Me kysyimme, te vastasitte

Kysyimme Facebookissa seuraajiltamme, mitä Suomi 100 sinulle merkitsee. Puhdas luonto, vapaus, turvallisuus, rauha ja itsenäisyys nousivat selvästi tärkeimmiksi asioiksi juhlivassa Suomessa.

Saimme Facebook-seinällemme muutamassa päivässä lähes 250 vastausta kysymykseen, mitä sinulle merkitsee Suomi 100. Kommenteissa nousee esiin ilahduttavan paljon erilaisia näkökulmia, joista erottuu selkeä kärki meille tärkeimpiä asioita Suomessa.

Puhdasta luontoa

Me suomalaiset selvästikin rakastamme puhdasta ja upeaa luontoamme. Se mainitaan lähes kolmanneksessa kaikista vastauksista. Tuhannet järvet, kirkkaat vedet, sininen taivas, hohtavan valkoiset pakkaspäivät, puhdas ilma ja hiljaisuus ovat osa kansallista identiteettiämme. Muutama vastaaja muistuttaa myös siitä, miten hienoa on, että meillä on neljä vuodenaikaa.

 Suomi 100 merkitsee minulle kaikkea sitä, mitä Suomi aina ennenkin, mutta nyt jo 100-vuotiaana versiona! Siis puhdasta luontoa, tuhansia järviä, metsiä… ihan kaikkea mitä ihana Suomemme meille tarjoaakaan, Henna kuvailee.

Turvaa, rauhaa ja rakkautta

Upean luonnon lisäksi kärkisijoille vastauksissa nousevat vapaus, turvallisuus ja rauha sekä itsenäisyys, jotka keräävät kymmenittäin mainontoja. Vastauksissa korostuvat myös kotimaa ja isänmaa, oma kieli ja kulttuuri, tasa-arvo ja sananvapaus.

– Suomi 100 merkitsee kotimaata, turvaa, rauhaa, rakkautta, mutta myös sitä, ettemme saa seuraavan sadan vuoden aikana tuudittautua siihen, että meidän on täällä hyvä olla ja tämä on lintukoto. Pitää tehdä hyvää työtä sen eteen, että saamme pidettyä kotimme jatkossakin hyvänä, tasa-arvoisena, suvaitsevana rauhan tyyssijana, Sanna muistuttaa.

Varusmiespalvelustaan parhaillaan suorittavalla Jannella on ollut armeijassa aikaa miettiä syntyjä syviä.

–Korvaamattoman kotimaan puolesta mielellään tätä tekee. Suomessa on hyvä olla. Täällä on turvassa ja kauniin luonnon ympäröimänä, hän pohtii.

Kiitollisuutta ja arvostusta

Kiitollisuus ja arvostus nousevat vastauksissa esiin kerta toisensa perään. Nuoruutensa isänmaan puolesta uhranneet sotiemme veteraanit saavat syvää kunnioitusta osakseen.

– Molemmat isoisät taistelivat itsenäisyyden puolesta. Kun tiedän mitä itsenäisyys heille merkitsi, on helppo arvostaa sitä suuresti itsekin, kertoo Harri.

– Isäni taisteli itsenäisyydestämme kuten muutkin. Isäni veli kuoli 18-vuotiaana. Perheellemme itsenäisyys merkitsee kiitollisuutta, arvostusta onnea, iloa ja ihanaa kotimaatamme. Itsenäinen 100-vuotias Suomi on kaiken perusta. Itsenäisen Suomen arvoa ei voi kyllin korostaa, vastaa Tuula.

Onnellisuutta ja ruisleipää

Menneiden sukupolvien työ ei ole mennyt hukkaan, eikä suomalainen sisu ole pelkkä myytti. Keke Ilmari muistuttaa, että meidän kannattaa olla ylpeitä siitä, mitä kansamme on saanut aikaiseksi. Harri on ylpeä siitä, että olemme ”hieman” vakava kansa.

Menneiden sukupolvien työn arvostuksen, luonnon, vapauden ja turvallisuuden ohella 100-vuotias Suomi tarkoittaa meille arkipäivän iloa ja onnellisuutta. Sitä tuottavat muun muassa luottamus, tulevaisuudenusko, hyvinvointi, koulutusmahdollisuudet ja hyvä koti. Säde muistuttaa upeiden ihmisten ja yhteisöllisyyden merkityksestä. Yhteisöllisyyttä ja rehtiä meininkiä arvostaa myös Petteri.

Sanni toteaa, että korkealaatuiset palvelut ja tuotteetkin ovat suomalaisuutta.

– Luonto, kieli, koulutusmahdollisuudet, hyvä asuminen, ruisleipä ja sinappi.. näitä asioita Suomessa arvostan, Kati kommentoi.

Hyvinvointia ja pahoinvointia

Maija sanoo Suomi 100:n merkitsevän hyvää elämää hänelle ja lapsille.

–Turvallinen hyvinvointivaltio. Täällä on hyvä kasvattaa lapset, komppaa Mari.

Sonja on eri mieltä.

– Hyvinvointivaltiosta valitettavasti on ollut jo pitkään turha puhua. Itsemurhatilastot, leipäjonot, yleinen pahoinvointi ja oireilu. Jatkuvia leikkauksia, jotka kohdistuvat jo valmiiksi köyhimpiin ja vähäosaisempiin, hän listaa epäkohtia.

Jouko ei myöskään jaksa olla luottavaisin mielin. Hän epäilee maakunta- ja sote-uudistusten tuovan mukaan korkeampia veroja.

Uniikki maa

Juhlavuoden tapahtumat ovat pysäyttäneet monet pohtimaan isänmaata ja itsenäisyyttä tavallista enemmän.

–Ainakin se on merkinnyt sitä, että tänä vuonna on tullut ajateltua historiaan littyviä kysymyksiä hieman enemmän kuin aiempina vuosina, Timo tunnustaa.

Anniina muistuttaa, että sadanteen itsenäisyyspäiväänsä valmistautuva Suomi on uniikki maa. Ellu sanoo olevansa ylpeä, että saa olla suomalainen.

Maarit kiteyttää Facebook-kyselymme kokonaistulokset vastaansanomattomasti yhteen lauseeseen.

– Paras paikka maailmassa, hän puntaroi Suomi 100:n merkitystä.

 

Tutustu suomalaiseen ja paikalliseen pankkiisi:
http://www.saastopankki.fi/etusivu