Asuntolainan koron tarkistus — mitä se tarkoittaa käytännössä?

Korkojen nousu on nyt kaikkien asuntolainaa maksavien mielessä. Miten paljon kulut nousevat? Kuinka paljon korko voi nousta vielä lisää? Miten selvitä kustannuksista? Näitä kysymyksiä pohditaan kotitalouksissa, joten koostimme tietoa siitä, mitä asuntolainan korkoon liittyvät asiat tarkoittavat ja onko oikeasti syytä huoleen.

Säästöpankissa henkilöasiakasrahoituksen päällikkönä ja Salon konttorinjohtajana toimiva Petra Peltola kertoo, mitä asuntolainan koron tarkistus tarkoittaa käytännössä. ”Yksinkertaisesti se on päivä, jolloin korko muuttuu. Euribor-korkoihin sidotuissa luotoissa on aina koron tarkistuspäivä”, kertoo Peltola. Euribor-korko on päivittäin julkaistava euroalueen yhteinen viitekorko eri pituisille ajanjaksoille, joista yleisimpiä ovat 3, 6, tai 12 kk Euribor. Euribor-korkojen lisäksi pankeilla on käytössä omat Prime-korot.

Mitä omasta asuntolainasta kannattaa tietää?

Omasta asuntolainasta kannattaa tietää ainakin koron tarkistuspäivä, sillä sen jälkeen korko muuttuu seuraavaan tarkistuspäivään saakka, joka on yleensä vuoden päästä.

”Käytännössä tämänhetkisen tilanteen myötä tarkistuspäivän jälkeen kuukausierä tulee joko nousemaan tai laina-aika pitenemään”, summaa Peltola.

Kannattaa myös tarkistaa, onko luotolle tehty korkosuojaus. Korkosuojaus on pankilta ostettava tuote, joka turvaa korkojen nousulta. Tällaisia ovat esimerkiksi kiinteää korko, korkokatto ja korkoputki. Lisäksi on hyvä tietää marginaalin määrä. Luoton kokonaiskorko sisältää Euribor-koron lisäksi marginaalin, joka on yleensä 0,5-1 %. Säästöpankki tarjoaa lainoille mm. kiinteää korkoa, mikä tarkoittaa, että lainalle on sovittu samana pysyvä korko joko kolmelle, viidelle tai kymmenelle vuodelle.

Säästöpankki on tukenasi elämäntilanteen ja markkinoiden muuttuessa

Taloustilanteen muuttuessa olemme tukenasi ja voimme yhdessä miettiä sopivaa ratkaisua tilanteen helpottamiseksi esimerkiksi lyhennysvapaalla tai väliaikaisella maksuerän muutoksella. Lyhennysvapaalla lainasta maksetaan pelkkää korkoa tietyn ajanjakson ajan. Yleensä lyhennysvapaata otetaan muutamasta kuukaudesta vuoteen tilanteesta riippuen ja siitä peritään pankkikohtainen muutoskulu. Väliaikaisella maksuerän muutoksella lainanmaksuerää pienennetään hieman, mutta luoton lyhentämistä kuitenkin jatketaan.

”Lyhennysvapaan tarkoitus on saada asiakkaan talous tasapainotettua niin, että asiakas tulee selviytymään kaikista talouden pakollisista kuluista. Lainanlyhennyksen summalla voi maksaa esimerkiksi muita laskuja”, kertoo Peltola.

Omaa tilannetta kannattaa ennakoida ja olla matalalla kynnyksellä yhteydessä pankkiin hyvissä ajoin ennen koron tarkistuspäivää, jos tuntuu, että tarvitsee helpotusta maksueriin.

”Korko on ollut vuosia poikkeuksellisen alhaalla ja nyt saavutetaan normaali korkotaso. Ei siis kuitenkaan ole syytä huoleen. Oman varallisuuden ja säästämisen kannalta asunnon ostaminen on aina järkipäätös”, muistuttaa Peltola.

Jos oma taloustilanne mietityttää, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä. Mietitään yhdessä tilanteeseesi sopiva ratkaisu - me autamme.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista