Yrityksen ostaminen – kuinka Samu Sinisalo päätyi Lasimestari Bergholmin yrittäjäksi

Lasimerstari

Tapasimme perinteikkään lasiliikkeen - Lasimestari Bergholmin – yrittäjän Samu Sinisalon ja kysyimme häneltä yrittäjyydestä, yrityksen ostamisesta sekä vinkeistä yrityksen ostoa miettiville. Tapaamme Espoossa lasiliikkeen toimitiloissa. 

Kuka olet ja miten olet päätynyt yrittäjäksi?

Samu Sinisalo, 35-vuotias yrittäjä, on koulutukseltaan markkinointimerkonomi ja kertoo että on tehnyt erilaisia lasialan töitä koko työikänsä ajan – käytännössä siis edelliset 16 vuotta. Matkalle on mahtunut yrittäjyyttä sekä erilaisia lasi- ja ikkuna-alan tehtäviä. Samu kertoo, että hänellä on ollut tietty kutsumus yrittäjyyteen aina, joskin lasialalle hän on päätynyt hieman vahingossa. Ala, on kuitenkin vienyt mennessään. ”Hyvä puoli yrittäjyydessä on se, että pystyy itse vaikuttamaan aikatauluihin. Samalla pystyy myös kehittämään liiketoimintaa rajattomasti ilman esteitä ja omalla tekemisellä voi vaikuttaa paljon. Se on samalla kuitenkin kaksiteräinen miekka, sillä helposti saattaa tehdä ’kellonympäri’ töitä.” Vapaa-ajan ja työn erottaminen on asia, jota Samu kertoo opetelleensa, sillä työt eivät tekemällä lopu.

Mikä on Lasimestari Bergholm Oy?

Lasimestari Bergholm Oy on pk-seudulla toimiva, pitkät perinteet omaava lasialan yritys. Nykyisin yrityksen päätoimipiste sijaitsee Espoossa, mutta juuret vievät aina vuoteen 1910, jolloin yritys on perustettu - ikää on siis jo yli 100 vuotta. Pitkään yritys sijaitsi Helsingin Kruununhaassa ja tämä näkyy myös asiakaskunnassa, sillä Samu kertoo monien asiakkaiden olevan pitkäaikaisia asiakkaita. Tämän lisäksi asiakaskunnassa on mm. paikallisia PK-seudun yrityksiä ja yksityishenkilöitä, rakennusliikkeitä sekä jonkin verran myös julkisen sektorin asiakkaita. Moni yllättyykin, kun Samu kertoo, että heidän kautta järjestyy esimerkiksi pienempimuotoinen maljakon erikoishionta tai jopa suuri uudiskohteen lasitushanke. Saman katon alta saa siis kaiken pienistä lasitarpeista aina mittavampiin projekteihin. 

Taustatyöt ennen yrityksen ostamista

Yrityksen ostaminen on ollut tietynlainen haave ja tavoite Samulla jo pidemmän aikaa. Tavoitteena on ollut laajentaa omaa liiketoimintaansa ja sen takia hän olikin selaillut erilaisia myyntikanavia (mm. yrityspörssiä sekä keskustellut kontakteilleen) jo jonkin aikaa. Hänellä oli hyvä käsitys, minkä kokoluokan yritys voisi olla kyseessä ja jossain kohtaa hän huomasi, että Lasimestari Bergholm Oy oli myynnissä. Näin hän alkoi selvitellä firman taustoja, sillä ala oli tuttu ja mielenkiinto heräsi. Kun yrityksen taustat ja talous näyttivät olevan kohdillaan, niin yritys alkoi kiinnostaa entistä enemmän. Yrityksen perinteikkyys teki Samuun vaikutuksen ja oli asia, jota hän halusi ehdottomasti vaalia ja jatkaa. 

