I ungdomslokalen Verkko får man vara sig själv

Ungdomshuset i Sysmä har blivit väldigt populärt och är en väldigt populär mötesplats för unga.

I den populära ungdomslokalen Verkko klingar ett glatt sorl av prat. Det handlar om en egen plats för ungdomar från Sysmä och närområden, där de unga får träffa vänner och spendera tid såsom de vill under uppsyn av vuxna. 

På en liten ort är en gemensam samlingsplats inte en självklarhet, så det finns ett behov av lokalen och man tar väl hand om den. Projektet går tillbaka till 2005, då Sysmä kommun slog ihop sina krafter med församlingen och 4H-föreningen i Sysmä. Frukten av samarbetet var ungdomslokalen Verkko – en efterlängtad samlingsplats för ungdomarna i Sysmä som är öppen varje vardagskväll.

På ungdomarnas villkor

Ordet "verkko", som betyder nät på finska, för lätt tankarna till internet, men i ungdomslokalen Verkko får ungdomarna fokusera på att umgås ansikte mot ansikte med varandra. Tuija Pessa, ungdoms- och motionsdirektör på Sysmä kommun, tycker att det är fint att man till ungdomslokalen har skaffat bordsspel och aktiviteter som får bort ungdomarna från skärmarna – t.ex. pingisbord, biljard och air hockey. I fjol kompletterades spelrummet med bordsfotboll som donerades av Sparbanken i Sysmä.

Trots allt detta drar det vanliga "nätet" fortfarande unga till sig. "Ofta sitter ungdomarna i rad med sina smarttelefoner och tittar till exempel på videor på YouTube. Ibland uppmuntrar vi ungdomarna att göra annat också, men utgångspunkten är att de får spendera tid på det sätt som de vill", säger Pessa. Huvudprincipen är att man inte daltar med ungdomarna och att de får bestämma själva vad de pysslar med.

Ella Siltanen, 14, som besöker ungdomslokalen ett par gånger i veckan, behåller ändå mobilen i fickan för det mesta; hon tycker mest om att spela bordsspel och kort. Det bästa med ungdomslokalen är att man får träffa kompisar. "Det roligaste är att man kan spendera tid med ett större gäng. Om ungdomslokalen inte fanns, skulle vi troligtvis inte ses så här ofta och vi skulle inte ha något ställe där vi alla ryms."

Enligt Pessa är fredagar populärast. Det är inget under, då är lokalen nämligen öppen längre och i luften svävar härliga dofter då det står matlagning på programmet. "Ungdomarnas favorit är pizza. Ibland har vi också lagat riktig mat, såsom makaronilåda", säger Pessa leende.

50 kenkäparia
Som bäst finns över 50 par skor i farstun till ungdomslokalen Verkko.

Samvaro oberoende av ålder

Ungdomslokalen är öppen för alla ungdomar i åldern 12–18. Trots att ålderskillnaderna i den åldern känns stora kommer alla överens, enligt Pessa.

"De äldsta besökarna har en mycket schysst attityd gentemot de yngsta, dvs. sjätte klassisterna. Även om de unga inte skulle tillbringa tid ihop till exempel i skolan, kommer de alltid bra överens under ungdomskvällarna", säger Pessa stolt. Siltanen är inne på samma linje: "Det är trevligt att under ungdomskvällarna spendera tid med andra än de på ens egen klass."

Trots att ungdomarna bara sällan käbblar, är den vuxna som övervakar under kvällen alltid alert. Ingen form av diskriminering, baktal eller mobbning är tillåtet. "Våra handledare har i uppgift att se till att alla känner sig trygga på Verkko", betonar Pessa.

Pessa anser att det finaste med verksamheten är den låga tröskeln för att delta, även från närliggande kommuner, och att man får vara sig själv i ungdomslokalen. "Till skillnad från till exempel skolan, riktas det inte några krav eller någon press på ungdomarna i ungdomslokalen. Den enda regeln är egentligen att man måste bete sig anständigt och inte skada lokalen eller andra. Inget annat förväntas av ungdomarna, syftet är att bara få vara", sammanfattar Pessa.


Sparbankerna har deltagit i uppbyggnaden av finländska samfund och individers välmående ända sedan de grundades 1822. Även denna historia är en del av de goda gärningar som Sparbanken stolt deltagit i. Läs mera om Sparbankens ansvarighet. 

 

 
Skriven
Kategorier
Typ
Nyhet

Intressant just nu