Inkomst level när du blir sjuka

När man blir allvarligt sjuk kan lönebetalningen sluta överraskande fort

Säästöpankin brändikuva
Visste du att lönearbetare får lön bara en begränsad tid när de blir sjuka? Lönebetalningen kan sluta så snabbt som efter 10 vardagar. Lyckligtvis är det lätt att också själv förbereda sig för överraskande situationer. 

Sjukledigheten med lön kan bli för kort med tanke på återhämtningen om man drabbas av en allvarlig sjukdom, såsom cancer eller infarkt. Det fick Helsingforsbon Satu (46), märka när hon sommaren 2017 överraskande fick höra att hon hade bröstcancer.

"Ett par av mina bekanta hade haft cancer som ganska unga så jag beslöt mig för att via företagshälsovården söka mig till en undersökning redan innan de screeningar för bröstcancer som börjar när man är 50. I undersökningen hittades en förändring i mitt bröst som läkaren ville ta en finnålsbiopsi på", kommer Satu ihåg.

Cancerdiagnosen kom på några dagar.

"Efter provtagningen hade jag en stark känsla att det är cancer, fastän jag naturligtvis hoppades på annat. Det var verkligen tungt att vänta på resultatet så att få beskedet kom på ett konstigt sätt som en lättnad. Märkligt nog märkte jag också att jag tänkte att det var tur att det var jag som fick cancer och inte min späda och känsliga syster", säger Satu.

En väninnas erfarenheter hjälpte Satu att förbli stark.

"Lyckligtvis hade en god vän haft bröstcancer för fem år sedan och klarat sig från det. Jag tänkte genast att nu går jag igenom samma som hon gjorde. Jag blev inte förtvivlad eller började planera min begravning, fastän jag helt förstår också en sådan reaktion", säger Satu.

Sex veckor sjukledighet med lön

Satu kom snabbt till operation och återgick till arbetet igen efter en månads sjukledighet.

"När jag kom tillbaka ville HR tala med mig om sjukledighet. Först då insåg jag att jag för en sjukdom kan på sjukledighet med lön i högst sex veckor. Efter det är det sjukdagpeng från FPA som gäller och den uppskattade jag till ca hälften av min månadslön", berättar Satu.

Anställningens längd hade ingen betydelse.

"Jag har varit hos samma arbetsgivare i ansvarsfulla uppgifter i nästan tio år. Hur lång sjukledigheten med lön är bestäms ändå i branschens kollektivavtal och det var inte förhandlingsbart", säger Satu.

Kroppen höll, arbetet flexade

Efter sin månadslånga sjukledighet har Satu har kunnat jobba hela tiden med undantag av perioder på några dagar.

"Jag har haft tur för jag har mått ganska bra under mina cytostatikabehandlingar Lika bra hade jag kunnat vara arbetsoförmögen i sex månader eller längre. En del cancerpatienter är t.o.m. tvungna att ligga på sjukhus under hela processen", säger Satu.

När arbetet är flexibelt kan man vid behov jobba också hemifrån. Satu jobbar med expertuppgifter så det går att jobba hemifrån och några dagars frånvaro är inte hela världen.

"Det är viktigt att jag inte använder en massa energi till att göra mig i ordning för jobbet och för arbetsresor. I kollektivtrafiken och på kontoret skulle jag också bli utsatt för säsongsinfluensor och kräksjukor som är farliga för dem som återhämtar sig från cancer. Jag förstår att jag är lyckligt lottad, i många jobb är det inte möjligt med sådana arrangemang", säger Satu.

Att bli sjuk fick Satu att fundera på betydelsen av sparande 

Satus cancerbehandlingar har gått bra men de fortsätter åtminstone till början av år 2018.

"Jag har ingen att försörja men jag har nog tänkt på hur jag skulle ha skött min ekonomi om jag till exempel var ensamförsörjare eller om jag varit arbetsoförmögen i många månader. Det skulle vara hemskt att som allvarligt sjuk ännu stressa över hur man ska få mat på bordet åt barnen eller hyran betald", funderar hon.

Att plötsligt bli sjuk ändrade Satus relation till sparande.

"Jag har alltid sparat men tidigare tänkte jag att det är en överdrift att spara t.ex. 3–6 månaders levnadskostnader på kontot. Nu har jag ändrat mig. Vad som helst kan hända i livet, fastän man inte vill tänka på det så länge man är frisk. Om en allvarlig sjukdom drabbar en går det lätt ett halvt år och då behöver man verkligen de där besparingarna.", säger Satu.

Hur har du förberett dig för livets överraskningar? Läs mer.
 

Intressant just nu