Huittisten Säästöpankki firade jämna år med en rekordstor donationssumma

Tusen euro för varje år, sammanlagt 140 000 euro. Kaffe med dopp är ingenting när Huittisten Säästöpankki för att fira sitt jubileum delade ut en rekordsumma till allmännyttiga lokala aktörer.

De första kunderna steg in genom Huittisten Säästöpankkis dörrar år 1877. Sedan dess har det hänt mycket men sparbankstanken – viljan att främja individens och samhällets välstånd – är fortfarande stark. Bevis på det sågs på Huittisten Säästöpankkis födelsedag i fjol. Kontoren i Björneborg, Vittis, Sastamala och Eura-Säkylä (Alasatakunta) fick vart och ett 35 000 euro att dela ut inom sina områden.

“Vi har också tidigare delat ut vinstmedel som en del av ansvarsfullheten men på grund av jubileumsåret var summa exceptionell, ca 3,5-faldig”, berättar Huittisten Säästöpankkis verkställande direktör Toivo Alarautalahti. Med donationerna stöddes sammanlagt 34 lokala objekt och summorna uppgick till 500–13 500 euro.

Barn, unga och äldre ligger nära hjärtat

Man fick rösta på donationsobjekt via nätet och antalet röster uppgick till nästan 50 000. Som vanligt fick särskilt ändamål som gäller barn, unga och folk i mogen ålder röster. På de slutliga valen inverkade också bankernas lokala förtroendepersoner. De bedömde hur väl förslagen fyllde kriterierna för kampanjen Goda gärningar. Viktigt är att ett projekt eller en organisation når regionens folk brett och med låg tröskel. Därför sponsorerades till exempel inte enskilda idrottslag den här gången fastän vi annars kan göra det.Om 140-årsjubileet firades så här stort så vad kan vi vänta oss om tio år? Alarautalahti ser framåt med måttfullhet men förhoppningsfullt. ”Vi strävar efter att bedriva en sund affärsverksamhet så att vi kan öka beloppet för Goda gärningar – till exempel då till 150 000 euro.” 

Med Huittisten Säästöpankkis stordonation stöddes bl.a. följande objekt:

Björneborg

 • Porin Seudun Työttömät ry (10 000 euro)
  Utdelning av skolornas överblivna mat av personer som omfattas av arbetslivsprövning/lönesubvention och renovering av aktivitetscentret av personer i arbetslivsprövning.
 • Björneborgs stad, vård och omsorg (10 000 euro)
  Bl.a. en effektivering av motionsledning för äldre och specialgrupper med hjälp av ett robotprogram

Vittis

 • Vittis stad, tekniska sektorn (13 500 euro)
  Anskaffning av redskap för den nya motionsparken som förenar stadsborna.
 • Vittis stad, skolsektorn (10 000 euro)
  För grundande av donations-/stipendiefond för eleverna i Lauttakylän lukio bl.a. för att stöda redskapsanskaffningar.

Eura-Säkylä

 • Raumos kriscenter Ankkurpaikk` verksamhetsstället i Eura (7 000 euro)
  Gruppverksamhet för barn och unga.
 • Mannerheims Barnskyddsförbunds lokalföreningar i Kjulo, Säkylä, Eura, Hinnerjoki, Honkilahti och Kiukais (6 000 euro)
  För att stöda familjer i vardagen, lekdagsverksamhet etc.

Sastamala

 • Sastamala grundläggande undervisning – lågstadierna (10 000 euro)
  KoKoTiimi-projektets antimobbningskampanj, där bl.a. eleverna producerar en kortfilm som behandlar ämnet.
 • Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut (6 000 euro)
  Anskaffning av cykelriksha, utbildning av förare och användningen av cykeln i rekreationsverksamheten för äldre i anslutning till kampanjen Pyörällä kaiken ikää.

Att upprätthålla arbetsförmågan viktigast i föreningen för arbetslösa 

Porin Seudun Työttömät ry har en omfattande verksamhet, allt från loppis till väveri och från kläduthyrning till saftstation. Maten intar en viktig plats. Vid sidan av den lunchrestaurang som är öppen för alla finns en utdelningsplats där man kan hämta skolornas överblivna man och EU:s mathjälpspåsar. 

Allt det här sköts av en anställd verksamhetsledare och ca 30 personer med lönesubvention eller i arbetsprövning. Det var inte svårt att hitta användningsändamål för de 10 000 euro som Huittisten Säästöpankki donerade. ”Vår verksamhet är beroende av stadens stöd så det här är till verkligt stor hjälp”, gläder sig verksamhetsledaren Eija Korpihalkola.

Renovering och matutdelning

Fastän föreningen har många olika behov vill vi med summan i första hand påverka framtiden för de människor som jobbar i huset – främja deras arbetsförmåga och upprätthålla deras yrkeskunskap. Ett exempel är den lätta renoveringen av lokalerna. ”Vi har just nu en målare som inte har fått jobb på den fria marknaden men hos oss har hen gjort att alldeles strålande arbete för de här pengarna”, berömmer Korpihalkola.  

Donationen täcker också kostnaderna för utdelningen av skolornas överblivna mat. Organiseringen av den kräver en chaufför, utdelare, kärl och olika arbetsplagg och redskap. Bilen behöver också ibland service och reparationer.

Ett varmt mål mat, dygnsrytm och kontakter med andra – en god vardag består av enkla ting

Försöket med överbliven mat som inleddes år 2015 blev snabbt en bestående verksamhet eftersom behovet var uppenbart. ”Utdelningen av mat orsakar egentligen bara kostnader för oss”, konstaterar Korpihalkola, ”men vi vill vara med där eftersom det för många människor är verkligt viktigt”.

Besökarmängderna har hela tiden ökat och för många kan det vara dagens enda varma måltid. ”Vi är inte den enda utdelningsplatsen i Björneborg, men alla behövs vi”, konstaterar Marika Lahtinen som är sekreterare för föreningens styrelse och handledare för väveriet

Det finns fortfarande pengar kvar och hur vi ska använda dem funderar vi på utgående från var de gör den största mänskliga nyttan. ”Våra arbetsuppgifter ger en orsak att lämna hemmet. Man får en rytm, en tidtabell i livet. Och man träffar andra människor”, berättar Lahtinen. Sådana här helt vanliga saker är verkligt viktiga.”


Läs mera om Sparbankens ansvarighet. 

 

 

 

 

 

 

 
 
Skriven
Kategorier
Typ
Nyhet

Intressant just nu