Sätt pengarna i arbete för den som blir färdig 

Många grubblar nu på en mycket aktuell fråga: vad ska man ge den som blir klar med sin yrkesutbildning eller blir student. Här kommer tre snabba gåvotips som säkert uppskattas av varje ung människa som ska börja ett självständigt liv.

SaknasSparbankens varumärkesbild.

1. Ge gnistan att investera

Besparingar ger unga en trygghetskänsla: ekonomin hålls stabil också vid överraskande utgifter.  Att fondspara är ett flexibelt sätt att samla tillgångar och man behöver inte följa enskilda aktiekurser, eftersom yrkesskickliga portföljförvaltare gör för den unga. Trots det kan fondsparande ändå ge den unga gnistan att investera och väcka intresse för ekonomi på ett helt nytt sätt.

2. Grundplåt för BSP-konto

Att bostadsspara på ett BSP-konto  gör det lättare att skaffa en första bostad. När man har sparat 10 procent av bostadens anskaffningspris lånar vi det som behövs för resten. Också insättningsräntan är bra trots de i övrigt mycket låga räntorna: på BSP-besparingarna betalar vi en ansenlig tilläggsränta på 4 %! Tipsa den unga också om vår guide för förstabostadsköparen, där vi har samlat information om köp av första bostad.  

3. Boka tid till en stund med en ekonomisk personal trainer 

För den som flyttar hemifrån och övar sig på att sköta sin egen ekonomi skadar det inte att få en överblick över hur den egna ekonomin ser ut just nu samt hur man redan i förväg, t.ex. med det man tjänar på sommarjobbet, kan förbereda sig för överraskande anskaffningar. 

I Sparbankens Ekonomistund kartlägger vi de önskemål, behov och möjligheter som har att göra med den ungas ekonomi och gör upp planer för framtiden, under ledning av en expert. En ekonomistund med en personal trainer kan bokas t.ex. här, och den kostar ingenting.

Låt oss sätta pengarna i arbete för den som blir färdig och för hans eller hennes framtid.

Pia Liinavuori

Skribenten är investeringsdirektör vid sparbanken i Tammerfors.
 
Nu är det dags att sätta pengarna i arbete! Boka tid och kom ensam eller tillsammans med den unga för att prata pengar.

 
Kategorier
...