Kan man bli rik på arbete? Vi tog tag i myten

Att bli rik kräver vilja, det är klart. Många tror ändå att man i Finland inte överhuvudtaget kan bli rik på arbete. Vi bestämde oss för att ta tag i myten med hjälp av Zacharias Wickholm.

voiko tyolla rikastua

Hej Zacharias! Traditionellt har man tänkt att man inte kan bli rik på arbete. Stämmer det här?


Nej, det stämmer inte! Under min karriär har jag sett olika exempel på hur människor med vanliga jobb har blivit förmögna. En gång träffade jag en man i byggbranschen som genom att investera sina inkomster hade samlat ihop en miljonförmögenhet.

När man talar om att bli rik är det ändå inte nödvändigtvis fråga om att samla ihop miljoner. För en är ett rikt liv att kunna resa regelbundet, en annan vill ha hundratusen eller rentav en miljon på sparkontot. Det viktigaste är att ställa upp ett mål som passar en själv och den egna ekonomin.

– Hur tror du att den myten att man inte kan bli rik på arbete har uppstått.? Varför lever den fortfarande kvar?


Myten hänger säkert ihop med den höga inkomstbeskattningen i Finland. Trots beskattningen är det ändå möjligt för medelinkomsttagare att spara också stora summor genom att investera, men det kräver uthållighet. På lång sikt har placeraren hjälp av ränta på ränta-effekten; när den avkastning man fått på investeringarna, till exempel aktieutdelning, investeras på nytt i stället för att konsumeras växer potten på lång sikt exponentiellt.

Om man samtidigt vill njuta av att konsumera och spara med vänstra handen är det svårt att bli rik. Var och en måste hitta den lämpliga balansen för hur mycket man vill njuta av stunden och hur mycket man vill spara för framtiden.

– Vilka andra myter gällande att bli rik har du stött på under din karriär?


I fråga om placering har jag stött på fördomen att det är fråga om ett nollsummespel: om en aktie stiger, måste en annan falla. Det här stämmer inte! Om ekonomin växer – vilket den under historiens gång har gjort – så går också kurserna upp. När man sparar och placerar ska man ha en tro på morgondagen.

– Vad ska vanliga arbetande vuxna göra för att komma igång med att öka på sin förmögenhet?


Att spara kräver alltid att man ser på sin egen ekonomi och väger sina utgifter: vilka kostnader är på riktigt nödvändiga? Att samla ihop en miljon är inte nödvändigtvis möjligt för alla. Ändå lönar det sig att ställa upp mål inom ramen för den egna ekonomin.

Det lättaste sättet att ta tag i sin ekonomi är att ”först betala till sig själv” dvs. att genast på lönedagen lägga undan de pengar som ska sparas eller placeras. Om man väntar till slutet av månaden finns det sannolikt inget kvar att spara. De sparade pengarna blir snabbt glömda, men blir en glad överraskning alltid när man tittar på sitt sparkonto eller sina investeringar.

Zacharias fem tips för att bli rik:
 

  1. Börja genast! Långsiktighet är det som gäller när man sparar och placerar.
  2. Kom ihåg spridningen. Det lönar sig inte att lägga alla ägg i samma korg. Regelbundet fondsparande är ett enkelt sätt att sprida placeringarna såväl över tid som på olika investeringsobjekt.
  3. Tänkt ut ett investeringsmål. Vad sparar du till och varför? Vilken avkastning väntar du dig och hur stor risk är villig att ta?
  4. Var tålmodig, åtminstone när dina placeringar går dåligt. Ekonomin går i cykler och dåliga tider kommer – men de tar också slut en gång.
  5. Spara för goda tider. Det är trevligt att spara när man sparar till något man vill, till exempel en semesterresa eller bostad. För sämre tider kan man sedan ta en försäkring.

Vill du höra mera om hur vi kan hjälpa dig att nå dina sparmål? Läs mera om våra tjänster för att spara och placera eller ta kontakt direkt!

Kategorier
Spara och placera

Intressant just nu