Vilket är ditt svepskäl för att inte spara?

Hittar du på svepskäl för att skjuta upp sparandet och placerandet? Du är inte ensam, men glöm inte bort vad du vill nu och i framtiden.

Vad skulle du säga om vi berättade att du kan spara pengar regelbundet oavsett om du är studerande, föräldraledig, äldre, i arbetslivet eller på tröskeln till pensionen, så länge ett enda villkor uppfylls? Otroligt? Inte alls. Sparbankens privatbankir Anna Laukka håller med. 

Om du funderar på att börja spara och placera ska du rikta blicken mot dina inkomster. Du behöver ha någon typ av regelbunden inkomst, men du behöver inte satsa några stora summor per månad. 

– Fråga dig själv om du kan leva utan 50 euro per månad. Om svaret är ja, har du råd att börja spara. Om din ekonomi står och faller med några tiotals euro bör du se över din ekonomi och ha dina pengar på ett brukskonto. En regel för sparande är att det inte får äventyra din ekonomi, förklarar Anna. 

Vilket är ditt svepskäl för att inte spara? 

I sitt arbete har Anna fått höra många ursäkter för varför människor inte har börjat spara. Hon berättar vad studerande, personer i arbetsför ålder och pensionärer ofta hänvisar till.  

– Jag vill inte ringakta de här skälen. Men jag vill ändå utmana människor att tänka annorlunda. En ung studerande som tvingas leva på makaroner och tonfisk har säkert inte råd att spara. Det finns dock också många studerande som arbetar vid sidan av studierna, och de kanske har möjlighet att lägga undan en del av lönen, säger hon. 

Även Annas egna barn lyckades spara ihop till en bra buffert redan under studietiden. 

– Pensionärer säger i stället ofta att allt är bra som det är. De tycker inte att de längre orkar sträva efter vinst, men det lönar sig ändå att spara. Det ger en bra buffert för den som har liten pension, säger Anna. 

Personer i arbetsför ålder blir lätt så invaggade i den trygghet som en regelbunden lön ger att sparandet och placerandet ofta blir ogjort. 

Mamma, ta hand om din ekonomi

När Anna frågade omkring tio nyblivna mammor om deras partner sparar för deras pension när de är hemma med barnen, fick hon förvånade blickar till svar. Ingen räckte upp handen. 

– Jag sa det inte för att vara elak, utan jag vill få människor att tänka till. Lite tillspetsat kan man säga att situationen är sådan att mannen arbetar och tjänar in egen pension, medan kvinnan är hemma med barnen och inte tjänar in någon pension. Barn är också annars ett bra skäl att spara. Mycket pengar går åt till hobbyer och livet i allmänhet. Tro mig, jag vet. Som mor till två barn och finansiär av deras hobbyer kan jag försäkra att det är så, ler Laukka. 

Även den som inte har barn bör bygga upp en trygghet för sin egen framtid. Kanske skulle du i framtiden till exempel vilja resa mer eller arbeta kortare veckor. 

Satsa en timme av din tid för en buffert för framtiden 

Om du vill börja spara och placera ska du boka tid på banken eller för en videochatt. Efter en timmes diskussion kan vi skräddarsy en lösning för sparande och placerande som passar just dig. Du får berätta vad du vill i framtiden och vilka värderingar som styr ditt liv. På så sätt kan vi skapa en lösning som är lika unik och individuell som du själv. 

Och det bästa är att det aldrig är för sent. 

– För ett tag sedan träffade jag en äldre person som var kund hus en annan bank. Jag fick veta att personen var pensionär och bodde i ett attraktivt område i huvudstadsregionen, men hade utmaningar i sin ekonomi och hade skuldsatt sig. Personen hade liten pension och hade därför använt kreditkort ganska mycket. Hen hade alltså egendom i form av en bostad, men de månatliga inkomsterna var så små att hen måste leva på kredit. 

Anna beslöt sig för att hjälpa till. Vid mötet deltog också en kollega från låneavdelningen, och man lyckades förhandla fram ett säkerhetsvärde för bostaden och ordna upp kreditkortsskulderna. 

– Den omkring 70-åriga kunden ringde sedan och tackade mig med gråten i halsen, berättar Laukka. 

Sparbankens experter hjälper dig. Vi kartlägger dina önskemål för framtiden, din tolerans för risker och vilket alternativ för sparande som passar bäst för dig. Varför inte börja redan idag? Du kan själv läsa mer om vilket alternativ för sparande som skulle passa dig bäst eller vilka fonder vi erbjuder. 

Boka en tid hos oss eller lämna en kontaktbegäran, så kan vi diskutera mer.

Kategorier
...