Karaoke, kompisar och kamratstöd

"Det finns inga andra föreningar där man får så konkret respons som här”, säger Elina Lehto som är sekreterare för Killin Kehitysvammaisten Tuki ry i Nådendal. ”När man dyker upp på en fest så får man genast många kramar."

Till Finlands 100-årsjubileums ära framställde Killin Kehitysvammaisten Tuki ry av strykpärlor samfundskonstverket Yhdessä Väriä Elämään (ung. tillsammans sätter vi färg på livet) för Nådendals stadshus. Bild: Kari Vainio.
Samarbets-, stöd- och intresseorganisationen för personer med funktionsnedsättning och deras familjer erbjuder mångsidig verksamhet för medlemmar i olika åldrar. I barnens kulturklubb gör man utfärder och knåpar i verkstäderna. Små barns närståendevårdare åter kan träffa varandra i kamratstödsgruppen.

Vuxna med funktionsnedsättning samlas varje vecka till innebandyträningar och karaokekvällar. För många av dem är de här de enda möjligheterna att träffa gamla kompisar som kanske bor i en boendeenhet i en annan kommun. Till Killis program hör också olika utfärder, läger och fester samt föreläsningar som riktar sig till de anhöriga. 

Leino anser att den verksamhet som föreningen erbjuder är livsviktig framför allt för dem som bor i boendeenheter. ”Personalens arbetstid skulle inte räcka till att ordna allt det här. Vi organiserar, meddelar datumen i god tid, sköter serveringen, städar… räknar Leino upp. De funktionsnedsatta kan vänta sig olika evenemang och vet att det är bekant och tryggt att komma till dem.

Beslutsamhet gav resultat

Lundo Sparbank stödde föreningens verksamhet md 5 000 euro i kampanjen Goda gärningar. ”En tjänsteman i banken tipsade mig. Hon sade att nu ska ni söka”, tackar Leino.

Föreningen hade redan tidigare varit med i omröstningen men utan resultat. Den här gången lade man i en ny växel: Killis Facebookgrupp och aktörernas egna nätverk sattes effektivt att delta i nätomröstningen Goda gärningar. ”Budskapet vara att nu ska ni klicka!” Den beslutsamt förda kampanjen till stöd för de funktionsnedsatta gav en glad överraskning, över tretusen röster. 

Bidraget gav glädje på julfesten

Man ville använda stödet av Lundo Sparbank så att så många som möjligt skulle ha nytta av det. Därför valde man årets största evenemang, den julfest som ordnas i idrottshuset i Nådendal. Föreningens medlemmar fick avgiftsfritt njuta av julbordets gåvor, och också assistenterna fick sin måltid till lägre pris. Feststämning skapade en dansorkester och naturligtvis julgubben. 

En fjärdedel av donationen blev över från julfesten. Vad den ska användas till funderar man på nu. Kanske summan skulle kunna vara en del av nästa års festkassa – då fyller föreningen nämligen hela 50 år och till den festen inbjuds helt säkert alla.

 

Läs mera om Sparbankens ansvarighet. 

 
Skriven
Kategorier
Typ
Nyhet
...