla hinnat ovat kivunneet pilviin ja asunnoista on maksettu yli pyyntihintojen. On todennäköistä, että hintatason kehitys pysähtyy ja hinnat saattavat jopa laskea, kun tilanne koronan jälkeen normalisoituu.

– Näyttää siltä, että korona pitää maailmaa otteessaan vielä jonkin aikaa. En usko, että tämänhetkiseen tilanteeseen tulee kovin nopeasti muutosta Suomessakaan. Kesälomat vietetään vielä koti-Suomessa, mikä tarkoittaa kesämökkien ja vapaa-ajan asuntojen kovan kysynnän ja hintojen nousun edelleen jatkuvan, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– On ylipäänsä kiinnostava kysymys, mitä paluu arkeen asuntomarkkinoilla edes tarkoittaa, pohtii Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Pk-seudulla asuntomarkkinatilanteeseen vaikuttaa merkittävästi se, aloittavatko yliopistot ja korkeakoulut lähiopetuksen syksyllä. Jos aloittavat, uskon sen näkyvän ensimmäisenä yksiöiden kaupan vilkastumisena.

– Nyt tyhjillään olevat vuokrayksiöt täyttyvät nopeasti. Opiskelijoiden tulon myötä pk-seudulla on kohta taas huutava pula vapaista vuokra-asunnoista, jatkaa Rantanen.

– Todennäköisesti Airbnb-toimintakin muuttuu meillä pitkäaikaisemmaksi vuokraukseksi. Maailmalla on jo näin tapahtunut. Asuntosijoittajan kannattaa tehdä 2–3 viikon vuokrasopimuksia, jos tyhjillään olevaan asuntoon ei löydy pitkäaikaista vuokralaista, sanoo Jäntti.

Hyvästä sijainnista ja uniikista kohteesta ollaan valmiita maksamaan jatkossakin

– Nykyinen asuntojen hintojen nousutahti ei tule jatkumaan pk-seudulla enää pitkään, vaan päin vastoin uskon hintojen tilastollisesti hieman laskevan tai vähintäänkin nykyisen hintatason kehityksen pysähtyvän, sanoo Rantanen. 

– Niiden, jotka ovat nyt maksaneet asunnostaan korkean hinnan ja suunnittelevat myyntiä seuraavan kahden vuoden aikana, kannattaa varautua siihen, etteivät he välttämättä tule saamaan omiaan takaisin. Poikkeuksena ovat tietyt vetovoimaisimmat asuinalueet Helsingissä ja Espoossa sekä uniikit kohteet. Suomessa on paljon varallisuutta ja yrityskauppojen myötä vaurastuneita, jotka ovat valmiita maksamaan uniikeista kohteista jopa miljoonia. Niissä hinnanmääritys on ylipäänsä erittäin vaikeaa.

– Uskoisin myös, että tilanteen normalisoiduttua kauppoja tehdään enemmän eri koko- ja hintaluokan asunnoista kuin nyt. Oletan, että kiinnostus pienemmän ja edullisemman kokoluokan asuntoihin kasvaa Espoon rivitaloasuntojen ja omakotitalojen sekä Helsingin isojen huoneistojen sijaan, pohtii Rantanen.

Korkojen nousu häämöttää näköpiirissä

– Korot eivät välttämättä pysy matalalla tasolla enää vuosikausia. Niiden nousuun kannattaisi jo varautua. Sillä, kun korot lähtevät nousemaan, nousu on nopeaa. Inflaatiohan on jo nousussa, korostaa Jäntti. 

– Suosittelemme korkosuojausta kaikille laina-asiakkaillemme. Se on erinomainen turvakonsti korkojen nousua vastaan tänäkin päivänä, Jäntti jatkaa. – Erityisesti pk-seudulla, jossa asuntojen hinnat ja lainamäärät ovat suuria, asunnonomistajien kannattaa varautua niin sanotusti pahimpaan. Kotitalouksien velkaantumisaste on noussut viime vuosina.

– Näistä asioista kannattaa oman pankin kanssa keskustella avoimesti. Talouden valmentaminen on tärkeä osa Nooan Säästöpankin palvelua. Käytännössä se tarkoittaa muun muassa sitäkin, että käymme asiakkaan kanssa yhdessä läpi erilaisia vaihtoehtoja oman talouden turvaamiseen korkojen nousun varalta. 

– Suomen Pankin tuore lainakattoehdotus tulisi toteutuessaan vaikuttamaan Espoon ja Helsingin asuntomarkkinoihin todella merkittävästi. Se kolahtaisi erityisesti ensiasunnon ostajiin, ja veisi käytännössä myös ASP-rajan tuoreen noston hyödyt mennessään, toteaa Rantanen.

– Nyt olisikin todella tärkeää kuulla kaikkia alan toimijoita, pankkeja ja kiinteistönvälittäjiä, jotta päätöksiä tehtäessä ymmärretään lainakaton vaikutukset koko markkinaan ja liikkeellä oleviin asunnonostajiin.

– Useinhan sääntelyllä on valitettavasti tapana tulla jälkijättöisesti, jolloin sillä ei saavuteta enää tavoiteltua hyötyä. Nyt on jo nähtävissä se, että koronan hellittäessä markkinassa tulee tapahtumaan kohtuullisen nopeastikin normaali markkinakorjaus, Jäntti toteaa. – Sääntelyn pitäisi katsoa tulevaan, eikä reagoida menneeseen. Kohdentaminen ja joustavuuden varmentaminen on vaikeaa ja ongelmallista. 

– Asuntomarkkina ja kuluttajien taloudet eivät kaipaa häiriötä, Rantanen ja Jäntti viestivät päättäjille.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

 

Esa JänttiEsa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
0400 383 348, esa.jantti@saastopankki.fi

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija
...