Kiinnostuksesta yrityksen ostamiseen 

Samu oli saanut alustavaa sparrausapua lähipiiristään mm. kassavirtalaskelmia varten. Tämän jälkeen, kun kaikki näytti hyvältä, oli aika keskustella pankin kanssa. Säästöpankki oli Samulle ennestään tuttu, joten hän otti yhteyttä Nooa Säästöpankkiin. Kaikki edeltävät kokemukset olivat olleet Säästöpankissa positiivisia ja siksi tuntui luontevalta ottaa heihin yhteyttä. ”En edes miettinyt muita vaihtoehtoja” Samu kertoo. Nooa Säästöpankin yritystiimistä Kyösti Jaakkola otti yhteyttä Samuun ja he kävivät puhelimessa alustavasti ajatustenvaihtoa Samun suunnitelmista. Tämän jälkeen sovittiin treffit, jonne Samu saapui laskelmiensa kanssa. Samulla oli mukana liiketoimintasuunnitelma, kassavirtalaskelmia sekä muita yrityksen hankintaan liittyviä tärkeitä dokumentteja. Samu kertoo lähipiirin sparrausavusta olleen hyötyä ja siksi osasi valmistautua rahoitusneuvotteluun oikeanlaisella dokumentaatiolla. ”Myös pankin puolelta tuli kiitos hyvästä valmistautumisesta tapaamiseen” kertoo Samu. 

Kuinka rahoitus järjestettiin? 

Samun laskelmat ja liiketoimintasuunnitelma näyttivät hyvältä, jonka jälkeen enää jäi ratkaistavaksi rahoituskuvio. Kyöstin ideasta rahoituskuvio jaettiin muutaman osapuolen kesken: Samu osallistui omalla pääomallaan, Nooa Säästöpankki rahoitti osan ja joukkorahoitustoimija Fundu osan. Karkeasti osuudet jakautuivat seuraavasti: pankki 60 %, Fundu 20 % ja yrittäjän omarahoitus 20%. Tämän lisäksi hyödynnettiin myös Finnveraa, joka takasi osan rahoituksesta. Kokonaisjärjestelyssä päästiin Samun mielestä hyvään ratkaisuun. Joukkorahoitus oli hänelle ennestään terminä tuttu, mutta Fundu oli uusi tuttavuus. Hän yllättyi kuitenkin positiivisesti, sillä järjestely oli helppoa ja ajallisesti prosessi ei ollut pitkä. 

Joukkorahoitus osana rahoituskokonaisuutta

”Säästöpankin ja Fundun yhteistyö edesauttaa yrityksiä löytämään ratkaisun omistajanvaihdostilanteissa ja muissa yritysjärjestelyissä. Useimmissa rahoituskokonaisuuksissa Pankki ja Finnvera toimivat hankkeen päärahoittajina. Pääsääntöisesti Fundun rooli on täydentää rahoituspakettia osuudella, jotta hanke saadaan toteutettua. Yhteisrahoitus soveltuu etenkin tilanteisiin, joissa yrittäjä ei halua tai voi tarjota reaalivakuuksia tarvittavalle summalle” kertoo Fundun rahoitusjohtaja Jukka Törrönen.

Mitä vinkkejä antaisit yrittäjyyttä ja yrityksen ostoa miettivälle?

”Yrittäjyyteen liittyen on olemassa hyviä kursseja, joista saa eräänlaisen ’yrittäjyyden ABC-infon’ kertoo Samu Sinisalo. Näitä järjestetään eri toimijoiden puolesta paljon, ja niistä on varmasti hyötyä. Yrityksen ostoprosessissa yksi tärkeimmistä asioista on Samun mukaan panostaa due dilligenceen. ”Tee - tai pyydä se tehtävän -  kunnolla ja ajatuksella: laskelmat, firman historia ja taustaselvitykset ovat oleellisia asioita, sillä saatetaan puhua vuosien investoinnista. Kun nämä asiat on tehty kerran kunnolla, niin mahdollinen jälleenmyyntikin on tulevaisuudessa helpompaa, kun kaikki on dokumentoitu huolella.

Lasimestari Bergholm Oy tarjoaa monipuoliset sekä laadukkaat lasialan palvelut yksityisille, yrityksille ja julkiselle sektorille pääkaupunkiseudulla.

Haluatko keskustella Nooa Säästöpankin yritysasiantuntijan kanssa?

Sovi tapaaminen TAI  jätä yhteydenottopyyntö

Lasimestari

”Yrittäjä Samu Sinisalo esittelemässä, millaisia erilaisia töitä heillä tehdään.”

 
Julkaistu

Ajankohtaista